agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 545 .



Vouă... spre reflecție
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [stelafieraru ]

2022-01-01  |     | 



1. Scrisul din condei comunică nu doar prin cuvinte, ci și prin mâna tremurândă, ori sigură , ori ezitantă cunoscută a condeierului. Merită să-l dai pe alte scrisuri când vrei să trimiți sau să primești iubire?

2. Amorul este o boală care te străfulgeră din creștet până-n tălpi, singura pe care ți-ai vrea-o incurabilă.

3. Iubire adevărată este doar cea capabilă de sacrificii. Mari. În afară de asta, e vorba doar de o simplă afecțiune trecătoare.

4. Dorul aduce cu o tristețe dulce presărată cu speranță ori cu resemnare.

5. Fericirea nu trebuie să o cauți prea departe. Treci pe lângă ea inconștient în fiecare zi. Ca s-o conștientizezi, înțelepțește-te!

6. Invidia admirativa te poate ajuta să te autodepășești. Invidia malițioasă doar iți roade sufletul.

7. Când un amic îți pune in față vorbe venite de undeva, menite doar să te doară, amicul însuși este părtaș la ele.

8. Să faci compromisuri este un lucru firesc și benefic numai atunci când nu-ți calci în picioare demnitatea. Aceea pe care o ai.

9. Să nu-ți respecți cuvântul dat, o promisiune făcută nesilit de nimeni, e ca și cum ți-ai terfelit numele de OM.

10. Educatorul care nu încurajează lectura capodoperelor este un mare dușman al școlarilor și , prin proiecție, al unei nații.

11. Cartea te face CREATOR de chipuri, locuri, fapte – toate ale tale. Filmul cărții te face SPECTATOR al unor chipuri, locuri, fapte – date ție de-a gata.

12. Să obligam educatoarele și învățătorii să taxeze ferm micile agresiuni, încercările de copiat, de suflat răspunsuri, căci de la ele pornește tot răul dintr-o comunitate! Dincolo de ei, este prea târziu.

13. Dascălul își asigură prețuirea elevilor săi doar dacă este consecvent cu aplicarea unor reguli impuse și acceptate la prima lecție cu ei.

14. La ce bun disciplina Religie in școli după primii patru ani daca nici după 12 (de acum) nu-i învață pe mai toți școlarii să nu fure (copiatul este furt), să nu mărturisească strâmb împotriva aproapelui lor, să-l iubească pe acesta ca pe sine înșiși !!

15. Cât ești elev nu-ți subestima și umili colegii! S-ar putea ca mai târziu unul din ei să-ți devină șef și el să nu uite trecutul.

16. E nefiresc să i se pretindă adolescentului a fi înțelept; e suficient doar să ia aminte la sfaturile maturului de lângă el.

17. Cât ești tânăr nu-i ponegri pe bătrâni, căci pe nesimțite le vei lua locul. Dacă apuci.

18. Memorează de mic (și nu numai) versuri, date importante ( de orice fel), tabele matematice, numere de telefon, legi diverse și ce-ți mai place, dacă vrei să-ți ții mintea proaspătă , sănătoasă până-n târziul vieții tale! Apoi, ce te faci într-o urgenta dacă smart-dispozitivele tale nu te mai ajută ?

19. Logica te poate ajuta să susții convingător chiar și o minciuna. Nu degeaba se spune ades că adevărul se află undeva la mijloc.

20. Ura te împiedică sa prevezi urmările faptelor tale. De aceea își dă atâta frâu-liber .

21. De ce răul învinge adesea în lupta cu binele? Lașitatea nu trebuie să stea în firea celor de partea binelui.

22. Doar un nebun găsește că merită să sacrifice vieți pentru propria-i vanitate. Dar de ce e susținut și de atâtea minți lucide? Frica nu este o scuză pentru cei ce se pretind bărbați.

23. Mi-am pus demult întrebarea de ce atâta supușenie, resemnare (cum se vede in imaginile filmate) printre miile de umiliți ai lagărelor morții, când ar fi putut, în schimbul unei posibile morți rapide (mai ușoare decât ceea ce cam știau că-i așteaptă ) să se năpustească laolaltă asupra câtorva criminali din fața lor? Când îți vezi familia, semenii masacrați chiar sub ochii tăi, la ce fel de viată mai speri? Să mori topindu-te așteptând ajutor din afara!? Liberul arbitru? - Nu există, e doar o iluzie. Toată acea tragedie s-a vrut a fi o lecție de învățătură pe care oamenii nu au înțeles-o în totalitate nici în ziua de azi. Înțeleg raționamentul contestațiilor, dar nu-l pot aproba.

24. Dacă subscrieți la părerea că lumea e o scenă și noi actorii ei, atunci admiteți că nimic din ceea ce spunem ori facem nu ne aparține. Ca totul e sub controlul MARELUI REGIZOR, deopotrivă scenarist și părinte. Iar răul din noi e pus pe seama unui spirit malefic creat tot de Dumnezeu spre echilibrarea contrariilor lumii.

25. Liberul arbitru merităm a-l avea atunci când TOTI vom înțelege ce ne este tuturor bine, ce ne este cu adevărat tuturor rău ca să putem dispune de alegerea corectă .

26. E mai ușor să-ți suporți consecințele unui lucru făcut greșit, decât să regreți că nu l-ai făcut.

27. Prostia se măsoară nu în coeficientul de inteligență, ci în vorbele și faptele tale nesăbuite.

28. De ce să nu recunoaștem că , dacă pentru sadici statele ar legifera talionul (dinte pentru dinte, ochi pentru ochi) pe o perioadă limitată de timp, numărul fărădelegilor prezente și viitoare ar scădea mult, în plus ar fi singura pedeapsa care ar satisface sentimentul unei drepte judecăți.

