agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1985 .



Literatura viitorului
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MariaDanielaG ]

2019-08-09  |     | 



Suntem în anul de grație 2050 şi urmărim cu interes ce se întâmplă pe o platformă virtuală de promovare a literaturii contemporane.

Moderatorul se adresează membrilor on-line:
- La rubrica "Mailul Redacției" am primit câteva solicitări interesante, pe care le supun astăzi dezbaterii. Începem cu un tânăr dintr-o galaxie vecină şi prietenă, Centaurus, care semnează cu pseudonimul literar BRM-651, o alegere inspirată şi romantică, trebuie să admitem, având în vedere că numele din cipul său de identificare este mult mai comun, şi anume UUU121. Colaboratorul nostru ne-a expediat două stickere pline cu poeme curajoase şi inedite, care mi-au captat atenția din primul moment. Îl citesc pe primul, urmând să îl analizăm împreună:

ABC

aaaAbbbBcccC
DdddEeeeFffff
A B C

- Ei bine, ce părere aveți?
Userul BIX623 intervine prompt:
- Deşi finalul este remarcabil, recunosc, poemul nu mă convinge. Simetrii repetitive şi anacronice. Nu se mai scrie aşa de cel puțin două luni, de dinaintea generației mele...

Moderatorul intervine împăciuitor:
- Să îi acordăm totuşi o şansă junelui aspirant. Dacă în patru ore nu îşi îmbunătățeşte stilul literar, nu va mai fi publicat pe platforma aceasta. De acord?
Internauții clipesc din ledurile albastre, în semn de aprobare.
- Mai avem un grupaj de poezii, trimise de autorul ZSW84. Recunosc că m-a surprins prospețimea versurilor sale, având în vedere că este un poet matur, care publică deja de cel puțin cincisprezece zile. Iată o mostră:

M#K@

uPcvkl
Siy&vkl
Z*!?vkl

Userul PTQ13 emite semnale sonore intermitente, care denotă o nervozitate extremă:
- Poezie cu rimă? Cred că glumiți...
Moderatorul îşi drege difuzorul laringian şi depăşeşte momentul:
- La secțiunea "Din preistoria poeziei", onorăm astăzi memoria unei poete de pe Terra, sau Planeta Fostă Albastră, aşa cum o cunoaştem noi astăzi. A trăit în urmă cu câteva zeci de ani şi a semnat, curios, cu numele din cipul personal, numit pe atunci "carte de identitate": Maria-Daniela Goea.

Recent, îngropat adânc într-un con de lavă pietrificată dintr-o zonă a Terrei cu un nume exotic, "Cartierul Titan", a fost descoperit un dispozitiv rudimentar, cunoscut sub numele de "laptop", care i-a aparținut poetei. Datele au fost recuperate parțial, stabilindu-se că este vorba despre o formă de artă incipientă, numită "poezie cu cuvinte şi sentimente". Nu ne putem pronunța asupra calității acestor producții, până când specialiştii noştri nu vor decripta sensul cuvântului "sentimente", total necunoscut civilizației noastre. Se fac eforturi uriaşe, vă asigur. Până atunci, vă voi citi unul din poemele autoarei:

"poem de taină

în noaptea asta citeşte-mi în palmă
spune-mi că linia vieții e drumul pe care
mă întorc cu sfială la izvorul din stâncă
unde mâinile părintești mă cuprind
mă adăpostesc mă închină
în numele tatălui şi al mamei
şi al fiului şi al fiicei
şi al duhului sfânt amin
în noaptea asta vom veghea împreună
albe năluci în cuiburi de iarbă
aripile noastre foşnesc precum mestecenii
aurora ne-a aşezat pe creştete nimburi
ne vom chema pe nume
ion şi maria tată şi mamă
copil şi copilă
cuminți aşteptând să se deschidă slăvile..."

- Dar ce se întâmplă? exclamă neliniştit moderatorul.
Privindu-i pe participanții la cenaclu, remarcă mici picături de ulei industrial prelingându-se din farurile occipitale cu rol de observare şi orientare în spațiu. Din zona vocală a carcaselor metalice se aud sunete înfundate.
- Vă rog, explicați-mi ce se petrece... Moderatorul devine agitat.
- Voi apela Centrul Intergalactic Pentru Situații Speciale... Ceva este în neregulă... Stați calmi, vă rog, ventilați-vă circuitele din zona mediană şi deconectați-vă de la receptoarele cu rază medie de acoperire... Verificați temperatura diodelor principale şi comutați-vă acumulatorii pe modulul de avarie!

Comunicatul de presă al Centrul Intergalactic Pentru Situații Speciale:

"În timpul desfăşurării unui cenaclu literar on-line în galaxia Excelsior, a avut loc un incident surprinzător, care a condus în final la elucidarea ultimului mare mister din trecut, despre care s-a discutat atât de mult în ultima vreme. În timp ce ascultau o poezie a unei antice autoare terriene, câțiva poeți excelsioreni au prezentat reacții secundare ieşite din comun: pierderi de lichid tehnic prin fantele faciale, creşterea presiunii interioare şi a temperaturii componentelor principale, precum şi emisia de sunete neobișnuite.
Cercetătorii de la Institutul de Arheologie Galactică, lucrând dedicat şi neobosit, au stabilit că aceste manifestări neobișnuite se înscriu într-o categorie de reacții comportamentale, acum dispărute, denumite în vechime "emoții".
Pierderile de lichid occipital erau cunoscute sub numele de "lacrimi", iar zgomotele înfundate se chemau "suspine" sau "oftaturi". Toate acestea se interconectau şi intercodiționau reciproc, într-un conglomerat nebulos şi omogen, numit generic "sentimente".

În semn de recunoştință pentru înaintaşa noastră, a cărei operă literară a condus în cele din urmă la rezolvarea enigmei care a marcat generația noastră, şi anume "Ce erau sentimentele?", Comisia pentru Cultură a Galaxiei Excelsior a decis, printr-un Decret Universal, înființarea "Muzeului Maria-Daniela Goea", pe planeta Anima, la intersecția Căii Lactee cu Magistrala Perseidelor.

Pentru început, muzeul va conține laptopul poetei şi toate poemele recuperate de pe acesta, prezentate în format digital şi hologramatic, în limbajele binar şi cuantic. Se vor expune şi câteva fotografii descoperite, în care trăsăturile umane ale poetei se evidențiază într-un mod impresionant: frunte înaltă, privire visătoare, surâs delicat şi o podoabă capilară generoasă, cunoscută în epocă sub denumirea de "plete", un fel de semn distinctiv al breslei poeților de atunci.

Pe măsură ce excavațiile în situl arheologic "Titan" vor înainta, vom expune şi alte itemuri care să ilustreze viața şi creația autoarei.

Cel mai mult suntem interesați de recuperarea unor obiecte pe care poeta le menționează în însemnările sale ca având o "valoare sentimentală inestimabilă": agenda în care a scris prima poezie, stiloul favorit, precum şi o fotografie de familie (conceptul de familie îl vom explica într-o intervenție ulterioară).

Vă vom ține la curent cu mersul evenimentelor".

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!