agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1592 .



Leonard Oprea - 55. Celebratio in Romania
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2008-11-26  |     | 



Biblioteca Bucovinei "I.G.Sbiera" celebrează în noiembrie și decembrie pe scriitorul și eseistul american de origine română Leonard Oprea, la împlinirea a 55 de ani.





INVITAÞIE


Din Program:

1. 26 noiembrie , ora 10: A Haiku Novel, de Leonard Oprea – Recital al tinerilor actori la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Suceava – Montajul și dramatizarea după romanul "Theophil Magus in Baton Rouge": prof. Virginia Băncescu.

2. 11 decembrie , ora 12, Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei "I.G.Sbiera" : Leonard Oprea și magia literară - O conferință susținută de Angela Furtună. Recital de jazz Chick Corea and Return to Forever "Light as a Feather", pe proiecții fotografice de Robert Doisneau.



3. 12 decembrie , ora 12: Recital după o temă de Leonard Oprea. De la A haiku novel la „Cocorul și marea”. A doua dramatizare după opera "Theophil Magus in Baton Rouge" - Clubul European – Școala nr. 3 din Suceava – Montajul, prof. Silvia Bencu and prof. Otilia Ciubotaru.



Scriitori români despre Leonard Oprea:



Nicolae Steinhardt

a salutat opera literară a lui Leonard Oprea drept una nascută din sinceritatea ce definește marile creații artistice.

Vladimir Tismăneanu

scrie despre opera lui Leonard Oprea cuvinte memorabile, ce vin parcă din etica neuitării afirmată în Europa de Monica Lovinescu: "Leonard Oprea îndraznește să pună degetul pe atâtea din rănile morale ale tranziției. O face cu înțelepciune, fără patimă, fără dorința stigmatizării cuiva. Simplu spus, este un moralist într-un univers unde prea mulți simulează jocul de-a principiile. Nu înțelege să tacă atunci cand conștiința îi dictează să vorbească tranșant, apărând acele repere fără de care ne-am anihila ca ființe morale. Leonard Oprea îndrăznește să pună degetul pe rănile morale ale tranziției. Carte de căpătâi, această creație este de neconfundat și irepetabilă.(...)
Leonard Oprea, un scriitor român strălucitor, este autorul unei importante opere de ficțiune și de non-ficțiune, fiind totodată și unul dintre cei mai mari și realmente originali scriitori est-europeni".

Sorin Antohi :

"Cămașa de forță se citește astăzi cu acceași pasiune ca în 1988, cînd circula în samizdat. Atunci, deși la fel de sensibil la calitatea ei literară excepțională,
eram copleșit de dimensiunea sa istorică; astăzi, în fine, ne putem abandona plăcerii
textului".


Mircea Mihăieș:

"Leonard Oprea instituie un miraj al existenței trăite nu doar cu un respect religios pentru valorile eticului, dar și cu spaima inerentă oricărei trestii gânditoare
ce-și pune în criză înseși fundamentele ontologice. Autor exemplar al categoriei
rare a scriitorilor profetici, Leonard Oprea știe, ca puțini alții, să răscumpere deșertul
ființei umane. mizând cu sublimă încăpățânare pe triumful rațiunii și al bunătății."


Ioan Holban:

"Un prozator de mare forță, capabil să „joace“ pe
toată gama stărilor și sentimentelor (de la tandrețe și lirism pînă la rînjetul
sarcastic), sigur pe el și pe conștiința lui.
Carte de sertar, Radiografia Clipei e începutul unui destin literar pe care
îl cred de excepție."