29. Ființa umană ar trebui să poată să-și aleagă singură, decisiv (în limita unor norme) numele (întreg), fie să-l păstrez , fie să-l schimbe, odată cu vârsta școlarității. S-ar evita astfel ridicolul provocat de părinții lipsiți de acest simț, cât și eventualele traume psihice.

30. Partea cea mai buna a comunismului de la noi a fost că nu a îngăduit să se perinde prin fața națiunii atâtea abjecții, atâtea nulități.

31. Cu tot analfabetismul de care erau învinuiți mulți guvernanți comuniști, niciunul nu s-a poziționat sub cei mai mulți guvernanți „democrați” de azi.

32. Din societatea comunistă e normal să regreți ceea ce azi e de reproșat noii societăți, așa cum e normal să apreciezi înlesnirile aduse de aceasta din urmă. Părtinirea ține de aspecte, nu de orânduire în ansamblu.

33. Ce poate fi mai plăcut decât să citești însemnate în vremuri de demult gânduri ale bunilor tăi despre viața și trăirile lor în comunitate! Dacă foarte mulți am face-o, poate că istoria, ajutată acum și de imaginile stocate în computere, n-ar mai fi denaturată părtinitor de un analist ori altul.

34. Ce mult timp și energii consumă omul cu alimentarea trupului său distribuită pe cel puțin trei momente zilnic! Va fi oare posibil ca lucrul acesta să poată fi cu mult simplificat cât mai curând? Am avea mai mult răgaz pentru creativitate, studiu, relaxare, întrajutorare. Și am fi mai sănătoși , mai arătoși.

35. La ce bun prelungirea vieții peste centenar, dacă boli si neputințe dureroase se instalează în noi mult mai devreme!

36. Omul cu adevărat iubitor de Dumnezeu este nu doar cel care cu smerenie se închină în fața icoanelor și se spovedește unui slujitor bisericesc, ci mai ales acela care, cu gândul la EL, se silește a-și trăi viața fără regretul unor mari păcate, străin de ură, invidie, minciună.

37. Fețele bisericești suspectate de vicii, de necuviințe, cele care, prin belșug personal, lăcomie, pompă vestimentară, sfidează enoriașii, înseși numele si sacrificiul lui Isus nu pot fi decât niște intruși în slujba lui Dumnezeu. Merită să le iei drept călăuze în drumul tău către Grația Divină?

38. Niciun om nu este singur cat timp îl are, se sprijină pe Dumnezeu. Singurul singur cu adevărat este Dumnezeu.
(2021)

39. Singura "proprietate" intrinsecă a omului sunt SENTIMENTELE. Ele sunt declanșate de vorbele, faptele, gândurile (care sunt tot niște vorbe, dar nerostite) induse, aprobate în om de către Parintele ceresc. De câte ori simțirile noastre nu sunt în contrasens cu propriile vorbe rostite? De câte ori nu regretăm propriile noastre fapte? Daca vorbele, faptele ar sta în alegerea noastră nu ni le-am mai asuma ca apoi să le regretăm.

40. Paradoxal, RAUL este mânat să lovească în BINELE din om spre BINELE omenirii.

41. Ce este bine pentru om îl simte în felul lui fiecare dintre noi.

42. Ce este bine pentru omenire doar Dumnezeu stabilește.

43. Cele mai bune învățăminte le tragem din rău.

44. Omul nu este doar o alcătuire anatomică, ci și un amalgam de sentimente, senzații, gânduri depozitate adânc înlauntrul sau. SENTIMENTELE și SENZAȚIILE pot da afară din om fie cu voia, fie fără voia lui. GÂNDURILE nu pot ieși decât cu voia omului. Și e bine așa. Și-ar dori cineva să fie supus unei diabolice mașinării de citit gândurile?

45. Sentimentul erotic pătimaș îl poate îngenunchea definitiv pe om doar o singură dată într-o viață. Această simtire nu se cere, nu se premeditează, nu se cultivă, se naște involuntar și , ades, nu poate fi zădărnicită. De accea amantlâcul pătimaș n-ar trebui crucificat. Iar căsnicia cu sila - nu mai e căsnicie.
46.Iubirea e oarbă la defectele fizice ale celuilalt când acesta oferă , prin ce poate el, motive de admirație, de atracție. Iată de ce mai vedem și cupluri așa-zis “ciudate”.

47.Unii tați cu notorietate își condamnă din start fiul să trăiască, până la sfârșitul vieții lui, în “umbra” lor , atunci când consimt să-i ”împrumute” prenumele. Urmașul în cauză va rămâne veșnic “fiul- Tatălui” , niciodată tatăl nu va putea fi în societate “tatăl- Fiului” , oricâtă notorietate ar dobândi și fiul. Egoism?

48.Părinții care-i pecetluiesc pe copiii lor cu prenume alintătoare uită că acești copii vor deveni cândva batrâni și, poate, impunători prin statură : Nicușor, Dănuț, Victoraș, Marinel…Floricica, Dănuța, Catrinel…

49.Orict de mare și plin de valori umane ar fi un popor, pe atât de nimicnic si de laș devine atunci cand dă ascultare umilă , înfricoșată unui descreierat care se joacă cu viețile a sute de mii de copii, doar pentru orgoliu-i diavolesc. Există părinți care și-au amanetat viața propriilor copii chiar și pentru o pungă de găluște (sic). Poate coborăî mai mult de atât ridicolul?

50.Există inși care, în loc să aprecieze cum se cuvine un ajutor prietenesc de oriunde, înadins parca, iși “sapă pe la spate” prietenul.

Februarie 2023

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!