agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 396 .De la „proverbe religioase” la „proverbe laice”
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Danaia ]

2021-10-15  |     | În trecerea spre modernitate, o serie de tipare frastice cu termeni religioși au putut evolua (și, în ultimă instanță, supraviețui) nu doar în sensul simplificării , ci și în sensul „debarasării” de termenii religioși, ceea ce pare a ilustra o propensiune (mult) mai accentuată a comunităților (rurale) arhaice pentru tiparele constituite în jurul unor termeni religioși, propensiune ce trebuie înțeleasă în relație cu definirea acestor comunități drept comunități prin excelență religioase.
Observația formulată este, de fapt, valabilă dacă vom considera relațiile de variație frastică în diacronie și într-o măsură mult mai mică relațiile de sinonimie frastică, în acest ultim caz cuvenindu-se să admitem în primul rând concurența dintre tipare religioase vs laice, concurență soluționată adesea cu impunerea celor din urmă (Aceasta nu echivalează însă cu a recunoaște intrarea definitivă a unui tipar frastic organizat în jurul unui termen religios într-un fond paremiologic pasiv, pentru unele situații impunându-se să admitem la modul obiectiv doar valorificarea superioară a sinonimului frastic laic, și nu exclusivitatea acestuia.) Astfel de fenomene sunt susceptibile de a fi înțelese nu doar în relație cu procesul desacralizării / laicizării, ci și, măcar uneori, cu o anume tendință, dacă nu spre abstractizare, în orice caz spre generalizare, aceasta în contextul în care un tipar constituit în jurul unui termen religios poate implica o circumscriere tematică specifică, și anume față de aria semiotică / discursivă religioasă. Reproducem mai jos câteva exemple sugestive în sensul afirmațiilor formulate, cu precizarea că unele dintre acestea relevă posibilitatea de identificare atât a unei relații de sinonimie, cât și a uneia de variație frastică, alte situații fiind definibile ca intermediare, i.e. ilustrative pentru o relație de sinonimie aflată la granița cu variația frastică:

Ţin’te, DRACE,-n vracniţă/ Că POPA-i în ţarină! (Cu privire la un moment prielnic pentru a comite o nelegiuire); Când DUMNEZEU nu-i acasă, SFINȚII își fac de cap – Când PISICA nu-i acasă, joacă ȘOARECII pe masă; Din ou de DRAC, pui de drac iese – Așchia nu sare departe de trunchi; Am scăpat de DRACUL şi am dat peste tată-său – A(m) căzut din LAC în puț; Pe DRACU a căutat, pe dracu l-a găsit – Ce cauți, aia găsești; După faptă, și răsplată; Caută pe DRACU şi nu-l găseşte – Se joacă cu focul; Parcă i-a înjunghiat DRACUL (Cu referire la doi inși foarte asemănători, mai ales în ceea ce privește răutatea) – Cum e sacul, și peticul; Cum e turcul, și pistolul; Printre ÎNGERI sunt și DRACI – Orice PĂDURE are și USCĂTURI; PAȘTELE săracului este când îmbracă cămașă nouă – Nu e când se pregătește, ci când se nimerește; PĂCATUL ascuns nu te necinstește – HOȚUL NEPRINS e negustor cinstit; PĂCATUL ca pata, te-nsemnează numaidecât; PĂCATUL cu dinți de șarpe, unde mușcă anevoie se mai vindecă ‒ Cinstea se câștigă greu și se pierde repede; E mai bună câteodată gurița PREOTESEI decât a împărătesei – Nu da VRABIA DIN MÂNĂ pe cea de pe gard! ș.a.m.d.

Sunt și situații în care pariul cu timpul a fost câștigat... de unul dintre sinonimele frastice cu termen religios. De pildă, în româna modernă nu a fost reținut tiparul Dracu râde când creştinii se-nvrăjbesc și nici cel absolut laic, i.e. Doi oameni se ceartă şi unul îi aţâţă, ci enunțul hortativ Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place!

Bibliografie:
Dana-Luminița Teleoacă, Proverbe cu termeni religioși în română, spaniolă, franceză și portugheză (lucrare în curs de elaborare)

.  |


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!