agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2985 .



Viața mea înainte și după Perestroika (I)
eseu [ ]
I

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [elena din troia ]

2014-08-16  |     | 





Cartea lui Mihail Gorbaciov, Amintiri. Viața mea înainte și după Perestroika, a apărut în 2013 și este scrisă ca un omagiu adus soției sale decedate, Raisa Gorbaciova. Beneficiem de această carte prin efortul traducătoarei Justina Bandol.
Cartea începe, cum era și firesc, prin rememorarea perioadei copilăriei, nici mai fericită, nici mai nefericită decât a altor copii. O amintire pregnantă este episodul bolii de variolă, pe care bunicii o tratează cu miere de albine încălzită. În timpul celui de-al doilea război mondial, pe timpul sărăcirii aspre a țăranilor, familia lui Serghei Gorbaciov, tatăl autorului, se descurcă ceva mai bine decât alții. Copilăria lui Mihail este umbrită de plecarea în război a tatălui, de unde primește scrisori.
Copilul Mihail se remarcă prin rezultate la învățătură. Elevul este trimis la Moscova la facultate, unde face cunoștință cu viitoarea soție, Raisa, o fată blândă și cuminte. Dacă Raisa va deveni profesoară universitară, Mihail Gorbaciov îmbrățișează cariera politică, unde se face ascultat și iubit. Prin diplomație, calm și bunătate, el avansează în carieră, apropiindu-se tot mai mult de cele mai înalte scaune. Apar și nemulțumiri din partea unora, care nu au tactul și diplomația necesare, dar Mihail nu se descurajează, singura lui grijă fiind să asigure pâinea oamenilor și să rezolve situațiile de criză.
Încetul cu încetul se face iubit chiar și de către cei care-i purtau sâmbetele. Nu este, astfel, de mirare că Mihail Gorbaciov avansează tot mai mult spre șefia parlamentului și chiar spre scaunul prezidențial.
El inaugurează mișcarea politică numită Perestroika, care conferă oamenilor ruși libertate și bună – stare. Este admirabil felul cum Mihail Gorbaciov își asigură prietenia cu politicienii altor state, de pildă italieni și americani. Rolul lui în stingerea războiului rece este remarcabil, discuțiile președintelui Mihail Gorbaciov cu Ronald Reagan, președintele Americii, contribuind la dezamorsarea tensiunii.
Viața politicianului rus este umbrită de pierderea soției, Raisa, bolnavă de leucemie (cancer în sânge), care moare pe un pat de spital în Germania. Președintelui rus îi rămân fiica, Irina, de profesie medic, ginerele Alexei și nepoata Xenia, aceia care îi pot asigura (încă) un confort sufletesc.
Președintele Mihail Gorbaciov mărturisește că, deși se apropie de vârsta a treia, soarele strălucește și pentru sufletul lui, mistuit doar de pierderea regretabilei sale soții, Raisa Gorbaciova.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!