agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8576 .



Francofonia - traditie omagiata la Suceava
articol [ Evenimente ]
Expozitia "Un Autre Nord", conferinte si lecturi publice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2006-03-24  |     | 



Francofonia - traditie omagiata la Suceava

Expozitia "Un Autre Nord", conferinte si lecturi publice








Devenită de multă vreme, și pentru bucovineni, o zi cu semnificații sentimentale și culturale deosebite, Ziua Mondială a Francofoniei (20 martie) a fost sărbătorită la Suceava prin deschiderea expoziției de fotografie „Un Autre Nord” în holul Universității „Ștefan cel Mare”, în colaborare cu asociația „Printemps roumain”(Lille).



Evenimentul s-a înscris în bogata agendă a Lectoratului Francez al universității sucevene pentru Săptămâna Francofoniei și s-a bucurat de un public numeros și tânăr, ca și de participarea viceprefectului de Suceava, dl. Constantin Băișanu, a primarului de Suceava, dl. Ion Lungu și a viceprimarului, dna. Angela Zarojanu, a dnei. prof.univ.dr. Sanda Maria Ardeleanu – prorector al universității, a dlui. prof. univ.dr. Aul. Graur – rectorul universității, precum și a dnei. prof.univ.dr. Elena Brândușa Steiciuc – șefa Catedrei universitare de limba franceză, ca și de participarea multor alte cadre didactice din cadrul Lectoratului Francez și al liceelor sucevene.






Expoziția „Un autre Nord” a oferit publicului excelente mijloace media și panouri ce evocă distinse personalități ale culturii și științei franceze dar și, în egală măsură, ale patrimoniului universal al omenirii. Alături, emoționant, un subtil discurs fotografic (expoziția propriu-zisă) a oferit o modernă perspectivă asupra nordului românesc versus nordul francez – între care construiește invizibile punți de armonie și de colaborare.






Celebre personalități franceze ca Pierre Degeyter, Marguerite Yourcenar, Marcel Gromaire, Marceline Desbordes-Valmore, Louis Malle, Louise de Bettignies, Louis Blériot, Henry Matisse sau Antoine Watteau s-au „aflat” pentru câteva importante momente printre cei prezenți, amintind de solidele tradiții de cultură și civilizație franceze, la care România a aderat de-a lungul secolelor printr-un exercițiu de admirație continuu și profitabil.























Delegația Ministerului Culturii și Comunicării din Franța a lansat, cu ocazia Zilei Francofoniei, cele „20 de cuvinte” menite să simbolizeze principalele valori actuale ale francofoniei, între care, în anul 2006, sunt: accente, glumă, badinaj, escală, briant, gazdă/ locuitor, caleidoscop, măști/ fețe, dincolo de cer, sete, a țese/ - în care se consideră că toată lumea se regăsește, fiind ancorate în realităție imediate și urgente ale omenirii. Dialogul realizat împreună a scos la lumină, din nou, principalele valori ale mișcării francofone(care se bucură de o permanentă reevaluare și reactualizare), acestea fiind, pentru momentul actual, următoarele: respectul față de diversitate, virtutea dialogului și a schimbului, încrederea în viitor, atașamentul față de limba, cultura și civilizația franceză, solidaritatea și fraternitatea, promovarea democrației în lume.





A făcut o bună impresie mesajul de solidaritate al universității bucovinene cu cei care, în Franța, astăzi, se află pe baricadele luptei pentru democrație, pentru dreptul la muncă și la protecție socială.



Cadrele didactice și studenții suceveni (4000 înscriși la cursurile de formare în limba franceză), beneficiază în prezent de parteneriate privilegiate cu 3 universități pariziene, cu 3 instituții de învățământ superior din Lyon, dar și cu altele din Poitiers, Nice, Chambery, Rouen, Clermond-Ferrand, Angers, Nancy, Lille, Le Havre, Limoges, Artois.
Și la Suceava, ca și în întreaga Românie, Zilele Francofoniei ca și manifestările dedicate francofoniei au avut o amploare deosebită, cu atât mai mult cu cât în acest an, în luna septembrie, Bucureștiul va găzdui în premieră reuniunea Sommet-ului francofoniei.



Între 16 și 18 martie, Lectoratul francez de la Suceava a găzduit masa rotundă și simpozionul Les Arts au Féminin și lansarea numărului 2-3 al revistei de artă și cultură La Lettre R , urmată de vernisajul expoziției Un Autre Nord și de activități ale ciné-club-ului, pe data de 2o martie. Pe 22, 23, 27 și 29 martie au avut loc multe dezbateri asupra imaginarului francofon, reuniuni de lucru ale Centrului de cercetări Interlitteras, precum și un ciclu de conferințe ținute de invitați de onoare: prof. Michel Beniamino (Univ. de Limoges) și prof. Michel Collot (Univ. Paris III).

Seminarul internațional organizat de Centrul de Cercetări pentru Analiza Discursului și intitulat „Text, Discurs, Comunicare” a avut ca invitat de onoare pe prof. Dominique Maingueneau (Univ. Paris XII Créteil) și s-a ținut în cadrul Lectoratului Francez.
Săbătoarea Francofoniei s-a încheiat cu concertul extraordinar al baritonului Andras Chiriliuc în seara zilei de 24 martie, urmat de Balul Francofoniei și de recitaluri de poezie și de teatru francez.



Manifestări importante dedicate francofoniei au fost înregistrate și în cadrul festivalului Le Printemps des Poètes, care a fost deschis la Suceava cu lansarea volumului „Îl văd pe Dumnezeu și nu mor- Elegiile Estului sălbatic” de Angela Furtună (Editura Axa, 2005, Botoșani), în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava, pe 6 martie 2006.



Câteva fragmente din acest volum, traduse în franceză de Luiza Palanciuc, Nicole Pottier și Angela Furtună, au fost citite de către autoare, pe 18 martie, în fața unui select auditoriu al Lectoratului Francez de la Universitatea „Ștefan cel Mare”, format din specialiști universitari români, francezi și americani, în cadrul seminarului internațional „Les Arts au Féminin”, unde a fost lansat și numărul 2-3 al revistei de artă și cultură „La Lettre R”, condusă de universitarele Olga Gancevici (directoare) și Gina Puică (redactor-șef) de la Lectoratul francez din Suceava.








***
Blog Angela Furtuna

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!