agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4708 .



Portret Cristian Mihăilescu
eseu [ ]
timpul se dilată în fața celor ce-l provoacă

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Mirela Zafiri ]

2009-07-24  |     | 




CRISTIAN MIHĂILESCU
este cu siguranță o personalitate artistică interdisciplinară deja binecunoscută în țară, şi nu numai.
Regizor de operă, pedagog, Doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti (2005), autor a peste 1000 de articole de critică muzicală în majoritatea publicațiilor de specialitate, invitat permanent la numeroase emisiuni de radio şi TV, recunoscut pentru disponibilitățile actoriceşti cu care-şi încondeia rolurile de tenor din primii ani dedicați scenei lirice, artă care-i va sluji ulterior în cariera regizorală şi managerială, unde va şti ce, cât şi cui să-i ceară, îmbinând diplomația cu profesionalismul şi cunoaşterea naturii umane, într-un fel în care puzzle-ul construit să dea mereu bine în peisajul artistic contemporan.
Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, Cristian Mihăilescu a urmat cursurile postuniversitare de regie de operă ale Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. A primit toate premiile pentru regie existente în România, pentru "Bărbierul din Sevilla" montat la Braşov; premiul "Regizorul Anului" decernat de Uniunea Compozitorilor, pentru "Otello", montat la Constanța; Premiul Uniunii Criticii Muzicale pentru "Cel mai bun moment liric" ("I Capuletti ed I Montecchi", în 1997, Constanța) şi Premiul "Cel mai bun spectacol al anului" pentru "Traviata", Bucureşti. Este membru al Academiei Europene de Teatru Muzical de la Viena şi al Asociației «Eurolyrica», ce reuneşte cei mai importanți directori de operă din Europa.
Menționez câteva din realizările sale ca regizor ale ultimilor ani: „Cosi fan tutte” de Mozart, Braşov, 2000; mega spectacolul "IRIS - ATHENEUM", 2000; ”Felicia Filip şi invitații săi” Bucureşti, 2000; „Carmen” de Bizet, Braşov, 2002; „Falstaff” de Verdi, Braşov, 2003, considerat de critica de specialitate din România evenimentul stagiunii; ; „Falstaff” de Verdi, Bucureşti, 2003; “Don Pasquale” de Donizetti, Braşov, 2004; „Povestirile lui Hoffmann” de Offenbach, Braşov, 2004; „Pescuitorii de Perle” de Bizet, Braşov 2005; Don Giovanni de Mozart, Braşov, 2006; „Lucia di Lammermoor” de Donizetti, Braşov, 2006; „Norma” de Bellini, Braşov, 2007; “Fiica regimentului” de Donizetti, Braşov, 2008; “Rigoletto” de Verdi, Iaşi, 2009. A pus în scenă spectacole de operă în numeroase țări, dintre care, cele mai recente sunt: "Madame Butterfly" la Nagasaki, "Bal mascat" la Tokyo, "Pescuitorii de perle" în Olanda, "Cosi fan tutte" şi "Carmen" la Toulon (Franța), “Elixirul dragostei” la Limoges (Franța), “Rigoletto” la Pisa (Italia).
Alături de activitatea pe care o desfăşoară ca regizor, începând cu anul 1992 este implicat şi în managementul artistic de mare anvergură. Director General al Teatrului Liric din Constanța, devenit sub conducerea sa Opera Constanța (1992 - 1999); directorul Festivalului Internațional de Operă, Constanța; Director General al Teatrului Liric Braşov pentru care obține statutul de Opera Braşov (din 2000 până în prezent); inițiatorul proiectului şi directorul Festivalului Internațional de Operă, Operetă şi Balet Braşov, ajuns la a VI- a ediție în 2009; inițiatorul proiectului “Marea Gală a Crăciunului” Braşov, (din 2006 până în prezent); inițiatorul proiectului şi director artistic al Masterclass-ului Internațional de Operă, organizat anual, începând cu 2006 de către Opera Braşov în colaborare cu Teatrul Lyrichoregra 20.
Pentru activitatea laborioasă, încununată mereu de rezultate fructuoase a fost distins cu: "Premiul pentru Management Artistic" în 1994; "Omul de Cultură al anului" în 1994 şi 1996; “Premiul de Excelență” al Fundației pentru dezvoltare regională Transilvania, 2002. Meritele sale în dezvoltarea culturală a cetății de sub Tâmpa au fost răsplătite prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Oraşului Braşov, în 2005.
În toți aceşti ani, în paralel cu activitatea artistică, cea de organizator de evenimente, director de programe sau manager al unei instituții de artă, Cristian Mihăilescu - Doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti (2005) - şi-a dedicat tinerei generații o parte din timpul său, desfăşurând o bogată activitate pedagogică. A predat cursul de “Arta actorului în teatrul muzical” la Institutul de Teatru şi Film „Ion Luca Caragiale” Bucureşti (1990-1992). Din 1994 susține cursul de regie "Cristian Mihăilescu", în Japonia, la Tokyo, Nagasaky, Saytama. Predă Clasă de operă la Facultatea de Muzică a Universității „Ovidiu” Constanța, (1998-2002) la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” Braşov (2000-2004), iar din 2004 la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti.
Este frecvent invitat la colocvii şi seminarii internaționale pe teme legate de specificul regiei de operă sau de modalități de gestionare a teatrului liric: Comisia franceză pentru UNESCO, Paris, 1998, 1999 şi 2000; Viena, 1999, 2000, 2001.
Este membru permanent al juriului "Concursului Internațional de canto" de la Marmande - Franța (din 1996), iar din 2003 face parte din juriul Concursului Internațional de Canto de la Montreal (Canada). În septembrie 2006 a făcut parte din juriul Concursului Internațional de Canto Jullian Gayarre de la Pamplona – Spania.
Invitat ca profesor de regie de operă în programe international master class: Academia de Muzică din Praga - Cehia, (2004); Brno – Cehia, (2005, 2006); Montreal, Toronto şi Vancouver - Canada (2005, 2006, 2007); Beijing şi Shanhai - China, (2005, 2006, 2007); Braşov – România (2006, 2007, 2008, 2009).


Lugoj, 24 iulie 2009 Mirela Zafiri

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!