agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6052 .



Festivalului Național „Eterna Epigramă” – Cluj-Napoca
articol [ Evenimente ]
Ediția a XXIV-a Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2013-07-04  |     | 






În ultima vreme, organizatorii festivalurilor de umor au bunul obicei să stabilească data desfășurării acestor acțiuni... de ziua mea. Dacă ziua de naștere mi-am sărbătorit-o, în ultimii doi ani, la Buzău, de ziua numelui am fost invitată la Cluj. Nu am fost singura care a ales să petreacă această zi, în marea familie a umoriștilor, fiind în aceeași situație și domnii Petre Cioclu, Petre Gigea și Petru-Ioan Gârda.

 photo IMG_0740_zps369843c2.jpg

În perioada 28-30 iunie 2012, s-a desfășurat a XXIV-a ediție a Festivalului Național „Eterna Epigramă”, sub egida Uniunii Epigramiștilor din România și a Asociației Epigramiștilor Clujeni „Satiricon”, în colaborare cu C.J. Cluj, Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, reprezentată de domnul profesor universitar dr. Dan Brudașcu, cel care ne-a fost ghid excepțional, în deplasările făcute.

 photo DSC_0507_zps64ef4b35.jpg

În acest an, am fost cazați la Hotel Militar și, chiar dacă domnul general Gavril Moisa ne-a amenințat cu regimul de armată, șederea noastră acolo a fost foarte plăcută. Vineri, la cină, am primit ziarul Făclia, în care era anunțat festivalul, iar domnul Eugen Albu ne-a spus care este programul pentru a doua zi.

 photo IMG_0700_zps1965e282.jpg

La fiecare festival, pe lângă acțiunile specifice, ni se oferă șansa vizitării unor locuri și obiective turistice deosebite. De această dată, organizatorii festivalului clujean, domnii Eugen Albu, Gavril Moisa, Gavril Neciu și Petru-Ioan Gârda, ne-au dus în Munții Apuseni, într-o zonă cu peisaje extraordinare.

 photo IMG_0721_zps891dd36d.jpg

Departe de zgomotul orașului, ni s-au înfățișat peisaje desprinse, parcă, din povești, pe care fiecare dintre noi s-a grăbit să le fotografieze. Pare greu de crezut că acolo, pe vârful munților, sunt case mari și moderne. Greu de crezut că acolo trăiesc oameni care nu s-au dezrădăcinat, nu au căzut pradă tentației de a trăi la oraș.

 photo IMG_0748_zps58d62474.jpg

Am avut parte, ca și altădată, de adevărate lecții de istorie, prima dintre ele fiind acolo, în Apuseni, la Crucea Iancului.

 photo IMG_0733_zps6a09a92d.jpg

La coborâre, am poposit la Beliș și am aflat povestea cutremurătoare a celor 45 de țărani români uciși prin tortură, în 1918.

 photo IMG_0755_zpse1d4f92b.jpg

La coborâre, am poposit (pentru a treia oară) la Casa de Cultură din Bucea, acolo unde părintele paroh Mircea Dejeu ne-a primit cu multă ospitalitate.

 photo IMG_0781_zpsf563de51.jpg

Marcat de vizita la Crucea Iancului, când am ajuns la Bucea, domnul Gavril Neciu, din Cluj, a recitat următorul catren:

Spiritul transmis de Crucea
Iancului va fi mereu,
Cât trăiesc oameni ca-n Bucea,
Precum preotul Dejeu.

Epigramele care au urmat nu au fost la fel de blânde, iar sătenii care tocmai se rugaseră la biserică, la slujba Sfinților Petru și Pavel, au avut, acum, ocazia să se crucească.

 photo IMG_0782_zpsafbaf3a7.jpg

Cine poate să-mi ateste,
Fie soți, fie burlaci,
Oare dracii au neveste,
Sau nevestele au draci?
(Dan Norea – Constanța)

Sub haina lui atât de primitoare,
Păcatele se pun în adăpost,
Primesc, din partea lui Dejeu, iertare.
Primim și noi, cumva, de scriem prost?
(Alexandru Oltean – Bistrița)

Ești bun, că ne-ai primit din nou, părinte,
Și curajos, c-ai hotărât să riști,
Chemând aicea, în locașuri sfinte,
Atâția drăcușori de umoriști!
(Vali Slavu – Aninoasa)

Aici am fost și-n alte dăți,
Când gospodinele de soi
Ne-au săturat de bunătăți,
Dar cred că și ele de noi!
(Eugen Albu – Cluj-Napoca)

Gospodinele din comună, sub îndrumarea doamnei preotese, ne-au așteptat, și de această dată, cu mâncăruri tradiționale. Privind la masa cu bunătăți care ne aștepta, în spatele sălii, Florin Rotaru, din Buzău, a intuit că va avea nevoie de iertare, pentru ce va urma:

Ce văd pe aicea îmi place,
Ispita îmi bate la poartă
Și dacă excese voi face,
Acuma, părinte mă iartă!

