agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1262 .



Dom, Dom să-nălțăm ! (ep. 2)
personale [ ]
40 sfaturi pentru amatorii de circuit cu autocarul

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2006-08-17  |     | 







Nu luați cu voi lăzi frigorifice !

Sfatul nr. 12 –Eu, știind că am loc pe ultima banchetă, mai exact singurul loc aflat pe axa autocarului, m-am gândit că pot ține la picioare o ladă frigorifică. Eroare! E incomodă, iar brichetele nu pot fi băgate noaptea într-un congelator pentru simplul motiv că în majoritatea hotelurilor de două stele nu există frigidere. În schimb, sticlele de apă pot fi puse pe etajera de sus, unde bate aerul condiționat. Era mai mare distracția, din zece în zece minute mai cădea pe culoar o sticlă de plastic. Ba la un moment dat a căzut o pizza, evident cu fața în jos, spre disperarea posesoarei care a trebuit să curețe intervalul. Cu șoferii nu era de glumit !

Bufetul de dimineață

Sfatul nr. 13 – Vedeți cum vă comportați la bufetul de dimineață, așa se creează legendele despre români ! Am remarcat că există două extreme:
- oameni generoși și nonșalanți, care își umplu tava cu toate felurile posibile de mâncare, iar la sfârșit constați că au mâncat numai un sfert, restul urmând să fie aruncat
- oameni economi și planificați, care după ce mâncau bine își făceau sandwichuri pentru tot restul zilei.
Paradoxal, existau persoane care făceau parte simultan din ambele categorii.
Vorbeam de legende. Ne-au povestit șoferii că au asistat la scene terifiante: zgripțuroaice care alergau disperate după românii noștri și zbierau:
- No paket !

Mâncați și beți specialități locale !

Sfatul nr. 14 – Pregătiți de acasă o listă de mâncăruri și băuturi specifice și puneți-o în practică. Odată întorși din excursie puteți să aruncați câte o frază, în mijlocul povestirii “În Austria și Germania am băut cea mai bună bere sub presiune, în schimb în Franța am trecut pe vin – Bordeaux, Beaujolais…” sau “În Austria am mâncat șnițel vienez, în Germania am mâncat niște cârnați excepționali, iar în Italia o pizza de la mama ei !”
Dacă povestești despre un cotlet de porc, oricât de bun ar fi fost, nu te invidiază nimeni.

Cumpărăturile !

Sfatul nr. 15 – Cumpărați cât mai multe pliante și broșuri. Există și DVD-uri. Oricât de bune ar fi pozele sau filmele proprii, nu se compară cu cele alcătuite de specialiști. Cu ele în mână altfel vă lăudați acasă, în plus peste ani de zile vă va face chiar plăcere să le răsfoiți.

Sfatul nr. 16 – Pentru voi puteți să vă alcătuiți mici colecții. Cristiana colecționa monezi aurite de 2 euro, câte una la fiecare obiectiv turistic, mai ales la domuri. Peste tot există câte un dom, impresionant, uriaș, plin de opere de artă, de morminte ale celebrităților, bogăție, fast. Stăteam și mă gândeam că în toată Europa, timp de câteva secole, principala preocupare era să se cânte în cor “Dom, dom să-nălțăm !”

Leni colecționa lingurițe aurite, fiecare cu stema sau imaginea locului. Eu mi-am cumpărat două halbe pictate, cu capac argintat, una din Salzburg și alta din Munchen, de la berăria numărul 1 a Europei - Hoffbrauhaus. V-am impresionat ? În plus mi-am mai cumpărat un șah cu figuri din Evul mediu, mai aveam unul din Grecia cu piese din mitologie, deci încă o colecție.

Alte colecții: băile în mare ! În excursia asta am adăugat una pe Coasta de Azur, la Cannes și, lucru cu care ne mândrim, una în Adriatică. Mai exact, Cristiana și cu mine am fost singurii care am făcut baie la Opatija, seara la ora 20, la o temperatură de 21 grade în aer. Nouă ni se părea normal, apa era bună, în Mamaia ar fi fost o mulțime de oameni, dar acolo se uitau la noi ca la urs.

