agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4855 .



Mihail și Gavril, îngerii copiilor
personale [ ]
LA MULTI ANI!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [barac ]

2005-11-08  |     | 



lA MULTI ANI! TUTUROR CELOR CARE ISI SARBATORESC ASTAZI ZIUA ONOMASTICA

SANATATE, NOROC SI INSPIRATIE!




Sfântul Mihail

Pentru copii, Sfântul Mihail este îngerul care îndeplinește dorințele, îngerul care ocrotește alături de ceilalți îngeri viața celor mici.



Sfântul Gavril

În Biblie, Gabriel anunță nașterea lui Ioan Botezătorul și este purtătorul Bunei Vestiri, înștiințând-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus Christos.



"În ebraică, Mikael înseamnă “Cine este ca Dumnezeu?”. În mitologia biblică, Mikael este îngerul principal, înger preluat și de islam, mesagerul între Dumnezeu și oameni. În Vechiul Testament, Mikael este “prințul”, scribul justițiar al lui Yahweh (pseudonim convențional al divinității ebraice supreme), dar și apărătorul poporului lui Israel, “Mikael, marele voievod care ocrotește pe feciorii poporului tău”, el este “arhistrategul” care conduce oștirile cerești contra forțelor demonice ale răului; tot el distruge Sodoma și Gomora și îl scoate pe Lot din cetatea amenințată. După unele tradiții, Mikael a fost învățătorul lui Adam (în agricultură), al lui Abraham (în teologie) și al lui Moise (în transmiterea Tablelor Legii pe muntele Sinai). În Biblie, Gabriel apare în vedeniile profetului Daniel, pentru a-l instrui. Apoi, în Noul Testament, anunță nașterea lui Ioan Botezătorul și este purtătorul Bunei Vestiri, înștiințând-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus Christos. Pentru copii, Sfântul Mihail este îngerul care îndeplinește dorințele, îngerul care ocrotește alături de ceilalți îngeri viața celor mici. În această zi, nu este bine să coși, să speli rufe sau să faci treabă prin casă, îngerii Mihail și Gavril dorind să fie cinstiți cum se cuvine.


În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii-ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, ultima mare sărbătoare a sfinților înainte de începerea Postului Crăciunului. Principalele semnificații populare ale acestei sărbători sunt legate de cultul morților. De aceea, este bine ca toți aceia care au morți în familie să pomenească numele lor, rugându-se pentru sufletul acestora și aprinzând câte o lumânare la biserică. Tot pentru sufletul lor, de Mihail și Gavril se dă de pomană mâncare, fie la cimitir, fie în biserică sau chiar pe stradă. În popor, se spune că este bine ca aceste pomeni să fie făcute față de oameni cu adevărat nevoiași și străini de familie. În plus, ca la orice onomastică, aceia care poartă numele Mihai, Mihaela, Gavril, Gabriel sau Gabriela primesc vizitele rudelor, prietenilor, care îi felicită. La onomastică nu se invită, așadar “sfântul” sau “sfânta” nu se vor supăra dacă vor primi vizita unor oaspeți neașteptați. Dacă musafirii vor veni, obligatoriu, cu un buchet de flori, indiferent dacă sărbătoritul zilei este femeie sau bărbat, gazda va fi pregătită, după posibilități, cu prăjituri și băuturi răcoritoare. În ultima perioadă, din cauza dificultăților financiare ale românilor, dar și al pretențiilor exagerate ale invitaților, s-a convenit că este mai bine ca gazda să își cheme musafirii, precizând și o anumită oră."















preluat din "Editie Speciala"
Anul IV - NR 83 / Duminica 19 Decembrie 2004



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!