agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4633 .



Război pe Internet
proză [ ]
Lansare de carte la Timișoara

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dusan Baiski ]

2004-10-13  |     | 



Pe 20 septembrie a.c., la Timișoara a fost lansată cartea „Război pe Internet“ de Dușan Baiski, apărută la Editura Waldpress din același oraș. Iată, în cele ce urmează, câteva referințe necesare, scrise de însuși autorul.

Generalul german Walter Jerz, purtătorul de cuvânt al forțelor N.A.T.O. în Kosovo și Metohia (Iugoslavia), aprecia că atacul asupra Iugoslaviei a fost primul conflict militar din lume purtat și prin intermediul Internetului. Iată ce l-a determinat pe autor să se aplece mai mult asupra a ceea ce se numește „război pe Internet“, mai cu seamă că, dincolo de acțiunile militare purtate prin intermediul acestui sistem informațional global, în „lupte“ s-au implicat și civili, respectiv dintre cei cunoscuți sub numele de hackeri. Þările de proveniență ale acestora au dus până la urmă la ideea că a fost vorba de primul război mondial purtat pe Internet, în scenă intrând cetățeni ai țărilor membre ale N.A.T.O., ai unor state arabe, slave, dar și din cele recunoscute a fi drept puteri sau chiar superputeri militare: S.U.A., Federația Rusă și China.

Autorul a urmărit în 1999, în timpul agresiunii N.A.T.O. asupra Iugoslaviei, evenimentele ce se derulau în acea vreme pe Internet, pornind de la războiul mediatic al variantelor on-line ale unor publicații și terminând cu forumurile și atacurile hackerilor asupra părților aflate în conflict, adică pe de-o parte Iugoslavia (actuala Uniune statală Serbia și Muntenegru), iar de cealaltă parte țările membre (pe atunci) ale N.A.T.O.
Munca de documentare a durat aproape doi ani de zile. Au fost „răsfoite“ sute de site-uri și mii de pagini web, iar căutările după cuvinte-cheie cu ajutorul motoarelor de căutare au permis până la urmă identificarea inclusiv a unor războaie regionale (așa cum a fost, de exemplu, cel dintre hackerii români și slovaci pe de-o parte și cei maghiari, pe de altă parte). Așadar, încetul cu încetul, războiul clasic, cu bătălii în câmp deschis, cu puști și baionete, devine istorie, metodele actuale de război fiind deja, pentru cei mai mulți, ceva încă de domeniul filmelor SF.

În afară de un capitol cu rol de prefață, intitulat „Automanipulare sau, pur și simplu, manipulare?“, și de cel biobibliografic, de la sfârșitul cărții, celelalte capitole sunt dedicate războiului pe Internet: „e-razboi, un altfel de război“, „Portret“, „Hackerii deschid cyberfrontul“, „Între pagubele virtuale și cele reale“, „Metode de luptă pe Internet“, „Hackingul, între patriotism și terorism“, „Internetul, ca mijloc de propagandă, „Astăzi – e-politie, mâine – cyberwarior“, „În cyberspațiu totul e posibil“, „Mass-media și agresiunea asupra Iugosvaliei“, „Umor de război“. Și fiindcă multe din metodele de luptă pe Internet sunt folosite și pentru fraude electronice, autorul a scris, drept supliment, un capitol special intitulat „România și pirateria“.


NOTÃ:
Dat fiind faptul că lipsa de bani nu a permis editarea cărții mele „Război pe Internet“ (Editura „Waldpress“ Timișoara, 2004) decât într-un tiraj mic, m-am hotărât să vă ofer varianta digitală integrală prin intermediul site-ului www.agonia.ro. În fiecare zi voi insera pe site câte unul dintre cele unsprezece capitole (mai puțin în zilele de 6 și 7 noiembrie 2004, când voi fi plecat din Timișoara). Acestea au titluri distincte.

Pentru început, din data de 1 noiembrie puteți citi așa-zisa prefață, cu titlul „Automanipulare sau, pur și simplu, manipulare“, și primul capitol, intitulat „e-razboi, un altfel de război“.


caricatură de Radu Clețiu

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!