agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9922 .Festivalul Național de epigramă "Umor la Mila 80", ediția a XV-a - octombrie, 2012
comunităţi [ poezie.ro ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Daruan ]

2012-10-22  |     | În perioada 12-14 octombrie 2012, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” și Clubul Umoriștilor „VERVA” din Galați au organizat Festivalul Național de Epigramă intitulat „Umor la Mila 80” , ediția a XV-a.


PhotobucketFestivalul a prilejuit două concursuri: unul de epigramă cu temele „Umbră” și „Plagiat” și al doilea de Carte cu epigrame.
Vineri 12 octombrie, la ora 19.00, a avut loc întâlnirea tradițională la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, unde își desfasoară activitatea cenaclul „Verva” condus de celebrul epigramist Ion Moraru și unde s-a organizat un simpozion la care s-au discutat chestiuni de actualitate în domeniu.PhotobucketAu avut loc recitaluri de poezii (s-a detașat Nicusor Constantinescu, cu poezii de Topârceanu și Esenin), schimburi de reviste și cărți, gustări, degustări etc.


Photobucket


D-l Nicușor Constantinescu din București, recitându-i d-lui Dan Căpruciu din Galați și mustrându-l cu privirea pe d-l Gheorghe Bălăceanu din Iași că se uită în altă parte :)

În programul de vineri a fost inclus și un concurs pe rime date: electoral/ val, gargară/ țară.
În condițiile în care eu nu ajunsesem încă (:)),Dan Norea a câștigat premiul I cu epigramaCăpitanul


Nu-i mesaj electoral,
Nici minciună, nici gargară:
Dacă păcălești un val,
Poți să păcălești o țară.
Au mai fost premiați Vasile Larco și Mihai Moleșag.


Seara târziu, când am ajuns și eu după un lung drum prin câmpiile și munții patriei (nu treceți pe la Ojdula!), băieții erau deja praf din premiile (constând în special în vin roșu) pe care urmau să le primească a doua zi :). Bine, a mai fost votca lui Bâlici și alte licori, dar nimic nu te îmbată precum un premiu!:) Nemaiavând cu cine discuta, Cornel Rodeam și cu mine ne-am retras în cameră unde am analizat fenomenul epigramatic, înainte de a începe să sforăim sincron, cred, pentru că nu ne-am auzit deloc unul pe celălat.


În cea de-a doua zi a Festivalului, sâmbătă, ne-am deplasat în localitatea Șivița din județul Galați, unde am vizitat Muzeul ”Vatra cu Dor” realizat de cunoscutul creator de măști populare, actorul Paul Buță.


Photobucket
Am fost primiți cu dragoste, cu vorbe frumoase, cu vin și rachiu și cu bucate tradiționale și am petrecut câteva ore extrem de agreabile, vizitând, fotografiind, glumind, ascultându-l pe maestru vorbind cu multă pasiune despre realizările sale. Este un muzeu viu, în care poți țese cuverturi la războiul de țesut, poți face oale la roata olarului sau realiza covorașe la gherghef. Se văd rezultatele unei munci pe care numai un om cu suflet mare și cu energie uriașă o poate desfășura.
Aici s-au primit premiile pentru concursul de epigrame din seara precedentă. Am băgat de seamă că Dan a primit nu vin ci un set de farfurii sau ceva gen (o să ne spună el), deci nu știu cu ce s-a îmbătat cu o seară înainte.:)
Maestrul Buță (cu B, după cum însuși a ținut să precizeze) ne-a luat pe agonici drept modele pentru a confecționa măști pe loc. Cum nu era însă timp pentru patru, a făcut doar una, luând ca model câte ceva de la fiecare: barba lui Vajoga, dinții mei, ochii lui Rodean șu coarnele lui Dan. Sau altă combinație, nu mai știu exact care.:)


Photobucket


Am făcut și poze de grup, o redau pe cea care mi se pare mai reușită, chiar dacă nu e chiar toată lumea de față (Lipsește, de exemplu, Mihai Sălcuțan, vicepreședintele UER).


Photobucket

D-na Moraru, Rodica Hanu, Nicușor Constantinescu, Ștefan Cornel Rodean, Ion Moraru, George Constantinescu, Petru-Ioan Gârda, Vasile Larco, Gheorghe Bălăceanu, Gheorghe Bâlici, Dan Norea, Mihai Moleșag, Vasile Vajoga.

Tot aici s-a realizat pentru eternitate tradiționala poză de grup a agonicilor.


PhotobucketÎl vedem pe Dan Norea, beat... de fericire, pe Cornel Rodean (invidios :)), Neculai Lunca (relaxat – are în geantă 5 litri de vin roșu, prima) și pe sugsemnatul (tot relaxat - trăsesem direct cu tâlvul din butoiul țaței Viorica din vecini). Lipsește Laurențiu Ghiță, care a venit mai târziu.


