agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6335 .



In cultura, nu in conjunctura
articol [ ]
interviu cu poetul resitean Octavian Doclin, organizatoul Clocviilor Nationale "Reflex"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noru ]

2006-09-21  |     | 



Colocviile „Reflex” : la Herculane, cultura a fost la… înălțime

Cunoscutul poet reșițean Octavian Doclin este amfitrionul unei manifestări culturale de mare anvergură, devenită deja tradițională : Colocviile Naționale Reflex (*). Interviul care urmează este dedicat ediției a șasea, încheiate la inceputului lui septembrie la Băile Herculane.

- Domnule Octavian Doclin, timp de trei zile, peste o sută de invitați au participat la Colocviile naționale „Reflex”, o… desfășurare de forțe cum rar se mai vede la ora actuală în domeniul cultural. Care este istoria colocviilor, ajunse acum la a șasea ediție?
- Dacă la început a fost… cuvântul, la fel s-a petrecut și la noi. Am început așadar cu revista „Reflex”, revistă al cărui subtitlu spune multe: artă, cultură, civilizație. Spune și mai multe un citat pe care l-am luat de la ultimul mare cronicar al românilor, foarte puțin amintit și comentat, Nicolae Stoica de Hațeg: „Și ține-te de Banat!”. Sub aceste embleme, sub aceste idei, am scos primul număr al revistei în luna iulie a anului 2000. Era un număr doar de câteva pagini, că atunci când îl luai în mână te temeai să nu te tai, așa era de subțire… Mai în glumă mai în serios, am constatat interesul față de „Reflex”, iar revista a început să crească și ca număr de pagini și ca număr al colaboratorilor, al numărului de rubrici.
În opinia mea, pentru ca o revistă să reziste, trebuie să ai colaboratori constanți, rubrici fixe și un program foarte clar. Dacă nu ai aceste lucruri încă de la început, publicația respectivă nu are viitor, este doar efemeră. De-a lungul anilor, am continuat să adunăm în jurul revistei în primul rând valorile bănățene, dar nu numai.
La un moment dat, am constatat că nu e de ajuns numai revista „Reflex” pentru a pune în valoare programul nostru și atunci ne-am gândit să adăugăm aceste colocvii. Prima ediție a avut loc în vara lui 2001, la Băile Herculane. Încă de la început, le-am gândit ca pe niște colocvii naționale, chiar dacă eu nu mă tem să spun deschis că revista „Reflex” este una provincială. George Călinescu spunea: ca să fii național, trebuie să fii local, și ca să fii universal, trebuie să fii național. Și pentru că bănățeanului Doclin nimic nu-i este de ajuns când e vorba de Banat, am înființat și Biblioteca „Reflex”, unde publicăm în special lucrări de literatură, de istorie a culturii, de cercetare pe diferite domenii ale culturii ținutului numit Banat. Referitor la numărul de lucrări editate, aș spune „non multam, sed multum”, adică nu sunt atât de multe, dar sunt importante. Cu acest triunghi „Reflex” – revistă, colocvii, bibliotecă vom merge înainte, pentru că sunt lucruri care se completează în mod fericit.

Mi-ar fi plăcut să mă nasc la Lugoj…

- Câte titluri au apărut până acum în Biblioteca „Reflex”?
- Avem circa 50 de titluri publicate. Dintre autori, i-aș aminti pe Carmen Albert, Rodica Mihu, Andra Kajevski, Bogdan Mihai Dascălu, Cornel Ungureanu, Gheorghe Azap, Petru Hamat, protopop Ghorghe Þunea și alții. În cadrul Bibliotecii, am publicat un volum omagial dedicat marelui istoric al Banatului, Petru Oallde, un album coral semnat de profesorul Nicolae Chirilă, un volum bilingv, româno-francez, al poetei Adela Roman etc.
- O surpriză foarte plăcută: ultimul număr al revistei reșițene – subliniez – „Reflex” publică nu mai puțin de 11 autori lugojeni din diverse domenii: poeți, prozatori, critici, muzicologi etc. Cum se explică acest lucru?
- Eu țin la această linie culturală cu vechi tradiții, cea dintre Lugoj și Reșița… Pentru mine, Lugojul este un loc la care visez și în care mi-ar fi plăcut să mă nasc, dacă n-ar fi fost să mă cheme nașterea în spațiul Doclinului. De altfel, Doclin este un nume literar, este numele satului aflat la 11 km de Bocșa unde am văzut lumina zilei. În Lugoj trăiesc astăzi scriitori valoroși, iar revista de acolo, „Banat”, ar trebui să-i impună, dacă lucrurile ar fi normale la noi, dar cum nu sunt, am venit în sprijinul acestor scriitori talentați. Nu există număr al revistei în care să nu fie publicat cel puțin un scriitor lugojean, iar faptul că în ultimul număr apărut sunt 11 autori lugojeni nu poate decât să mă bucure. Este vorba de Ioan Ardeleanu, Adriana Weimer, Constantin Buiciuc, Grațiela Benga, Ela Iakab, Dorin Murariu, Cristian Ghinea, Remus Valeriu Giorgioni, Constantin Tufan Stan, Laurian Lodoabă, Gh. Luchescu. Au mai fost publicați Dan Florița Seracin, Simion Dănilă, Simion Todorescu etc.

