agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2293 .



Revoluția din 1989
presa [ ]
Conferință desfășurată la Heidelberg

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alba ]

2004-11-26  |     | 



S.Damian-Druckmann, Literaturkritiker und Mitglied des Rumänischen Schriftstellerbandes
mit dem Thema
Anul 0 - Der Nullpunkt

Revolutia din 1989 si caderea dictaturii lui Ceausescu.
Enigme dezlegate si nedezlegate.

Die Revolution von 1989 und der Sturz der Ceausescu-Diktatur in Rumänien.
Gelöste und ungelöste Rätsel
im Romanischen Seminar in Heidelberg,
Seminarstraße 3, Bibliothek 'Victor Hugo'

----------------------------



În seara de 24 noiembrie 2004 a avut loc la Heidelberg , în cadrul seminarului de romanistică, o conferință intitulată: „Revoluția din 1989 si căderea dictaturii Ceaușescu. Enigme dezlegate și nedezlegate.“ În fața unui public destul de numeros adunat in sala bibliotecii „Victor Hugo“, criticul literar Samuel Damian-Druckmann membru al Uniunii Scriitorilor din Romania ne-a citit din lucrarea sa, după prezentarea unui video-film cu scene autentice de la acele evenimente de răscruce. I-am putut vedea din nou pe poetul Mircea Dinescu, care a fost în mai multe rînduri oaspetele Universității din Heidelberg, și pe actorul Ion Caramitru în secvențele de neuitat filmate în televiziunea romînă, care anunțau cu entuziasm și emoție neasemuită victoria poporului asupra dictaturii.
„Ceaușescu a fugit! Armata e cu noi!“, erau vorbele pe care fiecare romîn le aștepta după atîția ani de asuprire și lipsuri esențiale.
În cuvinte meșteșugite, domnia sa ne-a expus ideea că revoluțiile din estul Europei nu au fost mișcări apărute din senin, ci au fost sprijinite de Uniunea Sovietică, aflată atunci sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, personalitatea poate cea mai interesantă a secolului XX. El și cîțiva oameni din jurul său au ințeles că sistemul se afla in pragul unui faliment definitiv, și au vrut ca această destrămare să aibă loc fără violență și fără vărsare de sînge. În convorbirile de la Malta dintre Bush și Gorbaciov s-a ajuns la unitatea de păreri că popoarele nu trebuie să mai sufere suplimentar. S. Damian-Druckmann a afrmat că nu există dovezi asupra vreunei înțelegeri semnate și parafate cu prilejul acelei întîlniri, dar el consideră că o astfel de înțelegere a existat, judecînd după faptele care au urmat.
Singura țară din blocul de est unde revoluția nu a fost de catifea, a fost Romînia, care a numărat 1000 de victime răpuse pe altarul revoluției, și cărora le datorăm respect și neuitare.
Rămîn și astăzi, după cinsprezece ani, o seamă de întrebări fără răspuns, în legătură cu ce s-a întîmplat în acele zile fierbinți. Anumite cercuri politice conducătoare din Romînia nu au interesul pentru stabilirea adevarului, din motive lesne de înțeles. S. Damian-Druckmann a comentat negativ și un film despre revoluția Romînă emis cu cîteva luni în urmă de postul de televiziune Arte, unde se avansează ideea unui complot internațional împotriva lui Ceaușescu, unde un rol important l-ar fi jucat America și Ungaria, ceea ce ar explica întru-cîtva întorsătura sîngeroasă din Romînia. Cauzele morților de atunci nu trebuiesc căutate în afara țării, ci în luptele interne pentru putere și în dezorganizarea inerentă unor astfel de răsturnări politice. Generalul Stănculescu, care în prezent trăiește la Londra, a declarat că cel mai devreme în anul 2007 va da publicității o carte ce va aduce ceva lumină asupra celor întîmplate în decembrie 1989.
Discuțiile s-au prelungit pe holurile bibliotecii încă mult timp după terminarea manifestării, ceea ce dovedește că rănile există și nu sunt încă vindecate. Iar vinovații ar trebui în sfîrșit găsiți, judecați și pedepsiți cum se cuvine.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!