Ce a urmat, se poate vedea în fotografia următoare…

 photo IMG_0798_zpsbd6555d2.jpg

Chiar dacă distinsul nostru amfitrion a promis că va primi și anul viitor "lăcustele epigramatice", epigramistul clujean, Petru-Ioan Gârda, s-a arătat cam suspicios…

Sunt curios când preotul Dejeu,
Privind uimit cum se golește sacul,
Va-nlocui: „Veniți la Dumnezeu!”
Cu: „Ia mai duceți-vă voi la dracu’!”

La Bucea, am reușit să facem fotografia de grup a „agoniștilor”, greu, ca întotdeauna. În filmul postat pe site-ul Parohiei Bucea, se poate vedea cât ne-am străduit, în prima fază, să realizăm această fotografie. Am reușit abia după ce am urcat la bisericuța veche, dar nici acolo nu a fost chiar simplu.

 photo IMG_0767_zpsc6237499.jpg

Când am ajuns la hotel, am simțit puțin rigorile regimului militar. Din cauza orei târzii la care ne-am întors, ni s-a „ordonat” să fim gata în 10 minute. Misiune aproape imposibilă, dar am reușit, totuși, să nu întârziem. Festivitatea de premiere, a avut loc la Casa de Cultură a Studenților, pentru că municipiul Cluj-Napoca nu are, momentan, casă de cultură. Când am ajuns, Sala Transilvania era aproape plină.

 photo IMG_0809_zps5b1e749d.jpg

Atmosfera extraordinară a fost creată de prestația Ansamblului coral „Voci transilvane”, condus de domnul profesor Adrian Corojan. O prestație deosebită au avut și soliștii Operei Române: Dana Ciucă Mattei, Daniela Mureșan Chișbora și Horațiu Ruști, acompaniați la pian de Cornelia Suciu Cuteanu.

 photo DSC_0510_zpsf2c6357f.jpg

Pentru câteva minute, amintirea maestrului Nicolae-Paul Mihail a fost prezentă. Doamna profesoară Silvia Popescu a pregătit o fotografie a maestrului, făcută anul trecut, la festivalul clujean.

 photo DSC_0521_zps89664614.jpg

Rând pe rând, epigramiștii au mers la microfon, pentru a recita trei epigrame. Recitalul a fost moderat de umoristul Cornel Udrea.

 photo DSC_0526_zps823ff9f2.jpg

Am asistat, cu această ocazie și la o dublă lansare de carte. Domnii Ion Cristofor și George Corbu au vorbit despre antologia „Epigrama – punte între țări”, realizată de domnul Petre Cioclu, din Israel. Domnul Eugen Albu a prezentat volumul de debut al prietenului nostru, Petru-Ioan Gârda, „Modus ridendi”.

 photo DSC_0582_zps2545066a.jpg

A urmat momentul așteptat cu emoție: festivitatea de premiere. La concurs au participat peste o sută concurenți. Juriul a fost format din epigramiștii clujeni Ion Bindea, Eugen Pop, Aurel Buzgău și Eugen Albu. S-u acordat următoarele premii:

Premiul I: Grigore Chitul (Bistrița)
Premiul al II-lea: Ioan Toderașcu (Vaslui)
Premiul al III-lea: Vasile Larco (Iași) și Gheorghe Șchiop (Sibiu)
Mențiuni: Constanța Apostol (Galați), Dan Căpruciu (Galați), Ion Diviza (Chișinău), Eugen Ilișiu (Deva), Ion Morar (Galați), Dan Prundoiu (Brașov) și Vali Slavu (Aninoasa)

Masa festivă a avut loc la un restaurantul „Golden House”, unde ne-am simțit foarte bine. S-a cântat, s-a dansat, astfel că s-a încheiat într-un mod plăcut încă un festival de umor.

 photo IMG_0829_zps9eabc58c.jpg

La masă, am făcut o fotografie care să întregească tabloul “agoniștilor”, pentru că a fost prezent alături de noi și Emil-Felician Bodea.

 photo IMG_0821_zpsbe522603.jpg

Le mulțumim organizatorilor și tuturor celor care s-au implicat în bunul mers al festivalului și așteptăm, cu interes, ediția următoare, a XXV-a!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!