Banatul – „Mica Europă”

- Ce ne puteți spune despre temele abordate de colocviile „Reflex”?
- Îmi amintesc că la prima ediție tema a fost „Banatul, spațiu al interferențelor culturale”, care deja ne trimite cu gândul la componenta națională a colocviilor. O alegere firească, având în vedere că Banatul a fost numit „Mica Europă”, pentru că aici sunt reprezentate foarte multe etnii. În general, am abordat teme de istorie culturală, sau de istorie propriu-zisă, pentru că rămân la părerea că istoria acestui ținut a fost mult timp ignorată. De altfel, am avut și o dezbatere extraordinară pe această temă, intitulată „Banatul, o istorie ignorată”. Am vorbit fără complexe și de „Provincia literară, șanse și repere”, într-o dezbatere moderată de criticul Cornel Ungureanu, și care a stârnit reacții puternice. Anul acesta am ales ca subiecte „În cultură, nu în conjunctură” – avându-l ca moderator pe Nicolae Sârbu, directorul Bibliotecii județene Paul Iorgovici din Reșița și o temă foarte interesantă: „Istorie și integrare – cazul bănățean”, moderator prof. univ. dr. Valeriu Leu, din Reșița. De altfel, istoricii contemporani de mare anvergură sunt publicați frecvent în revistă, îi avem și ca invitați la colocvii. V-aș mai da două exemple concludente : Costin Feneșan, un bănățean de-al nostru care trăiește la București, cercetător de o acribie și seriozitate extraodinare și Nicolae Bocșan, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, născut chiar la Bocșa. Iată această componentă națională care vine tot dinspre provincie și care îmbracă dimensiuni naționale.
- În aceste zile, Băile Herculane a fost un adevărat centru cultural, care a reunit edituri și reviste literare din vestul țării, și nu numai…
- Prezența revistelor culturale și a editurilor din vestul țării a fost una foarte importantă. Au răspuns invitației editurile „Eubeea”, „Brumar”, „Augusta”, „Marineasa”, „Hestia”, „Anthropos”, „Excelsior Art”, Editura Universității de Vest – toate din Timișoara, care are la ora actuală multe edituri foarte valoroase, „Tim” și „Modus” din Reșița, „Mirador” din Arad, dar și editura bucureșteană „Palimpsest”, condusă de poetul Ion Cocora, bănățean de origine. La reviste culturale, pe lângă „Reflex”, evident, au răspuns prezent “Orizont” și “Orient latin” din Timișoara, „Banat” din Lugoj, „Interferențe” Caransebeș, „Bocșa culturală”, dar și o revistă ce apare la Pitești, „Cafeneaua literară”, condusă de poetul Virgil Diaconu, pe care îl consider un prieten adevărat. Este o publicație foarte bine realizată, în care sunt publicați, număr de număr, autori din spațiul bănățean.

