agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4110 .



Sărbătoarea cărții și a bibliotecarilor la Slobozia
articol [ Regional ]
Biblioteca Județeană "Ștefan Bănulescu" Ialomița, 24 aprilie 2015

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Florinel ]

2015-04-25  |     | 



În anul 1995, UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua Mondială a Cărții și a dreptului de autor, în scopul promovării lecturii, publicării și drepturilor de autor. Începând cu anul 2005, concomitent cu aceasta, în România se sărbătorește Ziua Bibliotecarului. Anul acesta, la Slobozia, Ziua bibliotecarului s-a sărbătorit în 24 aprilie, manifestare organizată de Biblioteca Județeană "Ștefan Bănulescu" Ialomița.
În discursul de deschidere, doamna director Mihaela Racovițeanu, moderatorul evenimentului, a vorbit despre misiunea nobilă a profesiei de bibliotecar și despre bibliotecă, transformată din Cenușăreasă în Regina Balului.
Prima parte a întâlnirii a fost dedicată lansării unor cărți ale autorilor ialomițeni invitați: Titi Damian, Carmen Tănase, Gelu Al Dumitrei (Păun) Ialomițeanul (absent, din motive de sănătate) și Florentina Loredana Dalian. Cărțile prezente la întâlnirea cu publicul iubitor de carte au fost: "Înainte de magnolii" (roman) și "A unsprezecea poruncă" (proză scurtă) - F.L.Dalian, "Comprimate de timp" (poezie) - Carmen Tănase, "Bani bolnavi" (eseu) - G.A.D. Ialomițeanul și "Judecătorul de suflete" (povestiri) - Titi Damian. Autorii prezenți au vorbit despre cărți și au lecturat din ele. Alți scriitori prezenți la întâlnire au fost: Gheorghe Dobre, Alexandru Bulandra, Vasile Iordache și Costel Bunoaica. Din partea presei, Nicolae Tache, jurnalist cu stimă pentru profesia sa, prezent la mai toate manifestările culturale din județ. De asemenea, întâlnirea a fost filmată de televiziunea locală Antena 1. Alexandru Bulandra și Costel Bunoaica au luat cuvântul pentru a-l felicita pe domnul Damian și au vorbit, pe scurt, despre cartea domniei sale. Gheorghe Dobre, într-un discurs mai amplu, a adus un omagiu tuturor scriitorilor, afirmând: "cărțile nu se scriu singure" și apreciind că acest gen de întâlnire este foarte bine venit atât pentru autori cât și pentru publicul cititor. A mai ținut să sublinieze că 24 aprilie este, de fapt, Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, făcând o paralelă inspirată între acestea și autori care, și ei, uneori, sunt supuși "disecției". În final, a punctat un lucru esențial, și anume: să nu uităm că singura care ne deosebește de animale este cultura (aș adăuga eu și credința) și a adăugat îndemnul de a nu ne întoarce din nou în copac.
În partea a doua a întâlnirii, doamna Racovițeanu a oferit mulțime de premii. Bibliotecarul anului a fost desemnată doamna Ionelia Șerban (biblioteca Stelnica), doamna bibliotecar susținând un scurt discurs, vizibil emoționată. S-au mai oferit premii ale secțiilor de împrumut pentru copii, respectiv adulți, partenerilor (semnalez doar ce îmi aduc aminte: Protopopiatul Slobozia, premiu ridicat de doamna asistent social Anastasia Badea, Liceul de Arte "Ionel Perlea", Grădinița Junior etc) , partenerilor media (Ziarul "Ialomița", revista și Asociația Culturală "Helis", "Antena 1" ș.a), celor care acordă sprijin financiar evenimentelor (dintre cei prezenți, am remarcat-o pe doamna Camelia Malama). Felicitări tuturor și La mulți ani tuturor celor care au legătură cu cartea: scriitori, editori, bibliotecari, cititori!
Cât despre drepturile de autor, voi spune ceva ce am amintit și la lansare: e un lucru știut că, datorită situației financiare precare a majorității revistelor și, în general, a publicațiilor, drepturile de autor în România sunt ca și inexistente. În cei peste 7 ani de colaborări la reviste, ziare, publicare de carte etc, pentru prima dată am obținut niște drepturi de autor, chiar în preajma zilei de 23 aprilie a.c., de la Patriarhia Română, pentru un text de proză ("Când Dumnezeu era impiegat") publicat în "Lumina literară și artistică", suplimentul lunar al ziarului "Lumina". Aceasta, deși reprezintă excepția, ar trebui să fie normalitatea. O normalitate pe care o dorim cât mai curând instalată și la noi.
La eveniment au fost prezenți, pe lângă scriitori, bibliotecari din județ, profesori, elevi de la Seminarul Teologic "Sf. Ioan Gură de Aur" însoțiți de directorul lor, pr. Constantin Pătrașcu, cititori, obișnuiți ai Bibliotecii Județene, iubitori de carte. Felicitări tuturor - organizatori, invitați și public - și la cât mai multe astfel de frumoase întâmplări!

"Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaș cumpănită;
Ești ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis."

(Tudor Arghezi - Ex libris)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!