agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2534 .



Stadionul Tuturor Sfinților - 2
proză [ ]
P2. Sectorul rudelor lui Iisus
Colecţia: texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2020-08-30  |     | 




P2. Sectorul rudelor lui Iisus

În fața tuturor rudelor lui Iisus, pe un fel de tron, stă Fecioara Maria, considerată de biserică mai importantă decât toți ceilalți sfinți de pe stadion. Alături, pe un scaun mai modest, stă logodnicul ei, Iosif. Apropo de logodnă, termenul este impropriu, de fapt cei doi erau chiar căsătoriți. La evrei, căsătoria avea două etape, semnarea actelor și, mai târziu, o ceremonie de consumare a căsătoriei. De etapa a doua, după cele mai multe păreri, Iosif n-a avut parte niciodată. Nici despre alți bărbați în viața ei nu se știe nimic, evangheliștii sunt foarte discreți în privința asta. Maria este sfânta preferată a studentelor, care se roagă astfel “Tu, Fecioară Maria, care ai născut fără să păcătuiești, învață-ne pe noi cum să păcătuim fără să naștem!”.
Conform tradiției, la câțiva ani după răstignire, Maria, însoțită de apostolul Ioan, “ucenicul pe care l-a iubit Iisus”, s-a retras la Efes. Se știe când a murit, pe 15 august. De fapt, termenul folosit de biserică este “a adormit”, se zice că a fost ridicată cu trup și suflet la ceruri, exact ca Iisus. Din acest motiv, Adormirea Maicii Domnului este considerată o sărbătoare mai mare decît 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, ultima fiind numită în popor Sfânta Maria Mică. De obicei, la sfinți, sărbătorim mai cu fast data decesului decât data nașterii. Poate ar face și oamenii la fel, dar cum nu știu decât una din ele, foarte mulți beau zilnic, să fie siguri că le serbează pe amândouă. Revenind la Maria, în privința locului unde a murit există mari controverse. Două localități, Efes și Ierusalim, se bat în argumente, susținând că acolo este mormântul Fecioarei. Rațiunile sunt, bineînțeles, financiare, turismul religios este la fel de profitabil ca cel laic.
Interesant este că există, în 9 decembrie, o sărbătoare numită Zămislirea Sfintei Fecioare Maria. E vorba de ziua - mai probabil noaptea - în care Ana și Ioachim, părinții Mariei, au conceput-o și, probabil, actul e considerat un miracol, pentru că cei doi erau foarte bătrâni. E singura sărbătorire a unei partide de sex pe care am văzut-o în calendar. A doua zi, Ana și Ioachim au fost anunțați de Arhanghelul Gabriel că vor avea un copil. Este același Gabriel care, ulterior, a anunțat-o pe Maria că a rămas însărcinată. Se pare că e un înger specializat în probleme de alcov. Astăzi li se spune ginecologi. Cei doi bunici venerabili ai lui Iisus sunt și ei prezenți în tribună,
Întrucât Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, începând cu 1902, în 15 august sărbătorim și Ziua Marinei. Comuniștii au încercat să separe cele două sărbători, mutând Ziua Marinei în prima duminică din august. Din 1990 s-a reluat vechea tradiție.

Împreună cu Iosif stau cei patru frați ai lui Iisus, nominalizați în evangheliile lui Marcu și Matei. Au existat și câteva surori, cărora nu li se știe numărul și numele. Cum spuneam, pe femei nu le bagă nimeni în seamă. Datorită lipsei indiciilor și polisemiei cuvântului „frate” în limbile semitice, au fost propuse următoarele interpretări, susținute de-a lungul timpului de diverși teologi sau istorici:
a) că erau frați de sânge ai lui Isus, copii ai Mariei și ai lui Iosif;
b) că erau frați vitregi ai lui Isus, copiii lui Iosif dintr-o căsătorie anterioară cu Salomeea;
c) că erau veri ai lui Isus.
Dacă vreți să obțineți nota maximă, alegeți răspunsul b, varianta oficială a bisericii.
Referindu-se la rude, Marcu relatează constatarea personală a lui Iisus “Nicăieri un profet nu are mai puțină autoritate ca în țara sa, la rudele sale și în familia sa”. De aici proverbul, inspirat chiar din Biblie - nimeni nu-i profet în țara lui. Românii mai au un proverb: frate, frate, dar brânza-i pe bani!
Tot în sectorul rudelor îl putem vedea pe Ioan Botezătorul, nașul de botez al lui Iisus. Despre el voi mai vorbi.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!