agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2319 .



observ ce public
personale [ ]
ce public observ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [septembrie ]

2005-12-17  |     | 



Ce faci dacă afli că poți zbura. Stai și te gândești cum de poate fi posibil? Mergi și te lauzi, la prietenii tăi? Dai cu tifla oamenilor de știință care nu cred că omul poate să zboare? Sau îți întinzi mâinile și dai o tură peste Dunăre?

Lucrurile gratuite nu sunt valoroase nu pentru că nu sunt apreciate ci pentru că pot fi folosite de oameni care iau drept nevaloros ceea ce iei tu drept valoros. Și fiind pe gratis, se întâmplă că oamenii nu știu asta și se cred mici Cristofor Columbi.

Scrisul, gânditul, vorbitul și toate celelalte activități sunt sociale și în același timp ideatice. Nu există să se întâlnească exclusiv abstracțiuni, idei și concepte decât dacă faci o înțelegere, ca de la om la om. Dar cum să faci o înțelegere, când unul își afișează marfa pentru că se visează ministru, altul pentru că se visează Făt Frumos, altul Alain Delon și țin cu dinții de imaginea asta, fără să-i preocupe dacă realmente se înțelege ceva.

Oamenii nu se hrănesc cu căpșuni, asta mi-a zis cineva mai demult. Acum aflu că cine îți cere numai căpșunile are undeva o viață consistentă despre care nu ai habar. Carevasăzică reinventăm roata și faptul că prietenul la nevoie se cunoaște.

Și dacă faci literatura, nu manipulezi cititorul cu mesaje subliminale, scene șocante, o carte nu e ca o sticlă de votcă.

Oamenii care nu scriu despre ei, oamenii care nu vorbesc despre ei, oamenii care îți toarnă tot felul de povești, mint. O fac din narcisism, sau pentru a trimite atenția în altă parte sau pentru că au nevoie de o justificare reală pentru cine știe ce. Interesul personal. Dacă nu despre interes personal vorbești, atunci despre ce vorbești. Ar mai fi un caz totuși; e posibil, și se întîmplă ca magnitudinea experienței personale a celui care vorbește să fie mai cuprinzatoare decât a celor care ascultă, și atunci să apară impresia cum că vorbitorul bate câmpii.

E greu să explici ce ai scris mai ales când cine te întreabă nu este interesat să înțeleagă ce spui ci este interesat de altceva. De fapt multe din întrebări caută să te pună în încurcătură și pentru asta aduc pretexte mai mult sau mai puțin discutabile.


Da, musafirii primesc de bun ce le oferă gazda, asta în condițiile în care nu suntem în Hansel și Graetel...

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!