agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2958 .



Idiotul
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ioanflorin ]

2010-03-05  |     | 



Idiotul
F.M. Dostoievski

"Frumusețea va salva lumea!"

In dimineața zilei de miercuri, 27 noiembrie, 1867, sosește la Petersburg, un tânar înalt, cu păr bălai, cu obrajii supți și o bărbuță rară ascuțită, cu ochii mari albaștri, având o expresie blajină, cu trăsături plăcute, fine și delicate.
Astfel își face apariția în literatură unul dintre cele mai fascinante personaje imaginate vreodată - una dintre acele ființe minunate, precum Quijote, Hamlet, Ahab, Zorba…, pe care nici bunul Dumnezeu n-a îndrăznit să le făurească de-a dreptul.
Iar prințul Lev Nikolaevici Mîșkin chiar nu este de pe lumea aceasta, căci, așa cum se sugerează adesea în paginile cărții, el, întrupare a smereniei și a simplității generoase, este purificat de orice urmă de vanitate omenească, fiind animat doar de o "arzătoare necesitate de a iubi".
(“Mîșkin se apropie de noi ca o ființă venită de pe o altă planetă” scria Paul Evdokimov.)
Numai că, asemenea albatrosului lui Baudelaire, rătăcit în aceasta Vale a Plângerii, prințul pare întruparea cea mai ridicolă a inadaptabilității. Naiv și inocent până la limita dintre om și înger, el le apare multora drept un biet idiot, anticipând viziunea sumbră din Marele Inchizitor. Totuși, în momente limită, câteva dintre personajele romanului intuiesc că se află în fața unui miracol : "niciunul nu face cât degetul mic al dumitale, niciunul nu are nici mintea și nici inima dumitale" (Aglaia), "Te așteptam ca pe o providență!", "A mai existat vreodata un astfel de om?"(Lizaveta Prokofievna), "citește în sufletele oamenilor ca într-o carte deschisă" (Lebedev), "Mă întreb, de unde atâta naivitate și inocență sufletească, cum poate nici în varsta de aur a omenirii nu s-a pomenit și, în același timp, atâta clarviziune!" (Keller)
Desigur că despre țesătura secretă de aluzii și de simboluri a acestei capodopere incontestabile s-a vorbit și se va mai vorbi încă multa vreme, dar cu adevărat importantă este ideea ca umanitatea se prăbușește tot mai vertiginos în prăpastia păcatelor sale letale și că nicio mântuire nu mai e posibilă, pentru că, în această Stranie Evanghelie, Hristos, cel reîntrupat întru izbăvirea noastră, a tuturor, este văzut doar ca un idiot lamentabil.
O undă de speranță mai există totuși, atâta timp cât Idiotul-Sublim, Lev Mîșkin, și "sora" sa Sonia Marmeladova, Prostituata-Inger, vor continua să ne vorbească din paginile celor mai frumoase cărți ale neamului omenesc. Fiindcă și eu mai cred, cu disperată încrâncenare, că FRUMUSEÞEA AR PUTEA SALVA LUMEA.

Ioan Florin Stanciu


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!