„Reflex” – singura revistă cărășeană sub egida USR

- Dacă ar fi să vă opriți asupra unui moment aparte din ediția abia încheiată a Colocviilor, care ar fi acesta?
- Este destul de greu să te oprești asupra unui moment anume, dar cred că recitalul poetic de la teatrul de vară a fost unul senzațional. Sub genericul „Vom curge cum apele Cernei”, l-am realizat împreună cu studioul teritorial Radio Reșița, care l-a înregistrat integral. Este a treia ediție la care colaborăm în acest fel cu Radio Reșița. De altfel, Doru Dinu Glăvan, directorul studioului, a fost unul dintre moderatorii manifestării. Recitalul a fost susținut de actrița Dana Pocea de la Theatrum Mundi din București și de actorul Vladimir Jurăscu, de la Teatrul Național din Timișoara. Au fost recitate versuri din creația poeților Nicolae Sârbu, Costel Stancu, Sabin Oprean, Ion Cocora și a subsemnatului. Au participat numeroși poeți – inclusiv din Lugoj – care au citit din creația proprie: Ioan Ardeleanu, Iosif Băcilă, Iosif Caraiman, Eugen Bunaru, Adrian Bodnaru, Ilie Chelariu, Laurian Lodoabă, Constantin Buiciuc, R.V. Giorgioni, Adriana Weimer, Marian Oprea, Virgil Diaconu, Andra Kajevski, Iacob Roman etc.
-Așa cum spuneam la început, a fost o manifestare culturală de anvergură, o adevărată desfășurare de forțe. Ce instituții au fost implicate în organizare?
-Acest proiect numit „Reflex” apare cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Ministerului Culturii, prin Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu cultural național al județului Caraș-Severin și al Fundației Cultural-Sociale Octavian Doclin. De fapt – trebuia spus de la început – revista „Reflex” apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România și este singura revistă din județ care apare sub egida USR, fiind aprobată de Comitetul director în momentul apariției ei. Avem deci sprijinul acestor mari instituții, dar eforturile și bucuria sunt personale.

______________________
(*)Desfășurate în splendidul decor al stațiunii Băile Herculane în zilele de 6-8 septembrie 2006, Colocviile Naționale « Reflex », patronate de charismaticul poet reșițean Octavian Doclin, s-au dovedit a fi un succes organizatoric, dar și din punct de vedere al nivelului participării.
Miercuri, cei peste o sută de oameni de cultură din București, Pitești, Timișoara, Arad, Lugoj, Reșița, Caransebeș, Bocșa, Oravița etc. au fost întâmpinați la Sala de conferințe a Hotelului Dacia din stațiune de către primarul Ion Oprescu, poetul Octavian Doclin, redactor șef al revistei culturale « Reflex » și prof. Gheorghe Þunea, director al Centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin. A urmat apoi, sub genericul Ziua revistelor și editurilor o prezentare și expoziție carte cu vânzare.
Au participat următoarele edituri (prezentate de editori) : Palimpsest (București) - poetul Ion Cocora, Eubeea - scriitoarea Nina Ceranu, Hestia, Anthropos – poetul și criticul literar Lucian Alexiu, Excelsior Art – scriitoarea Corina Victoria Bădulescu, Brumar – scriitorul și jurnalistul Robert Șerban, Ed. Universității de Vest – scriitorul Adrian Bodnaru, Marineasa – scriitorul Viorel Marineasa, Augusta – scriitorul Adrian Dinu Rachieru (Timișoara), Mirador (Arad) – poetul Ioan Matiuț, Tim – scriitorul și jurnalistul Gh. Jurma și Modus – poetul Octavian Doclin (Reșița). La capitolul reviste literare, au fost reprezentate revistele: Orient latin - Ilie Chelariu, Orizont (Timișoara) – Cornel Ungureanu, Argeș – Jean Dumitrașcu și Cafeneaua literară (Pitești) – poetul Virgil Diaconu, Banat (Lugoj) – poetul Ioan Ardeleanu, Interferențe (Caransebeș) – poetul Iosif Caraiman, Bocșa culturală (Bocșa) – prof. Gabriela Șerban etc.
A avut loc lansarea festivă a numărului 70-72 (iulie-septembrie) al revistei culturale Reflex Reșița, cu… 11 poeți, prozatori, critici, muzicologi lugojeni în cuprins. Revista apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România.
Joi, 7 septembrie a fost programată ediția a VI-a a Colocviilor Naționale Reflex, cu dezbaterile : « În cultură, nu în conjunctură » (Nicolae Sârbu, directorul Bibliotecii județene Paul Iorgovici Reșița), « Istorie și integrare – cazul bănățean » (prof. univ. dr. Valeriu Leu, Reșița).
Au fost lansate volumele ”De 100 de ori Banat” de Nicolae Sârbu, ”Geografia literaturii române, azi” – volumul IV, de Cornel Ungureanu, ”În afara gloriei” de Ion Marin Almăjan. Un punct aparte l-au constituit aniversările „Reflex” –la inițiativa poetului Octavian Doclin, au fost omagiați și le-au fost înmânate diplome de onoare lui Petre Stoica, la 75 de ani, Crișu Dascălu - 65 de ani și Sabin Opreanu - 60 de ani.
Recitalul de poezie „Vom curge cum apele Cernei”, desfășurat la teatrul de vară din stațiune și excursia literară la Cazanele Dunării de vineri, 8 septembrie, au întregit programul celei de-a șasea ediții a colocviilor.








.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!