La prânz ne-am deplasat la Cercul militar de pe strada Eroilor, unde au avut loc mai multe evenimente. La ora 12.00 a fost lansat volumul „Verva 35 – istorie și actualitate” , eveniment coordonat de Ion Moraru, președintele cenaclului Verva.


A urmat decernarea premiilor, care au fost următoarele:


La secțiunea Epigramă,


Premiul I. Petru-Ioan Gârda, Cluj-Napoca
Premiul II, Vasile Larco, Iasi
Premiul III, Gheorghe Constantinescu, Brașov
Mențiune, Constantin Tudorache, Ploiești
Mențiune, Vasile Vajoga, Iași
Premiul special In memoriam Victor Feru, Gheorghe Bălăceanu, Iași
Premiul special In memoriam Ion Bahu, Ionel Negruț, Brăila
Au participat 69 de autori din 5 țări: România (64), Republica Moldov (2), Canada, Serbia, Germania, câte un autor.


Dau mai jos câte o epigramă trimisă de epigramiștii premiați:


Învățământul în anii 80


Să știți că-nvățam, finalmente,
În anii aceia nerozi:
Îmi vin încă-n minte fragmente
Din UMBRA LUI MIRCEA. LA COZI...
(Petru-Ioan Gârda)Unui epigramistÎți spun discret un adevăr:
Ai poante trase mult de păr,
Dar e mai rău că-s trase toate
Din „părul” unui bun confrate.
(Vasile Larco)După privatizareȘomerii, dacă mă gândesc
Să-i definesc acuma bine,
Sunt umbre care rătăcesc
În umbra fostelor uzine.
(George Constantinescu - Geco)Strategia dictatoruluiA țesut, cu bună seamă,
Un sistem cum altul nu-i
Ca poporul să se teamă
Și de umbra umbrei lui!
(Constantin Tudorache)PaternitateBăiatul meu, e lucru dovedit
Că-i seamănă vecinului leit,
Încât trăiesc cu teamă ne-ncetat
Să nu m-acuze că l-am plagiat.
(Vasile Vajoga)Juriul a fost alcătuit din epigramiștii Ion Moraru, Constantin Cristian și Vasile Plăcintă din Galați.La secțiunea Carte de epigrame, s-au acordat premii pentru volumele următorilor autori (îi scriu în ordine alfabetică):


Eugen Albu din Cluj-Napoca, pentru volumul În cursul zilei de azinoapte
Gheorghe Bâlici, Teodor Popovici și Ion Diviza, toți din Chișinău, pentru volumul Umor la puterea a treia
Florina Dinescu Dinu din Ploiești pentru Cu muza la taifas.
Ștefan Cornel Rodean din Sibiu, pentru Dați-mi voie!
Mihai Sălcuțan din Buzău, pentru Zbor cu parapoanta
Ioan Toderașcu din Costești, Vaslui, pentru Ariciul cu țepi de alint


Premiile au fost înmânate de deputatul gălățean Florin Pâslaru, secretarul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților (În dreapta, în poza de mai jos. În stânga este epigramista Constanța Apostol, stâlp al epigramei gălățene și nu numai).


PhotobucketS-au mai acordat: Premiul special In memoriam Florin Cristea lui George Zarafu din București pentru Lumea prin care am trecut
Premiul special In memoriam Paul Negulescu lui Ioan V. Maftei din Buhăiești - Vaslui pentru volumul Întâlnire cu Păstorel.

Au intrat în concurs 16 volume, care au fost jurizate de scriitorii umoriști gălățeni Cezara Adamescu, Dan Căpruciu și A.G. Secară.


După festivitatea de premiere au avut loc recitaluri de epigrame foarte bine primite de publicul gălățean.


Photobucket
Maestrul Nicolae Paul Mihai – Nicomah, în mare formă la aproape 90 de aniVoi da doar un exemplu de epigramă, dintre cele din recital, pentru că are legătură cu experiența mea din învățământ și pentru că e foarte bine scrisă:


Unor eleve însărcinate, slabe la învățătură


O dirigintă „bună”
Le ține, totuși, parte:
Cum vreți să se mai pună
Cu burțile pe carte?
(Ionel Negruț, Galați)Pe parcursul festivității au cântat și au dansat la modul superprofesionist membrii ansamblului Doina Covurluiului din Galați.


PhotobucketÎn continuare epigramiștii s-au deplasat la hotel, unde, cu prilejul mesei de prânz, s-a desfășurat un fel de petrecere de adio sau, mai degrabă, de La revedere!
Eu, cel puțin, a trebuit s-o tai la un moment dat, dar colegii au rămas și pot povesti alte nemaipomenite întâmplări...


.  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!