agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 769 .



Străluciri diamantine în Israel (23)
proză [ ]
Esplanada Moscheelor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-05-07  |     | 



Pelerinii creștini în Ierusalim constată cu uimire că accesul le este interzis pe Muntele Moria, unde s-a petrecut pilda de credință în Dumnezeu a lui Avraam, descrisă de Vechiul Testament sub denumirea "Jertfirea lui Isaac" (Geneza 22: 1 – 2): "(...) Dumnezeu l-a pus la încercare pe Avraam (...) Dumnezeu i-a zis: «Ia pe fiul tău (...); du-te în țara Moria și supune-l arderii de tot acolo, pe un munte pe care ți-l voi spune»".
Grupul de pelerini pășea pe "Via Dolorosa", când pe partea stângă am văzut o alee încadrată de chiparoși care ducea spre o imensă cupolă aurită, acel acoperiș cu o semilună în vârf, care sare în ochi oriunde te-ai afla în Ierusalim. Un tânăr arab creștin, care se oferise să-mi fie ghid, mi-a spus:
- Musulmanii denumesc această zonă "Haram aș-Șarif", însemnând "Sanctuarul Nobil", care este al treilea sit sfânt islamic ca importanță, după Mecca și Medina. Denumirea uzuală în mass – media este Esplanada moscheelor, deoarece aici se găsesc Domul Stâncii și Moscheea Al Aqsa. Domul Stâncii a fost construit în anul 691, pe timpul califului omeiad Abd el Malik, chiar pe vârful Muntelui Moria. Este o construcție octogonală, în stilul bisericilor bizantine, dar împodobită cu arabescuri atât la interior, cât și la exterior. Ultima înfrumusețare s-a produs în anul 1994, când regele Hussein al Iordaniei a sponsorizat aurirea cupolei. Pardoseala se află la nivelul vârfului Muntelui Moria, care este îngrădit de o balustradă din lemn de mahon.
- De unde știți aceste amănunte?
- Am fost în Domul Stîncii deoarece vorbesc araba și, astfel, am trecut ușor de paznici. Bineînțeles, am luat crucea de la gât.
- Ați fost și în Moscheea Al Aqsa?
- Tot atunci. Moscheea Al Aqsa înseamnă moscheea "îndepărtată". A fost ridicată în anul 705, când Palestina era ocupată de califul omeiad Al Ualid Ibn Abd el Malik. Moscheea are forma unei biserici cu nouă naosuri. Acoperișul domului are culoarea gri – petrol. Partea centrală este sprijinită de 12 coloane din marmură. În interior se găsesc două nișe de rugăciune, una dedicată lui Moise, iar cealaltă - lui Iisus, ca profet, dar nu ca Fiu al lui Dumnezeu. De pe Muntele Moria a făcut Profetul Muhammad un voiaj nocturn în ceruri, după care s-a întors.
- Și în "Geneza", capitolul 28 este scris că Iacov „a luat o piatră de acolo, a pus-o sub căpătâi și (...) a visat o scară rezemată de pământ, al cărei vârf ajungea până la cer" pe care "îngerii lui Dumnezeu se urcau și pogorau".
- Legenda spune că Profetul Muhammad a urcat la cer călare pe un cal înaripat cu numele de Buraq, însoțit de îngerul Jibril, adică Gabriel, urmând o anumită scară, denumită în arabă "miraj". Vă mai spun că în subteranele Moscheei Al Aqsa se găsește un cui. Tradiția spune că de el au fost agățate hățurile calului Buraq. Locul unde a fost sprijinită scara este marcat de un dom mult mai mic, denumit Domul Scării, care se află la câțiva metri depărtare de Domul Stâncii.
- Foarte interesant!
- Vă mai spun că mirajul Profetului Muhammad este descris în surata 17 denumită "Isra" din Coran, denumire venită de la versetul 1 " (...) asara babduh laila min masjid alharam ila masjid al aqsa", ceea ce se traduce "(...) L-a trimis pe servitorul Lui într-o noapte de la moscheea sfîntă pînă la moscheea depărtată". Din acest motiv, surata 17 a fost denumită „Voiaj nocturn”. După alți specialiști, surata 17 este denumită „Bani Israil”, care vine de la cuvintele din versetul 2 „(...) ua madina mussa alkițab (...) li bani israil”, ceea ce se traduce „(...) i-am dat lui Moise cartea (...) pentru fii lui Israel”. Astfel, surata 17 a mai fost denumită „Fiii lui Israel”, în funcție de editură.
- Vă mulțumesc pentru prezentare.
- Mai am de spus ceva. În timpul regatelor cruciate, Domul Stâncii a fost transformat în biserică, iar Moscheea Al Aqsa a devenit reședința șefului Ordinului Templierilor.
- Încă o dată vă mulțumesc.
- Nu îmi datorați nimic. A fost plăcerea mea să vă fiu ghid. Mai adaug un amănunt: Profetul Muhammad s-a rugat 17 luni spre Ierusalim și după aceea spre Mecca.
Continuam plimbarea în jurul Esplanadei Moscheelor și mă gândeam că arabii au știut să profite de pe urma cuceririlor califilor, care au urmat Profetului Muhammad, constituind un sanctuar musulman pe Muntele Moria.




.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!