Liviu Antonesei:

"Radiografia Clipei – carte interzisă înainte de 1989 și apărută în zilele tulburi ale întâiului an de libertate, 1990 – se reîntoarce la cititori în vremuri
mai faste, pentru a-i putea fi apreciate cum se cuvine valoarea,
importanța, din păcate și actualitatea, intactă, la peste cincisprezece ani de la
facere și treisprezece de la prima ediție. Între timp, deși locuiește în America,
Leonard Oprea și-a consolidat poziția de foarte important scriitor
român contemporan, mai ales prin Trilogia lui Theophil Magus, publicată
(2000–2002) la editura Polirom. În adevăr, un excelent moment pentru reeditare
– cititorul de astăzi, viețuitor într-o lume mai așezată, un cititor mai
deschis, prin urmare, magiei literaturii de înaltă valoare, va descoperi
farmecul continuităților stilistice și tematice ale autorului, dar și mistica
noilor sale sensuri (trilogia amintită), create de odiseea lui geografică, mundană
și, în primul rînd, spirituală."



Andrei Codrescu:

"În România, Leonard Oprea este un scriitor remarcabil. Cred că și în Statele Unite ale Americii, Leonard Oprea aduce o contribuție originală la expresivitatea peisajului literar".



Norman Manea:

" În Cele 4o de povestiri despre om ale lui Theophil Magus, există o mare varietate de teme sacre și profane, arhaice, mitice, contemporane (Moise, Gandhi, Crăciun, copii, pelerinaj, jurnalism). Toate acestea servesc stimulării vitalității aventurilor literare ale scriitorului, dar și scrierii pline de umor, cunoaștere și înțelepciune. Astfel, cititorul este în permanență atras spre noi trăiri și descifrări de coduri culturale."



Angela Furtună:

"Cărțile lui Leonard Oprea sunt străbătute de un negru extaz tăinuit al lucrurilor și al ființei umane, ca și de fascinația comparatistă disputată între ororile produse de ideologiile politice în trecutul recent al Europei. Discuția despre punerea semnului egal între crimele Holocaustului și crimele Gulagului nu este nici savantă și nici corectă, nici măcar permisă. Însă mi se pare justă abordarea diegetică a celor două fenomene și încadrarea lor în același tip de consecințe cu care totalitarismul pus în practică a dus la torturarea omului și la anihilarea dreptului său fundamental la viață. De la Holocaust până la Gulag, tehnica anihilării în masă a indivizilor a evoluat prin procedee asiatice de sadism. După arderea de tot prin Shoah sub regimul nazist, bazată pe eliminarea fizică în masă facută pe criterii etnice și rasiale, „înțelepciunea” asiatică bolșevică a elaborat în timpul Gulagului procedee de suprimare încă mai subtile, care nu lasă urme atât de vizibile ca în cazul Shoahului: arderea trupului din cuptoare (șase milioane de evrei, țigani etc.uciși în lagăre naziste din timpul Shoah) a fost înlocuită în timpul Gulagului de arderea minții-sufletului, de prăjirea creierului prin temperatura înaltă a dezumanizării și decerebrării intelectual-moral-voliționale, mergând până la destructurarea totală și dezagregarea completă a personalității a sute de milioane de indivizi (români, ruși, polonezi, cehi, ucraineni, bulgari, evrei, armeni, sași-germani, unguri, estonieni, letoni etc.) și care, precum Inochentie Damian, eroul lui Leonard Oprea, au fost supuși arderii psihologice de tot, păstrându-li-se numai configurația cerebrală humanoidă de bază, precum și un alfabet elementar de coduri automate ce mai conține doar indicații primitive de reacție la sistemul supraviețuirii în lagărului comunist. Niciodată, însă, nu se va pune problema înlocuirii unei ideologii cu o alta, sau de a inventa idoli noi care să justifice excesele criminogene comise asupra vieții. Câtă vreme omul veghează, cerul rămâne în el, ca adevăr axiomatic, plin de iubire și de neatins. (...)
Sub cămașa de forță, ca și după lepădarea ei, Leonard Oprea ne propune această epidermă de Iubire, acest airbag de Iubire, aceste mitocondrii și alveole de Iubire, adică tot ceea ce rămâne după purificarea rituală și regăsirea Adevărului. Inochentie Damian trebuie să iubească și să înțeleagă, aducându-și mereu aminte cuvintele apostolilor: Doamne, mărește-ne Credința!"

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!