agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2755 .



Prezențe românești la cel de-al 35-lea Târg al cărților de poezie de la Paris
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2017-06-28  |     | 



Anul acesta, între 7 și 11 iunie, a avut loc cel de-al 35-lea Târg al cărților de poezie de la Paris, la care au fost prezenți, ca în fiecare an, peste cinci sute de editori de poezie din Franța, Belgia, Canada. Place Saint-Sulpice a fost invadata de iubitorii de poezie, veniți special nu numai din Franța ci și din alte țări. Marile edituri au fost prezente – Gallimard, l'Harmattan, dar și editori care și-au consacrat activitatea exclusiv publicării cărților de poezie: Arfuyen, Caractères, Dumerchez, Editions Jacques Brémond, Le Taillis Pré, Obsidiane. Multe cărți erau traduse din alte limbi: croată, germană, japoneză, italiană, flamandă, letonă etc. sau publicate în versiune bilingvă.
În fiecare zi au avut loc lecturi și spectacole pe o scena improvizată în mijlocul standurilor. Au avut loc și alte evenimente poetice, muzicale, teatrale în diverse librării, centre de poezie, biblioteci, cafenele, la care au participat pe lângă poeți de renume si tineri poeți debutanți. Unul din evenimente a avut loc la centrul P.E.N. francez, al cărui președinte e poetul Sylvestre Clancier, eveniment la care am avut onoarea de a fi invitată alături de scriitoarea Jasna Samic din Sarajevo pentru lansarea cărților noastre recent apărute în Franța.
Am avut privilegiul de a fi prezentă de data aceasta cu trei volume noi de poezie, publicate la trei editori diferiți. Cel mai recent – Le poème inverse (poeme în proză) – a ieșit de sub presă chiar în prima zi a Târgului de carte; editura Al Manar e foarte cunoscută și apreciată datorită cărților care în majoritate asociază poeziei și pictura, desenul, gravura. Editura a fost prezentă cu un mare număr de cărți, multe foarte recente.
Am avut plăcerea de a fi publicată și de editura Transignum, înființată de pictorița-editoare Wanda Mihuleac, originară din România, care trăiește de mulți ani la Paris. E o editură deosebită pentru că publică în exclusivitate cărți de bibliofilie de mare calitate. Volumul apărut de fapt toamna trecută se intitulează Rayonnant du noir și face parte dintr-o serie de volume în care artista a colaborat cu mai mulți poeți pentru a realiza ceea ce a numit Livres d'ardoise în care și poemele și desenele sunt realizate in alb pe fond negru. Toate volumele (o sută) vor fi prezentate într-un mare album care urmează să apară curând la Paris. Wanda Mihuleac a organizat în cadrul Târgului un eveniment excepțional și original conceput și realizat împreună cu elevii Liceul de Design din Paris: lansarea – pe esplanada bisericii Saint-Sulpice - a unor "Cerfs-vol'arts" cu poemele noastre scrise pe pânza lor. Simultan au fost și citite în public respectivele poeme.
Al treilea volum pe care l-am publicat recent (tot toamna trecută) a apărut la editura La Margeride, a pictorului-editor Robert Lobet. Evident și cărțile pe care le publică acest editor sunt cărți de bibliofilie. Géométrie sans je e titlul celui de-al doilea volum pe care l-am publicat în colaborare cu Robert Lobet.
O altă prezență românească la Târg a fost revista de poezie (semestrială) La Traductière condusă în prezent de poeta-editoare Linda-Maria Baros. Revista a ajuns deja la numărul 34.
Printre cei care ne-au vizitat la standurile respective, am avut plăcerea să-i întâlnesc și pe profesorul Alexandru Călinescu, poeta Maria Mailat și poetul Sebastian Reichman.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!