agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2830 .



Vladimir HALIPLI: ”Apostolul iubirii”
personale [ ]
Lansare de carte la Chișinău

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Amic ]

2010-02-14  |     | 



Născut în 1953 în Florițoaia-Nouă, Ungheni, R. Moldova. Absolvent al Institutului de Medicină din Chișinău. Chirurg la spitalul raional Criuleni. Afară de medicină, mai are un hobby – scrisul, din motivul căruia și-a urmat studiile la Institutul de Literatură “A. M. Gorki”, Moscova. Are deja publicate două volume de versuri “Marele rob”, 1993, “Þara durerilor în floare”, 2008 și romanul “Apostolul iubirii: Cartea întâia a iubirii”, apărut recent la editura “Grafema Libris”, Chișinău.

* * *


În preajma Zilei îndrăgostiților, în sala de lectură a Bibliotecii publice „Târgoviște” a avut loc lansarea volumului “Apostolul iubirii”. La ședința actuală a cenaclului literar „La Târgoviște” au venit scriitori, ziariști, artiști, profesori, bibliotecari, studenți și evident, amici și rude, printre care o nepoată și o strănepoată a autorului – să-și împartă bucuria cu această fericită ocazie.

Președintele cenaclului, medicul și scriitorul Ion Cuzuioc, la deschidere, i-a oferit cuvântul redactorului cărții Ion Proca, care a prezentat auditoriului volumul respectiv, menționând faptul că este o carte profundă a Legii Iubirii, puține ca ea s-au scris pe meleagul nostru. Acțiunea romanului are loc la noi și în Bulgaria, la o mănăstire. Trebuie să ai o mare îndrăzneală să dialoghezi cu Dumnezeu și acest dialog este redat aievea, cu o mare măiestrie de către autor.

Pe marginea romanului și-au expus părerile scriitorii Gheorghe Postolache, Ion Diordiev, criticul de artă Larisa Ungureanu, dr. conf. Mircea Dohotaru și prof. de l. română Elena Cernei. Iată unele spicuiri din cuvântările lor:

Gheorghe POSTOLACHE:

- Ideea romanului este iubire, mesajul cărții – să știm a iubi. E o filozofie întreagă. A iubi, eu iubesc – nu înseamnnă nimic. Principalul este pe noi să ne iubească alții. Legea Iubirii, lăsată de Dumnezeu, este să fii iubit, nu să iubești. Este o carte de meditație. Autorul a citit Biblia, este erudit, cunoaște multe și din filozofii lumii din trecut și contemporani. Scriitorul abordează și problema femeii de azi, care se vinde pentru bani. Romanul trezește multe întrebări la care cititorul trebuie să răspundă, să mediteze asupra lor.

Ion DIORDIEV:

- Omul în viața sa e legat de casa în care locuiește, iar mintea lui tinde spre mai mult, sufletul rămânând în umbră. Cartea e binevenită, deoarece trăim într-un secol zbuciumat, când lumea se duce în hău și în goană după bani își pierde sufletul. Dragostea față de Dumnezeu, de Creator se completează cu dragostea de bărbat și femeie – numai atunci este Raiul pe pământ. Dacă uităm de suflet – omenirea, pământul se va trezi la gunoiștea Universului. Lumina Domnului în sufletul fiecăruia este dat la naștere, iar noi, trăind în lumea aceasta mizeră, în goană după avuții, singuri ne sărăcim și ne întunecăm.

Larisa UNGUREANU:

- Cartea trebuie citită pe îndelete. E scrisă cu multă înțelepciune. Este un studiu profund despre Marea Iubire. Iubirea este și Regină, și Cenușăreasă. Autorul dă o altă dimensiune și o altă conotație îmbinării de cuvinte “Iubește-ți aproapele, ca pe tine însuți”. Echo, figura importantă a romanbului, este omul ales de Dumnezeu ca să tălmăcească Marea Iubire. Este o creație nouă în literature noastră. În Occident o astfel de carte ar fi promovată în mass-media cu mare vâlvă. După mine, ar fi necesară o regândire grafică a acestei cărți, la a doua ediție.