Tot la capitolul amintiri: am o caricatură făcută de un artist pe malul Senei, în fața muzeului D’Orsay, de care sunt tare mândru.

Sfatul nr. 17 – Nu uitați de cadouri pentru rude, prieteni și cunoștințe ! E bine să fie chestii complet specifice, mai bine un tricou cu turnul Eiffel decât un parfum, mult mai scump dar nepersonalizat.

Sfatul nr. 18 – Nu căutați chilipiruri ! Nu aveți nici timpul și nici norocul să dați de așa ceva, doar sunteți pe un traseu turistic.

Bagajele !

Sfatul nr. 19 – Nu luați cu voi decât valize cu rotile. Am făcut marea greșeală să luăm, printre altele, o sacoșă imensă de voiaj care nu se putea căra decât în mână. Dărâmător ! Gândiți-vă, în fiecare seară le cari pe toate în hotel, în fiecare dimineață înapoi în autocar. Și uneori autocarul parchează departe de hotel !

Sfatul nr. 20 – Prevedeți faptul că la întoarcere ai nevoie de o valiză suplimentară pentru cumpărături. Unii dintre noi chiar și-au cumpărat câte o valiză nouă. Noi din păcate n-am făcut-o, dar la întoarcere aveam în plus vreo cinci sacoșe mari de plastic.

Þinuta !

Sfatul nr. 21 – Dimineața, înainte de a vă îmbrăca, studiați programul zilei. Poate fi zi de mers pe jos (adidași și nu papuci), de plajă (costum de baie) sau chiar de munte (un trening suplimentar).

Sfatul nr. 22 – În orice moment e bine să ai la tine o sacoșică cu un pulover și cu pantaloni lungi. Nu mă refer la schimbările de vreme, ci la faptul că în anumite domuri, în special în Italia, nu se poate intra cu umerii descoperiți și cu genunchii goi. În Milano aveam pantaloni scurți și n-am putut intra în Dom. Era prima oară când se întâmpla și îmi venea să-l strâng de gât pe ghid pentru că nu ne avertizase cu o zi înainte.

Sfatul nr. 23 – În aceeași sacoșică poate încăpea și o umbrelă mică. În general am avut vreme frumoasă, dar înainte de a intra în Palatul Versailles a început să stropească. Au apărut imediat câțiva negri, foarte amabili, cu umbrele de vânzare. 10 euro bucata. Am vrut să fiu șmecher:
- Scump, domnule, scump ! și am dat să plec.
A alergat după mine și mi-a oferit două umbrele cu 15 euro. Le-am luat, mândru că știu să fac afaceri. Dar negrii au Dumnezeul lor care m-a pedepsit imediat. Una din umbrele avea două spițe rupte, iar pe cea bună am uitat-o 10 minute mai târziu la casa de bilete.

Sfatul nr. 24 – Tot la ținută intră și borseta, inclusiv portmoneul. E bine ca fiecare să aibă separat niște mărunțiș la el. De exemplu pentru WC, dar nu numai. Într-un autogrill unde oprisem să mâncăm, la sfârșit Leni a ieșit să fumeze și mi-a dat mie portmoneul cu bani ca să cumpăr apă minerală. Urcăm în autocar, ne așezăm și Leni, după ce își verifică borseta mă întreabă:
- Portmoneul e la tine ?
Bag mâna în buzunar. Gol. Îngheț și încep să strig:
- Opriți autocarul, mi-am pierdut portmoneul cu bani și acte !
Sar din mers și țâșnesc spre autogrill. După vreo 20 m îl aud pe ghid strigând după mine:
- Veniți înapoi, l-a găsit !
Nimic nu s-ar fi întâmplat dacă fiecare avea banii lui, totul a plecat de la pasatul portmoneului de la unul la altul.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!