agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2681 .



Care este ultimul roman interesant pe care l-ați citit ?
eseu [ ]
Cultura română- capră de spart lemne-1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-05-28  |     | 



Care este romanul românesc bun pe care l-ați citit în ultimul an ? Romanul acela pe care să nu-l lăsați din mână, pentru care să nu dormiți noaptea, romanul pentru care să zâmbiți șiret și complice- eu l-am citit ?
Un observator atent al peisajului cultural românesc va fi lovit- după parcurgerea unui număr suficient de mare de texte de o mare , o imensă jale. Această jale - ca o iederă- înflorește, se întinde și face chiar clăbuci- observând extraordinara sărăcie a ceva viabil- a ceva care poate să rămână. Și acest lucru este viabil mai ales în ultimii ani. Trecute sunt vremurile interbelice- acelea a unei formidabile înfloriri a culturii. Erau vremurile când puteau să supraviețuiască împreună Sebastian și Nae Ionescu, Sahia și Eliade, Goga și Bogza. Erau vremuri interesante- cel puțin.
Astăzi ? Scriitorii interesanți sunt cei lansați în anii 80, sub regimul de tristă amintire. Din păcate mai scriu foarte puțin. Un Groșan, un Bedros Horasgian- ați mai citit ceva de ei ? Vă aduceți aminte de judecățile lui Cristoiu din SLAST ? Unde sunt zăpezile de altă dată ? Mai scrie ceva Þoiu ? Trecute timpuri. În rest- un pic de pornografie și cam nimic.Ruperea de vechiul regim n-a provocat înflorirea celor 1000 de flori. A existat literatură de sertar ? Enorm de puțină- în afară de I.D.Șerban sincer, cam nimic. Foarte multă literatură memorialistică de slabă calitate după 1990- dar mai puțin literatură și mai mult memorialistică. Mastodonții de ieri- Buzura,Breban,Fănuș Neagu.Mastodonții de azi-Buzura,Breban, Fănuș Neagu.Băieșu- cel care era interesant- a murit.
Generația de azi- să fim serioși.
Ați citit ceva interesant- astăzi ? Ați citit ceva interesant acum o lună, acum un an, acum cinci ani ? Evident că mă refer la scriitori români contemporani. Dacă pe partea poeziei ne mai salvează un Foarță, un Brumaru , Dinescu sau Cărtărescu în ceea ce privește proza e dezastru.
Haideți să facem comparație între între un George Mihail-Zamfirescu- cine-și mai amintește astăzi de "Sfânta mare nerușinare"- totuși, un roman interesant al epocii- și...și...și cine mai scrie astăzi la fel de bine ? Ioana Băețică ? Haida-de.Haideți să ne amintim cu drag de epoca interbelică- de Gib Măhăiescu-cu Rusoaica, de Sebastian cu Accidentul, de toată pleiada de scriitori- indiferent de opiniile lor politice- pentru că un Brătescu Voinești ar putea da clasă astăzi întregului compartiment de proză al Uniunii Scriitorilor.
Cultura română moare pe zi ce trece. Moare omorâtă de indiferența activiștilor culturali- plătiți din banii noștri- și indiferenți la orice nu înseamnă burdihanul lor. Moare din cauza mîncătoriilor amicale- și ce scriitor nu se mănîncă sincer ? Moare datorită răspândirii calculatorului- și a indiferenței profesorilor de școală generală și liceu.
Ați citit ceva interesant azi ?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!