agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4957 .



Una din opt specii de păsări se află în pericol de dispariție!
eseu [ ]
apărut în revista "Știință și Tehnică"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [eeaotly ]

2006-12-22  |     | 




Una din opt specii de păsări se află în pericol de dispariție!


Pe glob, o pasăre din opt vede moartea cu ochii, răpusă de nestăpânita expansiune agricolă și de silvicultura neconvingătoare, potrivit unui nou raport prezentat de organizația ecologistă Birdlife International. Acest raport, intitulat “Starea păsărilor lumii 2004” - “The State of the World’s Birds 2004” - prezintă estimările a 100 de experți și aduce laolaltă pentru prima data într-un singur document rezultatul cercetărilor efectuate asupra situației și distribuției păsărilor în lume.

Statisticile alarmante prezentate în acest raport arată că la nivel mondial presiunea exercitată de om asupra mediului înconjurător produce o adevărata “hemoragie a biodiversității”.

Astfel, pe glob, o pasăre din opt – adică 1.211 specii – este amenințată cu dispariția. Dintre acestea, 179 specii sunt în mod intens periclitate, 344 se confrunta un risc foarte mare de extincție, iar 688 sunt catalogate drept vulnerabile.

În rândul păsărilor amenințate se numără în special cele de mari dimensiuni, printre care specii de albatroși, cocori, papagali, fazani și pinguini.

La nivel global, dintre speciile de păsări amenințate 966 au o populație de mai puțin de 10.000 de indivizi, în timp ce 502 specii numără mai puțin de 2.500 de indivizi, iar 77 de specii au un efectiv populațional sub 50.

Din păcate, o treime din cele peste 1.200 de specii de păsări amenințate cu dispariția încă n-au primit nici o protecție semnificativă, și nici celelalte doua treimi ce primesc totuși ocrotire nu pot fi considerate povești de succes. În realitate, doar în cazul a 4% dintre specii ajutorul primit este cu adevărat semnificativ.

Acesta este un fapt cu atât mai grav cu cât, conform acestui studiu, aproape toate țările și teritoriile lumii găzduiesc una sau mai multe dintre aceste specii de păsări pe cale de dispariție. Deci fiecărui stat îi revine o parte din responsabilitate!

Însă anumite regiuni dețin o mai mare densitate de specii amenințate, cum ar fi Anzii tropicali, pădurea braziliană din zona Atlanticului, Himalaya de est, zona estică a Madagascarului și arhipelagurile din sud-estul Asiei.

Pretutindeni în lume existența speciilor de păsări este amenințată de o serie de factori, printre care se numără agricultura în expansiune combinată cu o administrare defectuoasă a pădurilor, dar și poluarea, incendiile de pădure, schimbările climatice și comerțul cu păsări.

În ceea ce privește agricultura, raportul Birdlife atrage atenția că aceasta, asociată cu masive defrișări necontrolate ale pădurilor seculare, a provocat adevărate ravagii biodiversității, ducând la dispariția totală și definitivă a multor specii de păsări, unele dintre ele fiind prea puțin cunoscute oamenilor de știință.

Astfel, din acest punct de vedere, situația Africii este cea mai gravă, pe acest continent agricultura amenințând 50% din regiunile populate cu păsări rare. Însa nici Europa nu este mai strălucită - aici terenurile agricole au înghițit 30% din cele 4.000 de zone importante pentru supraviețuirea zburătoarelor.

La nivelul întregii lumi au fost identificate 7.500 astfel de situri ale păsărilor, răspândite în aproape 170 de tari. Practic în fiecare țară exista cel puțin o specie pe cale de dispariție!

Raportul dă și câteva exemple de administrare defectuoasă a pădurilor - „Brazilia singură are aproape 20.000 de km2 de plantații de cafea, iar o mare parte dintre acestea au înlocuit pădurile tropicale inițiale. În Indonezia plantațiile de cafea sunt responsabile pentru pierderea masivă a pădurilor, chiar și a celor din zonele protejate.”.

Conform statisticilor, 64% din păsările amenințate la nivel mondial, majoritatea fiind din zona tropicală, se afla în aceasta situație din cauza slabei ocrotiri acordate pădurilor. Dar un pericol major îl reprezintă și introducerea de către oameni în mod accidental sau voit a unor specii străine în zonele izolate. Astfel, 67% din speciile în pericol din insulele oceanice sunt amenințate de specii străine invazive.

