agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4800 .



Satiricon, la ceas aniversar
articol [ Evenimente ]
Festivalul Național "Eterna Epigramă", 4-6 iulie 2014 Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2014-07-20  |     | 





Asociația Epigramiștilor Clujeni „Satiricon”, înființată în 1979, a aniversat 35 de ani. Tot anul acesta, s-au împlinit 25 de ani de când se desfășoară Festivalul Național „Eterna Epigramă”. Așadar, dublă aniversare și un festival pe măsură.

 photo IMG_1975_zps1993e4dd.jpg

Vineri, în Sala de conferințe a Hotelului Delaf, s-a desfășurat o masă rotundă, cu tema „Satiriconul, la ceas aniversar”. Cu această ocazie, domnul Eugen Albu a trecut în revistă activitatea cenaclului al cărui președinte este, iar domnul prof. univ. Dan Brudașcu a prezentat monografia ilustrată „Satiricon 35. Tradiție și actualitate”, realizată de vicepreședintele „Satiricon” – Gavril Moisa.

 photo IMG_1979_zpse34a418b.jpg

Ani la rând, am fost oaspeții părintelui Dejeu – prieten al epigramei și al epigramiștilor. Văzând organizatorii că drăcușorii de epigramiști nu-s prea duși la biserică, s-au gândit să ne ducă, anul acesta, tocmai la Mitropolia Clujului, Vadului și Feleacului.

 photo DSC_0053_zps30843976.jpg

ÎPS Andrei Andreicuț ne-a primit cu mult căldură, dar și cu prăjituri și vin. Se pare că efectul a fost cel scontat. Dacă la Bucea am deșertat, din desaga cu epigrame, unele mai… neortodoxe, aici am fost suspect de cuminți. La plecare, am primit cărți pentru minte și suflet.

 photo DSC_0045_zps6076d7f6.jpg

La Muzeul Mitropoliei, o măicuță isteață și jovială ne-a prezentat exponate extreme de valoroase, prin vechimea sau istoricul lor.

 photo IMG_2120_zps2acd6e4b.jpg

Ne-am deplasat, apoi, la Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Parcul Hoia. Înființat în 1929, muzeul reunește ateliere țărănești, instalații tehnice din vremuri uitate, care pentru noi par niște ciudățenii. Ciudată a fost și apariția unor miri însoțiți de un mic alai, care se întreptau spre biserica veche, spre a-și uni destinele.

 photo IMG_2165_zps625b66da.jpg

Gospodăriile țărănești specifice Transilvaniei sunt adevărate monumente arhitectonice ale patrimoniului etnografic. Locuințele din lemn păstrează farmecul vremurilor de demult, atât prin aspectul exterior, cât și prin inventarul obiectelor din interior.

 photo LaMuzeulEtnografic_zps164b0827.jpg

Spectacolul de gală a avut loc la Casa de Cultură a Studenților, mai exact în Sala Europa. Fiind amplasată tocmai la etajul al treilea, mulți au constatat că nu-i prea ușor să ajungi în Europa… Moderatorul, și de această dată, a fost umoristul Cornel Udrea.

 photo DSCN2525_zpsf85c5979.jpg

Au participat mulți invitați speciali, s-au acordat multe diplome omagiale, a fost readusă în amintirea celor prezenți imaginea celor care nu mai sunt. Cine putea să presare în cuvinte mai multă sensibilitate, decât doamna profesoară Silvia Popescu?

 photo DSC_0236_zpsd161a929.jpg

Fiind un festival de umor, nu putea lipsi voia bună. Pe lângă recitalul epigramiștilor și al interpretei de muzică folk, Magda Puskas, a stârnit ropote de aplauze și prestația carismaticului Sorin Tănase.

 photo DSC_0241_zps22174cff.jpg

Momentul așteptat cu nerăbdare a fost festivitatea de premiere. La această ediție, juriul a fost format din: Cornel Udrea (președinte), Eugen Pop, Aurel Buzgău și Silvia Popescu. Concurenții au trimis epigrame la tema impusă (Mobil și imobil) și la temă liberă.

 photo DSC_0378_zpsdce6c6dd.jpg

S-au acordat următoarele premii:

Premiul I – Gheorghe Șchiop (Porumbacu de Jos)

Matematică electorală
Accepți – mobilul când ți-o cere –
Și calculul absurd total
De ridicare la putere
A câte unui radical.

Premiul al II-lea – Nicolae Bunduri (Brașov)

În ultimă instanță
Iubit de toată România,
Iohannis, omul cu virtuți,
Va câștiga Președinția
În “țara sașilor pierduți”.

Premiul al III-lea – Janet Nică (Ostroveni, Dolj)

Mobilitate extremă
Aleșii noștri, toți, și nu doar unii,
Întotdeauna, nu doar uneori,
Aleargă după voturi ca nebunii,
Iar, dup-aceea, fug de-alegători…

Mențiuni: Gheorghe Constantinescu (Brașov), Ioan Toderașcu (Costești, Vaslui), Laurențiu Ghiță (București), Nicolae Peiu (Iași), Florian Abel (Valea Măcrișului, Ialomița).

Din fotografia de grup, pe care am făcut-o la terminarea spectacolului, lipsesc tocmai gazdele. Ocupați cu probleme organizatorice, nu au coborât deodată cu noi.

 photo DSC_0402_zpsc35621d4.jpg

Așadar, “clujeanul agonic” nu apare nici în tradiționala noastră fotografie.

 photo DSC_0404_zps12b08c78.jpg

Fotografiile au fost făcute de Dorel Lazăr, Ioan Toderașcu și fiica mea, Teodora, care a ținut loc, în poza de mai sus, marelui absent...


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!