agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9394 .



Festivalul Național \"Eterna epigramă\", Cluj-Napoca, 2010
articol [ Evenimente ]
Partea I

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2010-09-26  |     | 



În perioada 24-26 septembrie 2010, la Cluj-Napoca, s-a desfășurat a XXI-a ediție a Festivalului Național „Eterna epigramă”, organizat de Asociația Epigramiștilor Clujeni, în colaborare cu importante instituții de județ:
- Consiliul Local și Primăria Municipiului Cluj-Napoca;
- Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca;
- Consiliul Local și Primăria Turda;
- Consiliul Local și Primăria Viișoara.
La concurs au participat peste șaptezeci de umoriști, cu epigrame la tema „Mafia și Democrația” și cu madrigale. Treizeci dintre aceștia au avut norocul de a primi acasă o invitație semnată de domnul Marian Popescu, președintele Asociației Epigramiștilor Clujeni, cu un text frumos meșteșugit:

„Cu sufletul deschis, sunt bucuros să vă pot adresa, în numele cenaclului, un cuvânt de bun-venit, când SATIRICON-ul clujean patronează această întâlnire a unor condeieri speciali, care aduc cu ei o mare bucurie spirituală și sufletească.
Mereu am fost onorați de nume de referință ale epigramei românești, ceea ce ne dorim să fie o permanență, pentru a ne menține cu toții în spațiul spiritual cuvenit.”


Am avut bucuria și onoarea de a mă număra printre cei treizeci de invitați. Am fost onorată, pentru că umoriștii prezenți la festivalul clujean sunt nume mari din epigrama românească și bucuroasă deoarece am avut ocazia să cunosc personal epigramiști renumiți precum maestrul George Petrone, Mihai Sălcuțan, Florina Dinescu, Nicolae Nicolae sau Efim Tarlapan. Pe cei mai mulți îi cunoșteam de la alte festivaluri.
După ce ne-am cazat la Hotelul Delaf, ne-am întâlnit cu toții la restaurantul hotelului, pentru a servi cina, dar și pentru a afla programul celor trei zile. Aici, domnul Eugen Albu, cel care, alături de Gavrilă Moisa și Eugen Pop, s-a implicat efectiv în organizarea festivalului, ne-a urat bun venit și ne-a făcut cunoscute punctele din program.

Photobucket

Cina a fost un bun prilej de conversație, s-a discutat, s-a glumit, s-au primit reviste și cărți. Deliciul serii a fost maestrul Nicomah (Nicolae Paul Mihail), care la cei 87 de ani, are un spirit tânăr, înveselindu-ne până târziu, cu diferite creații ale dumnealui.

Photobucket

Sâmbătă dimineața, după micul dejun, ne-am îndreptat spre autocarul ce ne-a dus la Turda, orașul care, pentru o zi, a fost capitala epigramei românești.
Prima destinație a fost Salina Turda, locul unde s-a desfășurat festivitatea de premiere. Găsisem pe internet câteva date despre această salină, dar nu mi-am imaginat că este un loc atât de grandios. În urma procesului de modernizare, din perioada 2008-2010, salina are o funcționalitate extinsă și o înfățișare spectaculoasă. Printre atracțiile acestui loc se numără: baza de tratament și recuperare, terenul de minigolf, terenul de bowling, debarcaderul, liftul ultramodern, care coboară până la 80 de metri, amfiteatrul, caruselul, locul de joacă pentru copii etc.
După ce am străbătut galeriile săpate în peretele de sare, am ajuns în locul de unde coborârea se putea face cu liftul din sticlă sau pe scări. Privind de sus, ni s-a arătat o imagine ruptă, parcă, din filmele SF. În mijloc, trona un carusel înalt de 22 de metri, iar de jur împrejur erau alte puncte de interes. În partea stângă, în spatele caruselului, amfiteatrul cu scaune încălzite electric ne aștepta primitor.

Photobucket

La coborârea din lift, am admirat debarcaderul subteran, o oază de liniște pentru cei care se plimbau cu bărcuțele pe lacul sărat.

Photobucket

Membrii site-ului agonia.ro nu au lipsit nici de la acest festival. În salină am reușit să facem o fotografie din care lipsește doar simpaticul Marian Dobreanu. Degeaba Nelu Gârda a strigat „Dobreaaaaanuuuu!”, nu i-a răspuns decât ecoul: „aaanuuuu!” (la anu’, carevasăzică!). Așadar, în fotografie suntem, de la stânga la dreapta: Ioan Jorz, Ion Diviza, Vali Slavu, Nicolae Bunduri, Petru-Ioan Gârda, Grigore Chitul și Ioan Toderașcu.

Photobucket

După o raită, pentru a ne acomoda cu locul rece dar maiestuos, ne-am adunat în amfiteatrul unde s-a desfășurat premierea. La această festivitate au fost prezenți primarul orașului Turda, domnul Tudor Ștefănie, directorul Salinei Turda, domnul Ovidiu Mera și redactorul șef la „Făclia”, ziarul care a publicat o selecție de epigrame din concurs.

Photobucket

Juriul, alcătuit din Ion Bindea, Eugen Pop și Silvia Popescu a stabilit următoarele premii:

Secțiunea Epigramă

Premiul I - George Corbu – București
Premiul II – Dan Căpruciu – Galați
Premiul III - Nicolae Bunduri, Brașov
Mențiuni:
Nicolae Nicolae – Caransebeș
George Petrone – Iași
Vasile Blidaru – Beceni

Secțiunea Madrigal

Elis Râpeanu – București
Mihai Sălcuțan – Buzău
Gheorghe Șchiop – Porumbacu de Jos

Un premiu special a fost obținut de elevul Răzvan Tomoioagă, de la Centrul Educativ „Copii și tineri pentru Comunitatea Europeană”, de la Hunedoara, îndrumat de domnul profesor Vlad.
Fiecare epigramist a citit câte trei epigrame, dar nu au lipsit nici epigramele scrise ad-hoc, referitoare la cura de sare la care am fost supuși.
Chiar dacă au fost premiați doar puțini, toți am fost câștigători, pentru că gazdele au fost preocupate să ne ofere clipe de neuitat.

Va urma.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!