agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10656 .



Albumul Victor Brauner – La izvoarele operei
articol [ Carte ]
Autor: Emil Nicolae, Editura Hasefer, București

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2005-04-10  |     | 



Cu ocazia centenarului Victor Brauner a apărut la editura Hasefer (hasefer = cartea, în ebraică) din București (în urma unei retrospective la Muzeul de Artă din Piatra Neamț) un album dedicat acestui mare pictor suprarealist evreu-român, în condiții grafice deosebite, sub îngrijirea lui Emil Nicolae. "Așa cum s-a relevat cu ocazia vernisajului de la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, Victor Brauner rămâne, prin inovațiile lui, dar și prin forța de a le stăpâni, un reprezentant de seamă al tradițiilor culturii și civilizației umaniste elino-iudeo-creștine.

Image hosted by Photobucket.com

Iar faptul că Emil Nicolae a adunat în acest album rezultatele expoziției și ale investigațiilor sale în biografia și opera lui Victor Brauner, clarificând unele confuzii și adăugând multe informații, este un gest cu adevărat remarcabil." (Amelia Pavel, în prefața albumului).
Image hosted by Photobucket.com
Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamț la 15 iunie 1903. În 1925, după o scurtă experiență la Academia de Arte Frumoase din București a plecat la Paris, dar după un an a revenit în România. În această perioadă i-a cunoscut pe Marcel Iancu, Ion Vinea și Ilarie Voronca, realizând ilustrațiile pentru cartea de versuri a lui Voronca "Restriști". În 1924 fondează revista "75HP" împreună cu Voronca, Sernet și Roll. În 1930 se reîntoarce la Paris, unde se împrietenește cu Brâncuși, Fondane, Giacometti și Yves Tanguy, acesta din urmă îl introduce în cercurile suprarealiste. În 1931 pictează celebrul "Autoportret cu ochiul enucleat" care va deveni proba capacităților sale premonitorii (în 1938 își va pierde ochiul stâng în urma unui scandal, în care un pahar aruncat spre el va duce la pierderea ochiului). Până în 1966, când va muri la Paris, va face o carieră strălucitoare.
Tablourile lui sunt expuse la Metropolitan Museum of Art și Guggenheim Museum din New York, Peggy Guggenheim Collection din Veneția, San Francisco Museum of Modern Art, Art Institute of Chicago, Mumok Museum din Viena, Musee Cantini din Marseilles etc.
Image hosted by Photobucket.com
"Considerat un reprezentant dintre cei mai caracteristici ai suprarealismului, Victor Brauner nu este totuși numai atât. Spre deosebire de Yves Tanguy, de Salvador Dali, de Magritte și Delvaux, care se desfășoară numai în cadrul unei realități secunde, Brauner este mult mai apropiat de Max Ernst, cu care a și colaborat la importante ilustrații de carte. Ca și Max Ernst, el asociază explorările în realitatea secundă cu moduri expresioniste de a prezenta realul, dar și cu gustul ordinii și geometriei de viziune constructivistă" (din prefața albumului - Amelia Pavel).
Image hosted by Photobucket.com
Victor Brauner este cel mai cunoscut pictor de origine română din lume și cel mai scump cotat, tablourile lui ajungând să se vândă la sume de 250000-300000 euro. Pe piatra lui funerară de la cimitirul Montmartre e scris: "A picta este viața, adevărata viață, viața mea".
Image hosted by Photobucket.com
În fotografie: Victor Brauner

Emil Nicolae este poet, critic, ziarist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, locuiește la Piatra Neamț.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!