agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3973 .



Locotenentul erou Ionel Petra Oașia
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [inocentiu ]

2018-10-19  |     | 



Pentru locuitorii Sibielului, sat din Mărginimea Sibiului, se roagă, acolo Sus, un sfânt ridicat din mijlocul lor, Moise Măcinic. Acesta, atunci în a 2-a jumătate a secolului al XVIII-lea, a suferit moarte de martir pentru credința străbună, fiind pomenit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la 21 octombrie.
S-au mai ridicat de aici doi academicieni precum și o pleiadă de intelectuali de marcă: învățători, profesori, ingineri, medici. Înaintașii acestora, unii ciobani ce au ajuns cu oile lor până în Caucaz, alții negustori stabiliți până departe în spațiul extracarpatic, și nu numai, erau vestiți pentru cinstea și corectitudinea lor.
Unul dintre aceștia a fost Ioan Petra Oașia (născut în 1854). Prin muncă cinstită și inteligență s-a ridicat de la condiția de cioban și ucenic la un negustor, în copilărie, la cea de proprietar al hotelului Traian din București (1910) ca apoi în 1925 să înființeze la Sibiu Banca Oașia.
Vizitatorii satului (azi un important centru turistic) pot vedea, în parcul situat între Casa Națională (așa s-a numit Căminul Cultural când a fost construit în 1924) și școală, un frumos monument închinat unuia dintre eroii neamului Ionel Petra Oașia, (născut în 1894) fiul lui Ioan Petra Oașia. Datele mai importante din scurta lui biografie sunt: absolvirea școlii din satul natal și apoi a gimnaziului Evanghelic din Sibiu (1914).
În 1915 pentru a nu fi înrolat în armata austro ungară, împreună cu alți 14 tineri din Mărginimea Sibiului, trece munții în România. Aici, la București, este ajutat de Octavian Goga să se înscrie la cursurile militare ce pregăteau ofițeri de rezervă.
Absolvind aceste cursuri tânărul a fost încadrat la Regimentul 2 Artilerie munte, din Armata a II-a, aflată sub comanda generalului Alexandru Averescu. Cu această unitate militară participă la bătăliile din vara anului 1917. Din păcate cade la datorie în ziua de 19 iulie. A fost înmormântat în comuna Zărnești-Roznov din județul Neamț.
Vestea pierderii unicului fiu a ajuns la părinți abia în decembrie 1918. Osemintele i-au fost aduse și reînhumate, în septembrie 1921, în cimitirul din Sibielul natal.
Pentru a-i eterniza memoria părinții i-au ridicat, pe un piedestal înalt, bustul. Lucrarea a fost executată de Teodor Burcă, elev al lui Paciurea, cel ce a făcut și monumentul lui Tudor Vladimirescu de pe strada Eminescu, din București, monumentul vânătorilor de munte din Târgu Neamț, monumentul Grănicerilor din Fălticeni etc.
Părinții eroului au înființat și o fundație care i-a purtat numele. Din veniturile acestei fundații erau atribuite sume pentru a se da dotă unor fete sărace, cu o purtare morală bună, din Sibiel și Cacova, sume destul de consistente pentru bisericile și corurile bisericești din Sibiel și Cacova, precum și pentru ajutorarea văduvelor și orfanilor de război.
Se cuvine ca acum, în anul centenarului, să ne amintim nu numai de marile personalități ci și de oamenii simpli ce s-au jertfit pentru idealul unirii și odihnesc în cimitire militare sau în cele ale localităților în care s-au născut, precum locotenentul erou Ionel Petra Oașia.

gsrEt

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!