agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10173 .



Festivalul Național de Satiră și Umor „Povestea vorbei”
articol [ Evenimente ]
Ediția a V-a, 2010

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2010-11-07  |     | 










Se zvonise, cu ceva vreme în urmă, că anul acesta nu va mai avea loc Festivalul Național de Satiră și Umor „Povestea vorbei”. Criza cu care se confruntă țara a afectat și domeniul cultural, dar umoriștii vâlceni au reușit, chiar și în aceste vremuri grele, să găsească soluții pentru organizarea festivalului. Astfel, cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea, dar și cu propria dumnealor contribuție bănească, membrii Clubului Umoriștilor Vâlceni, în frunte cu inimosul Nichi Ursei și-au văzut visul împlinit. Cea de-a cincea ediție a festivalului a avut loc în zilele de 5 și 6 noiembrie 2010. De bucurie, parcă și soarele a uitat că e toiul toamnei și ne-a zâmbit celor doisprezece epigramiști adunați la Râmnicu Vâlcea.
Am fost cazați la Pensiunea Supca, unde eu m-am simțit ca acasă… datorită pisicuțelor drăgălașe pe care le întâlneai la tot pasul. Bucuria revederii cu confrații din țară a fost mare, iar până la ora stabilită pentru întâlnirea tuturor, am mai stat la taclale, la terasa pensiunii.

Photobucket
Cei patru agoniști prezenți la festival, împreună cu Nichi Ursei

Deschiderea festivalului a avut loc în Sala Mică a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Am fost primiți cu multă căldură de un public numeros și de reprezentanți ai presei și ai posturilor locale de televiziune.

Photobucket

La început, doamna profesoară Elena Stoica, directorul Centrului Cultural pentru Promovarea și Cultivarea Culturii Tradiționale Vâlcea, a propus să păstrăm un moment de reculegere, pentru poetul Adrian Păunescu. Au urmat alocuțiunile domnilor George Corbu și Ștefan Cazimir. Poetul Nicolae Dragoș, profund marcat de dispariția lui Adrian Păunescu, a vorbit despre lacrima îmbrăcată în cuvânt și despre cuvântul pus în slujba umorului. Domnul Nichi Ursei a fost moderatorul recitalului de epigramă, susținut de epigramiștii invitați.
După ce i-am făcut să râdă pe cei prezenți în sală, a venit rândul nostru să ne primim porția de bună dispoziție. Gazdele au pregătit pentru noi o surpriză: piesa de teatru „Ruleta americană”, de Alexandr Mardan, în regia lui Emil Gaju. Pe scena din Sala Mare, actorii vâlceni au prezentat o comedie dinamică, spumoasă, cu umor iscat din neprevăzutul situațiilor.

Photobucket

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu o cină festivă, la restaurantul pensiunii. Poetul Nicolae Dragoș, membru al juriului, a fost sărbătorit cum se cuvine, deoarece tocmai împlinise 72 de ani. Doar că, pe tort, lumânările erau inversate, motiv pentru care sărbătoritul a exclamat: „Da, asta e vârsta care-mi place!”. A fost invidiat, cu siguranță, pentru „tinerețea” celor 72 de ani, de către „mama Maria”, o altă sărbătorită. Întâmplător, în sală se mai afla un grup, o familie numeroasă, ce venise să-și sărbătorească veterana de vârstă, care a împlinise 94 de ani.

Photobucket

În cea de-a doua zi, ne-am îndreptat către Casa memorială „Anton Pann”. Monument de arhitectură urbană a secolului al XVIII-lea, casa cu foișor și pivniță contrastează cu blocurile moderne din jurul ei. Am vizitat expoziția permanentă „Viața și activitatea lui Anton Pann”, unde piesele de mobilier, obiectele decorative, cărțile sau portretele amintesc de cel care, cu mulți ani în urmă, le-a folosit: „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb”.

Photobucket

La epoziția de caricatură „Zâmbete amare”, am avut ocazia să-l cunoaștem pe artistul Cornel-Marin Chiorean, autorul celei mai publicate caricaturi din țara noastră: renumitul zâmbet „iliescian”.

Photobucket

În aceeași locație, a avut loc și festivitatea de premiere. Temele impuse la această ediție a concursului („Þara lu’ Impozit Vodă” și „Copilul nepedepsit rămâne neprocopsit”) ne-au stimulat imaginația creatoare. Fiecare dintre noi trimisese șase epigrame. Sosise și momentul să aflăm cum au fost apreciate.

Photobucket
Agoniștii, în așteptarea decernării premiilor

Juriul festivalului a fost alcătuit din personalități culturale:
George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România
Ștefan Cazimir, profesor universitar doctor;
Nicolae Dragoș, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România;
Nichi Ursei, președintele Clubului Umoriștilor Vâlceni;
Florian Popian, referent teatral, CJCPCT Vâlcea.

Domnul Nichi Ursei, înainte de a anunța un câștigător, a citit câte o epigramă a respectivului concurent, iar fiecare dintre noi, după ce a primit diploma, a mai recitat câte două epigrame din concurs.

La a V-a ediție a festivalului vâlcean, s-au acordat următoarele premii:

Premii speciale, oferite de Clubul Umoriștilor Vâlceni:
Dorel Lazăr - Aiud
Nelu Vasile - Tulburea, Gorj
Ion Moraru / Galați

Premii speciale, oferite de Revista Þânțarul:
Ioan Toderașcu - Vaslui
Viorel Martin - București
Mihai Sălcuțan - Buzău
Laurian Ionică - Craiova

Mențiuni:
Laurențiu Ghiță – București
Marian Dobreanu – Tg Jiu

Premiul al III-lea:
Ionel Iacob Bencei – Timișoara
Elis Râpeanu - București

Premiul al II-lea:
Constantin Tudorache - Ploiești

Premiul I:
Petru-Ioan Gârda - Cluj Napoca

Marele Premiu “Traian D. Lungu”:
Vali Slavu -Aninoasa

Photobucket

Deși în program era prevăzută și o a treia zi de festival, în care urma să mergem într-o excursie de documentare, după masa de prânz, ne-am întors acasă. Din motive lesne de înțeles, acest proiect nu s-a putut realiza. Este de apreciat, oricum, efortul organizatorilor de-a ne-a oferi două zile de neuitat.




Photobucket



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!