agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2983 .



Despre credință
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Florian din Transilvania ]

2013-10-27  |     | 



DESPRE CREDINÞÃ

Motto: “Binele nu e bine, dacă nu se face bine.” (Cleopa Ilie )

Nu contează ce crezi, contează ce faci pentru ceea ce crezi.
Inchiziția a crezut în Hristos. Și în numele lui Hristos, a torturat, a ars oameni pe rug, și a semănat ură, groază, ignoranță și moarte.
Danton credea în bine; dorea ca toți oamenii să fie buni. Și pentru că oamenii nu voiau să fie buni, după crezul său, îi trimitea la ghilotină.
Regele David, din a carui spiță se trage Hristos, credea în Dumnezeul Savaot. Care poruncea să nu ucizi și să nu poftești femeia altuia. Și David, văzând-o pe femeia lui Urie, goală, în baie, l-a ucis pe Urie și a luat-o între multele lui soții pe femeia lui Urie.
Omul modern își dorește un vehicul: automobil, elicopter, iaht, avion, rachetă. Crede în binele pe care și-l face, și îl face celorlalți, utilizându-l. Dar bioxidul de carbon acumulat prin arderea combustibilului determină supraîncălzirea planetei, poluare, topirea ghețarilor, amenințarea țărmurilor, și aridizarea; în plan secund, resursele de hrană care s-ar obține utilizând acest combustibil pentru oamenii de azi, și de mâine, sunt sacrificate de același om care crede în bine pentru confort, lux, distracție, divertisment și plăcere; pentru accelerarea unui rău dorit, numit bine.
Un lucru nu cred: că poți să crezi în rău, și să faci binele. Dar cred că poți cu multă ușurință să numești răul, bine, și să faci răul.
Când eram tânăr, consideram că binele înseamnă să fii cel mai bun în școală, societate și familie: la învățătură, în sport, în artă, la toate activitățile la care eram chemat de societate, sau părinți. Credeam că bine înseamnă să fii cel mai puternic, mai inteligent, și mai bun. Apoi am văzut cât rău fac puterea, inteligența, și bunătatea, incomensurând nerecunoștința lor, și uitarea lor , sau răul lor.
Ieșit din facultate, credeam că informatica și programarea ușurează munca oamenilor. Ca să văd apoi că îi transformă în roboți orbi, care se concurează pentru a smulge vieții ceea ce numesc ei, bine.
La 52 de ani, consider că binele înseamnă să nu te doară prea tare: trupul tău, trupul altora, pentru care nu poți să faci nimic, sufletul tău, sufletul altora, în fața răului, sau răului numit bine, în fața căruia ești neputincios.

3 septembrie 2013

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!