agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 775 .



Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus (17)
proză [ ]
Orașul Corint, epistolele Sfântului Apostol Pavel către corintieni și... Pătimirile Eghinei datorate înflăcăratului Zeus

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-08-05  |     | 



Corint este o localitate notorie mai mult prin cele două epistole adresate corintienilor de către Sfântul Apostol Pavel și, mult mai puțin, prin faptul că a constituit locul unde s-a consumat o altă aventură erotică a lui Zeus, de această dată cu Eghina, fata zeului - fluviu Asopos.
Autocarul ținea traseul lung de 76 kilometri al autostrăzii care leagă Atena de Corint, de fapt, drum prin inima industriei grecești. La stânga, printre macarale portuare și hale industriale străluceau valurile verzui ale Golfului Saronic. La dreapta - versanții domoli ai Muntelui Pateras ("Oros Pateras"), al cărui vârf, Ori, are înălțimea de 1351 metri, suficientă pentru formarea unor importante izvoare de apă, care au dus la dezvoltarea încă din antichitate a stațiunii balneare Lutraki ("Loutraki").
- Ne apropiem de intersecția care duce spre Lutraki, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Grecia, menționată și de Xenofon. Există numeroase izvoare cu apă caldă, bogată în cloruri și diferite săruri, în special de magneziu. În zonă s-au implantat șapte societăți comerciale care se ocupă cu îmbutelierea apei. Încă din 1930 funcționează un cazinou, primul din Grecia. Aici veneau corintienii să se relaxeze încă din antichitate. Corint a fost mult timp cel mai mare și mai bogat oraș din lumea greacă. Apogeul dezvoltării l-a atins în timpul lui Periandru, care a guvernat între anii 627 și 585 înainte de Hristos. Inevitabil, creșerea puterii Atenei a dus la două conflicte majore între cele două orașe: războiul peloponeziac dintre anii 431 și 404 și cel corintic dintre anii 395 și 387. Distrusă în anul 146, când Grecia antică a devenit colonie a Romei, de consulul roman Lucius Mummius, localitatea a fost refăcută din temelii în anul 44 de împăratul roman Iulius Cezar. Corintul a devenit tot mai cosmopolit prin instalarea unui număr însemnat de marinari și comercianți din tot imperiul, inclusiv evrei, care au atras atenția Apostolului Pavel prin luxul și desfrâul lor, când a venit în anul 52 și a predicat noua religie timp de 18 luni. Astfel, s-a format o importantă comunitate creștină, căreia i se adresează cele două epistole.
- Voi citi din capitolul 7 din "Întîia epistolă către corintieni a Sfântului Apostol Pavel": "24. Fiecare fraților, în starea în care a fost chemat, în aceea să rămână înaintea lui Dumnezeu. 25. Cât despre fecioare, n-am poruncă de la Domnul. Vă dau însă sfatul meu, ca unul care am fost miluit de Domnul, să fiu vrednic de crezare. 27. Te-ai legat cu femeie? Nu căuta dezlegare. Te-ai dezlegat de femeie? Nu căuta femeie. 28. Dacă, însă, te vei însura, n-ai greșit. Și fecioara, de se va mărita, n-a greșit. Numai că unii ca aceștia vor avea suferință în trupul lor. Eu, însă, vă cruț pe toți".
...Mă aflam, la poarta agorei romane de lângă Corint, de unde, pe fundalul cerului albastru, fără nori, se vedea abrupta și impenetrabila culme Acrocorint, înaltă de 575 metri. Acolo, sus, grecii antici, dar și cotropitori precum romanii, bizantinii, venețienii, turcii și alții au construit ziduri de apărare. În centrul fortăreței, grecii antici au construit un templu închinat Afroditei, unde serviciile erau asigurate de mai mult de o mie de prostituate, care constituiau principala sursă de venituri. În general, ele erau sclave donate ca ofrande templului de către proprietarii lor. Poziția lor socială nu era desconsiderată, dimpotrivă. Uneia dintre ele, Lais, i s-a făcut un monument funerar atât de frumos, încât a fost reprezentat pe monezile bătute în Corint până în secolul al III – lea d.Hr.
...Am ajuns în mijlocul agorei romane, lângă un vestigiu destul de bine conservat al unui edificiu paralelipipedic din piatră tăiată sub formă de cărămidă, lung de circa zece metri, lat de aproximativ cinci metri și înalt cât statura unui om: tribuna de unde guvernatorii romani se adresau poporului, dar și locul de unde Sfântul Pavel a vorbit mulțimii. Două scări de pe latura sudică permiteau urcarea pe tribună. Am pus un picior pe prima treaptă de la fiecare scară. Ca și atunci când, ajuns în vârful Golgotei, am atins cu mâna scobitura în care a fost fixată crucea lui Iisus Hristos, și de această dată mi s-a tăiat răsuflarea, am trăit plenar revelația lui Dumnezeu. Sunt repere indiscutabile, neclintite ale urmelor pașilor Mântuitorului, respectiv ale Sfântului Apostol Pavel.
...Ne întorceam cu autocarul spre Corint. Orașul are un aer prosper. Bulevarde largi, blocuri elegante, port cu multe vase în mișcare , terasele tavernelor pline cu clienți. Profesorul Acribicel Tocilescu are o propunere:
- Doriți să vă spun un mit cu acțiunea petrecută undeva lângă Acrocorint?
- Vă ascultăm!
- Zeul – fluviu, Asopos, avea peste o duzină de fete frumoase, iar Zeus a pus ochii pe Eghina. El s-a folosit de un șiretlic ca să o răpească pe tânără: s-a preschimbat într-o flacără cu care a învăluit-o pe Eghina, luând-o de pe malul fluviului și ducând-o într-o grotă de lângă Acrocorint. Ca urmare, Eghina a început să-l poarte în pântece pe Eac. Între timp, Asopos își căuta fiica. A ajuns în regatul Corint, unde domnea Sisif, care s-a plâns de seceta din acel an. Asopos, cu puterea lui de zeu, a făcut să curgă din nou apa dintr-un izvor secat și vegetația s-a înviorat. Drept răsplată, Sisif i-a dezvăluit lui Asopos unde stau ascunși cei doi.
- Pentru fapta lui, Sisif a fost osândit de Zeus ca, după moarte, să ajungă în infern, unde veșnic să urce pe un povârniș o stâncă uriașă, peste puterile lui.
- Sisif a fost și o sursă de inspirație a psihologului american, de origine canadiană, Eric Berne, întemeietorul analizei tranzacționale a comunicării, m-a aprobat universitarul Tocilescu.
- Da, am scris în cărțile mele – "Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca" și "Managementul unităților școlare" despre faptul că Eric din Berne a identificat șase scenarii tipice de viață, la care a atașat o istorie a unor eroi din mitologia greacă.
- Domnilor, să revenim la mitul cu Zeus și Eghina! ne-a îndemnat studentul.
- Zeus, aflând că tatăl Eghinei se îndreaptă mânios spre ei, s-a gândit că mai înțelept este să dispară. De aceea, el a prefăcut-o pe Eghina într-o bucată de pământ pe care a aruncat-o în mare, după care a fugit. Așa s-a format insula Eghina.
- Domnule profesor Tocilescu, sunt multe mituri erotice cu Zeus răpind fecioare? Am impresia că răpirea fecioarelor este o temă importantă a miturilor cu Zeus și, poate, de aceea mitologia greacă este atât de captivantă...

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!