Mircea DOHOTARU:

- Sunt un prieten de-al lui Vladimr Halipli. Această carte este rezultatul trăirii și suferinței autorului. Trebuie să suferi, să trăiești cu adevărat, ca să scrii în așa fel. Un tânăr de 25 ani nu poate scrie așa ceva. Totul vine cu vârsta, și nu la toți. Este un roman de meditație și nu de erotică. Te pune să meditezi - care e rostul tău pe pământ. Apostolul Pavel ne atenționează: dacă dragoste nu e, nimic nu e.
Autorului, la mai mult și la mai mare!

Elena CERNEI:

- Sunt nepoata după mamă a autorului cărții vizate. O cunosc pe bunica, mama lui Vladimr Halipli, care este redată în carte din alt unghi de vedere, din care eu nu am observat-o. Ca să scrii acest roman, desigur, trebuie să suferi. Mesajul cărții – a fi iubit nu e simplu. Este interesantă Geneza Lumii, interpretată în viziunea scriitorului. La sfârșitul romanului, tânărul Echo se întâlnește cu Iubirea și este convins că el va fi în stare să-i făurească fericirea, iar ea, ajutată de el, va însuși Legea Iubirii. Acum aștept cu nerăbdare prelungirea romanului Marii Iubiri, ca să văd soarta celor doi îndrăgostiți. Multă sănătate și mari succese!

În cadrul lansării a fost anunțat un Concurs pentru cea mai bună epigramă, madrigal sau dedicație autorului “Apostolul iubirii”. Cele mai reușite au fost epigramele semnate de Gh. Bâlici, I. Diviza, I. Diordiev, Gr. Puică, care au fost aplaudate și premiate cu rechizite de birou. Reproducem câteva din ele:

Gheorghe BÂLICI:

UNUI GHIRURG

Un pacient atins de boală,
Când totul, parcă, îl durea,
Intrând la el cu mâna goală,
Era să plece fără ea…

Ion DIVIZA:

LA OPERAÞIE

Unui chirurg poet

Chiar dacă nu e cazul grav,
Ne facem griji pentru bolnav:
Milos cum e, în viața lui
Chirurgul n-a tăiat un pui.

Ion DIORDIEV:

DUPÃ LECTURA ROMANULUI
“APOSTOLUL IUBIRII”

Mulți bărbați o să spună
Și femei nu mai puține
“E o carte foarte bună,
Dar s-o citești să ai cu cine”.

Grigore PUICÃ:

“CE LUMINOASÃ EȘTI TU
O LUNÃ!” (V. Halipli)

Ce luminoasă ești stăpână
O zi, o săptămână plină,
Iar după luna cea de miere
Nu ești decât a mea… muiere.

La serata literară cântărețul Iulian Caranfil a interpretat în premieră un cântec la tema abordată de autor și câteva canțonete, iar actorul Sandu Aristid Cupcea, scriitorii Dumitru Apetri și Ion Diordiev au recitat versuri din creația poeților Grigore Vieru și Petru Cărare, dedicate dumnealor cu ocazia aniversării a 75 de ani din Ziua nașterii.

În încheiere, celor mai activi membri, pentru contribuția acordată în organizarea cenaclui literar “La Târgoviște”, promovarea literaturii și imaginii bibliotecii, directoarea Ludmila Plopa le-a decernat diplome de mențiune: L. Ungureanu, N. Dabija, R. Ciobanu, S. Belicov, Gh. Bâlici, I. Diordiev, I. Diviza, Gh. Postolache, Gr. Puică, A. Viziru, V. Lavric, T. Popovici, S. Cupcea, I. Caranfil și subsemnatului, iar președintelui cenaclului Ion Cuzuioc, din partea colectivului, i-a dăruit o icoană cu chipul Sf. Nicolae și un volum de versuri, semnate de renumitul poet Nichita Stănescu.

V. Halipli a adus sincere mulțumiri redactorului Ion Proca, care s-a ocupat de editarea cărții, soției sale Ludmila, mamă a cinci copii, pentru sprijinul plin de iubire, fără de care nu ar fi realizat nimic, prietenilor de familie, sponsorilor și audienței pentru serata organizată.

De la bătrâni am învățat că vorba multă-i sărăcia omului, dar vorba cea rostită și ascultată cu deosebit interes la serata actuală a îmbogățit spiritele celor prezenți în sală și sunt ferm convins că cititorul va avea numai de câștigat de pe urma lecturii acestei cărți inedite.



Imaginile de la lansare le găsiți la

http://reteaualiterara.ning.com/profile/MihaiCucereavii

http://reteaualiterara.ning.com/photo/photo/listForContributor?screenName=3176grf28taab


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!