Pe ce se mai ceartă lumea în ultima vreme? Corupție, procesul lui Michael Jackson, căsătoria celor de același sex, sarcina lui Britney Spears, comentarii off-topic, alegerea unui nou papă, manualul de istorie japonez.
Nu e fireste prima dată cand un manual de istorie tulbură apele relațiilor diplomatice. Manualele de istorie au un dar aparte de a topi gheața subtire, abia așternută peste oceanul frământat al relațiilor de prietenie și de a-i arunca brusc pe toti cei implicați în apă fiartă. Cei neimplicați se amuză de regulă de pe margine, chibițând și profețind pe marginea evenimentului.
În bazin, Japonia și China se stropesc reciproc, fluturând paginile manualului. Guvernul chinez dă vina pe cel japonez pentru mișcările de stradă întamplate la sfârșit de săptămână. În Beijing, Chengdu, Guanghzou și Shenzen, mii de demonstranți tulbură ordinea publică aruncând sticle și pietre în geamuri, pentru modul în care manualul reflectă crimele japoneze din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Guvernul japonez îl blamează pe cel chinez pentru că respectivele mișcari de stradă au distrus sediile unor firme japoneze în China. Primul ministru Japonez, Junichiro Koizumi, declară guvernul chinez raspunzător pentru siguranța cetățenilor japonezi surpinși de conflict. China raspunde printr-un editorial în care autorii manualului buclucaș sunt făcuți reacționari, susținători ai genocidului și mistificatori ai istoriei și cere Japoniei să reconstruiască unilateral relațiile diplomatice zdrențuite.
Mărul discordiei: infamul masacru de la Nanjing în care 300 000 de chinezi au fost omorâți de armata japoneză în decursul unei singure luni. Manualul, pătruns de virtuțile stilului laconic a însumat faptul în modul următor: “ Soldații și civilii chinezi au avut mult de suferit de pe urma armatei japoneze.” Interpretările cititorilor se află momentan în plină desfasurare.