agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 774 .



Străluciri diamantine în Israel (21)
proză [ ]
"Locul Botezului" de la râul Iordan

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-05-03  |     | 



Pelerinii creștini din Þara Sfântă pot simula ritualul botezului în râul Iordan, dar nu unde a fost botezat Iisus, la Beit Avara (Trecerea prin Vad), în preajma Ierihonului, deoarece acest oraș biblic se află în administrația Autorității Palestiniene, iar riscul unor atentate din partea fanaticilor musulmani este foarte mare.
Autocarul a părăsit drumul național 90, lăsând în urmă magnifica panoramă a Mării Galileii. Am citit din "Botezul lui Iisus Hristos" (Matei 3: 13 – 17): "Atunci a venit Iisus din Galilea la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat și el (...) De îndată ce a fost botezat, Iisus a ieșit din apă. și în clipa aceea cerurile s-au deschis și s-a văzut duhul lui Dumnezeu pogorându-Se în chip de porumbel și venind peste El. Și din ceruri s-a auzit un glas, care zicea: «Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Îmi găsesc plăcerea»".
După nici un sfert de oră am ajuns la parcarea unui complex balnear denumit: "Yardenit – the baptisimal site on the Jordan River" (Iardenit – locul de botez în râul Iordan). "Ne aflăm pe teritoriul kibbutzului Yardenit", ne-a informat ghidul. După ce am parcurs o alee pavată și mărginită de un jgheab ceramic prin care curgea apă de Iordan, am pășit în interiorul edificiului. La parter se vindea cu 20 dolari ținuta tradițională: o cămașă din pânză albă, lungă până la pământ, cu mâneci lungi, fără guler sau nasturi. Tot aici erau amenajate cabine de vestiar, dar mult mai puține decât numărul pelerinilor. La coada formată, un preot din grup mi-a spus:
- Botezul are mai multe semnificații, printre care foarte importante sunt următoarele: cooptarea în comunitatea creștinilor și eliberarea de "păcatul originar", moștenit de la Adam și Eva.
- Sfântul Ioan Botezătorul s-a îmbrăcat la fel, în această cămașă albă?
- Citez din Evanghelia lui Matei: "Ioan purta o haină din păr de cămilă și la mijloc era încins cu un brâu de curea". Îmbrăcămintea Sfântului Ioan a fost preluată ca model pentru hainele monahilor.
- Sfântul Ioan Botezătorul a fost rudă cu Iisus, nu-i așa?
- El a fost fiul preotului Zaharia și al soției acestuia, Elisabeta, verișoara Sfintei Fecioare Maria. Era cu șase luni mai mare decât Iisus. Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost o chemare pentru pocăință, în lumina judecății iminente a lui Dumnezeu. Citez tot din Evanghelia lui Matei: "Cât despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăință; dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine și eu nu sunt vrednic să Îi duc încălțămintele".
- Adică?
- Pe vremea aceea, a duce sandalele cuiva era un serviciu rezervat sclavilor.
- Continuați, vă rog.
- Sfântul Ioan Botezătorul a fost ucis prin tăierea capului în anul 28 din ordinul lui Irod Antipa, tetrarh al Galileii și al Perei. Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit pe 29 august: "Tăierea Capului Sfîntului Prooroc Ioan Botezătorul".
În ținută biblică, desculți, dar cu aparatură foto sau video de ultimă generație în mâini sau pe umeri, pelerinii au ajuns la unul din cele trei amfiteatre construite pe malul unui braț al Iordanului. Aerul și apa erau la temperaturi estivale, deși ne aflam la ]nceput de aprilie. Rând pe rând, pelerinii au fost "botezați" de către ghid. Ritualul cuprindea intrarea în apă până la genunchi (fără a se ridica poalele cămășii lungi) și turnarea pe creștetul capului a unei cantități de apă, cât poate încăpea în căușul unei palme, timp în care ghidul spunea: "În apele Iordanului se botează robul lui Dumnezeu..., în numele Tatălui, Amin; și al Fiului, Amin; și al Sfântului Duh, Amin." În final, toată lumea a primit un certificat din carton, mare cât o carte poștală, cuprinzând următorul text: "I visited Yardenit Baptisimal site on the Jordan River". Într-un colț, am observat încă un înscris: "Keep this card to get a discount".
Am intrat în magazinul kibbutzului, o suprafață comercială de tip "Penny Market", dar avînd o suprafață de aproximativ două ori mai mică. Toate mărfurile agro – alimentare erau producție proprie, la prețuri mai mici decît cele practicate în piețele din România, chiar și ceapa, ca să nu mai vorbesc despre citrice!
Ne-am urcat în autocar. Peste tot erau întinse la uscat ținutele de "botez". O doamnă a exclamat: "O să păstrez această cămașă ca pe cel mai prețios suvenir din Þara Sfântă!". Un preot i-a replicat: "Câștigul cel mai mare este în suflet, prin întărirea legământului de credință în Dumnezeu!"

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!