În total, 129 de specii de păsări au fost clasificate ca extincte din anul 1500.

Și mai îngrijorător este faptul ca aproape 400 de specii amenințate sunt actualmente total lipsite de ocrotire. Însă, cele ce au primit deja ajutor, au reacționat în mod pozitiv, ele au reușit să supraviețuiască, iar dispariția lor a fost prevenită.

Protecția mediului se poate realiza prin acțiunea concertată a tuturor națiunilor prin formarea unor grupuri locale a căror activitate să vizeze salvarea speciilor rare din zonele respective. Un pas hotărâtor s-a făcut în Africa, unde au fost create 60 de astfel de grupuri în 10 țări, fapt ce a fost de mare ajutor atât pentru fauna, cât și pentru activitatea ecologiștilor prin descentralizarea produsă.

Raportul scoate în evidenta câteva cazuri – adevărate povești de succes, care arată ce trebuie făcut pentru a salva speciile de la dispariție.

De exemplu, albatrosul cu coada scurtă a fost considerat dispărut până când a fost redescoperit în număr redus, ce-i drept, la Torishima, în Japonia, în anii ‘50. De atunci, gospodărirea habitatului în Pacific și metodele perfecționate de pescuit comercial - care nu agață în mod accidental păsările - au ajutat la creșterea numărului la aproximativ 1.200 de perechi.

Un alt caz - măcăleandrul negru, endemic pentru insulele Chatham din Noua Zeelandă, a fost redus în anul 1980 la doar 5 indivizi – cea mai mică populație a unei specii de păsări al cărei număr precis este cunoscut. Moartea sa ca specie părea sigură. Însa prin protecția cuiburilor și hrănirea suplimentară acordată a ajuns ca astăzi să numere în jur de 250 de indivizi.

În insula-stat Vanuatu din Pacific, o pasăre asemănătoare cu găina, specie endemică, a fost amenințată prin suprarecoltarea ouălor sale. Dar o trupă locală de teatru a alertat lumea cu privire la acest pericol, iar rezultatul este că astăzi există un moratoriu în urma căruia s-a interzis colectarea ouălor timp de 4 luni în unele zone, și 5 ani de interdicție completă în altele.

Raportul notează că în calitate de specii-indicator păsările joacă de asemenea un rol vital în evidențierea nivelului de sănătate al planetei-mamă.

“Biodiversitatea globală este în declin, iar măsurile corecte sunt greu de aplicat”, a declarat Leon Bennun, unul dintre editorii raportului. “Păsările sunt indicatori de mediu excelenți, iar ‘State of the World’s Birds’ ne arată că prin intermediul acestora putem vedea modul deplorabil în care ne tratăm mediul înconjurător.”

Birdlife International reprezintă o alianță mondială de aproape 100 de organizații de protecție a mediului, și se ocupă cu studiul și ocrotirea speciilor de păsări și a habitaturilor acestora.

Raportul despre “Starea păsărilor lumii 2004” a fost prezentat în martie 2004, la începutul conferinței partenerilor Birdlife, ce a avut loc în orașul-port Durban din Africa de Sud. Conferința, ce a durat o săptămâna și a adunat 350 de experți din peste 100 de țări, a avut drept scop, cum era și firesc, dezbaterea și examinarea problemelor ce țin de protecția speciilor înaripate de pe Terra.

„Parteneriatul Birdlife ajută în mod direct la implementarea acțiunilor pentru 42% dintre speciile de păsări aflate în primejdie, dar avem nevoie de ajutorul altora, în particular al guvernelor, atât în termeni de sprijin financiar, cât și în stabilirea și menținerea zonelor protejate”, a declarat dr. Michael Rands, directorul Birdlife International.

Tot el a sintetizat concluzia la care au ajuns specialiștii: “Starea păsărilor Lumii prezintă mărturia clară a faptului că specii de păsări și animale pier cu o viteză nemaiîntâlnită până acum”.

După cum se vede, dacă există voință încă se mai poate salva ceva…


"Știință și Tehnică", mai 2004

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!