agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8341 .



Târgul de carte de la Ierusalim, 2005
comunităţi [ _ISRAELIENS_FRANCAISE ]
Haifa , Amos Oz

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Levana ]

2005-01-27  |     | 



Dragii mei,


-În curând, după 13 februarie are loc la Ierusalim "Târgul de carte" cu participare internațională. Lansarea mea de carte pentru "puțind blond cu mult farmec", Ed.Hasefer, noembrie, 2004 va avea loc la Bnian Ha-uma lână hotel Hiton, la standul editurii, pe 16 februarie în jurul orei 12.Prezentarea plachetei de versuri o va face scriitorul Virgil Duda.Va recita poetul Vlad Solomon.

-O mică prezentare a cărții apărută în "Ziua Literară" (după apariția și a unui grupaj consistent înainte cu o săptămână, parcă pe 25 ianuarie,) la "diligența lunetistului", parafrazare după "diligența" poetului Emil Brumaru (căruia îi datorez debutul meu în poezie, mulțam, maistre!)

-A R H I V A
LITERARÃ - Sambată, 29 ianuarie 2005
diligența cu lunetă


- Bianca MARCOVICI (Haifa, Israel): Am primit chiar azi, marți, 25 ianuarie, "Puțin blond cu mult farmec". Arată chiar așa, cum spune titlul. Și coperta, și paginile, sunt de culoarea untului, o dulceață. Lista cu titluri publicate, din 1985 până azi, m-a speriat: peste 20 volume de poezie! Ca să-mi revin din sperietură am trecut la dedicație și-am simțit cum îmi sare pulsul. In fine, ca să mă linisteșc, pana la un comentariu mai amplu, am citit din prefața lui Paul Cernat (și tot nu m-am potolit):
"Fizionomia poetică a Biancai Marcovici - una dintre figurile importante ale liricii israeliene de limba româna și, aș adauga, una dintre poetele importante pe care le avem în prezent - se vede cu mult mai bine în oglinda retrovizoare a acestei antologii reprezentative decât în oglinzile - expresive, dar parțiale - ale fiecarui volum anterior".
Îi mulțumesc lui Mirel Brateș că v-a dat ghes sa ne scrieți. Și sunt mulțumit că prietenul meu nu e singurul scribălău barosan de românească din Haifa. In semn de vibrație la farmecul blond si pistruiat al poeziei dvs., am să vă trimit pe e-mail un poem dedicat altui prieten comun, Florin Mugur. Deocamdată, atât. Șalom!

lunetistul de Z.l.




NOU

ps. la lansarea mea de carte m-au onorat circa 30 de persoane .Dintre cei prezenți au fost și scriitorul Tudorel Urian de la România Literară, organizatorul Pavilionului Românesc, Cercul cultural "Haifa"(Liana Saxoni Horodi, Mada Davidson, Francisca Stoleru, Biti Caragiale) prieteni din Ierusalim . Scriitorii Virgil Duda,Al.Singer,Vlad Solomon au reușit să ma prezinte fără stridențe, dându-mi puterea să nu simt "laudatorii" prin preajmă, ci scriitori și critici care mi-au citit cartea, și nu o prezintă superficial!
Chiar pe parcursul prezentarii m-a impresionat gestica scriitorilor prin a încerca de a convinge publicul de autenticitatea poeziilor mele, precum și mâzgâliturile pe carte facute de Virgil Duda, prozator de renume recunoscut,pe cartea mea pentru a-și sublinia pasajele care i-au plăcut!
În încheiere am citit și eu un poem. "mămăligă și caviar"
și am amintit că, antologia e ca "un copil nou născut".Cineva din sala mi-a amintit însă, că sunt bunică și, să mă gândesc mai bine la al treilea nepot!
La sfârțit "am dat de băut" la toți cititorii de limbă română, precum și reprezentanților de la celelalte edituri, așa ca să simțim cu toții evenimentul de la Ierusalim ca ceva unic! Mai apoi m-am plimbat pe la toate standurile unde mi-am făcut "plinul" cumpărând cărți românești cu sekeli transformați din dolari, etc m-a distrat copios!!!
Grupuri, grupuri de copii veniți cu școlile,adolescenți au vizitat standurile organizate pentru celelalte limbi inclusiv ebraică. Atmosfera de pace,relaxare m-a făcut să mă simt ca acasă la Iași!
SHALOM!
Bianca Marcovici




Editura "Hasefer" va sarbatori 10 ani de existență.

"Cercul din Haifa" va primi oaspeții Ed.Hasefer și de la alte edituri romanești, probabil pe data de 17 februarie orele 16,str.Ierușalaim nr.29 sediul H.O.R . Încă nu se știe cu precizie (nu am încă programul, numai ceva din protocolul propus) toate datele întâlnirilor literare, urmate, probabil de o întâlnire de vîrf la "Cercul Cultural Româno -Israel", Tel-Aviv ( ... și medalion Zigu Ornea, z"l ,21 februarie, orele 18)
Voi anexa pe parcurs datele mai exacte ,voi urmări presa de limba română, adică:"Ultima oră, Viața noastră, Minimum," "Cercul Cultural de la Iesusalim" etc!

- în preajma inaugurării "Târgului internatioal al cărții" de la Ierusalim ,luni 14 Februarie,la Casa Scriitorilor la sediul A.S.I.L.R din Tel Aviv va fi organizata vineri, 11 Februarie, orele 11 dimineața, o conferința de presă în cadrul careia Editura "Hasefer" iși va prezenta programul lansărilor de cărți, precum și întâlnirile programate, răspunzând la întrebările publicului și a reprezentanților presei , lucru menționat, pe scurt și În "Bună dimineața,ISRAEL ".


INVITAÞIE

CERCUL CULTURAL din HAIFA

"Sub auspiciile H.O.R. Haifa
Vă invită joi 17 februarie 2005 la ora patru după amiază
la Matnas HADAR (Beiteinu), str. Ierușalaim 29, Haifa
la Târgul de Carte
cu participarea Editurii "Hasefer" din București
urmat de
O SEARÃ LITERARÃ
Moderator : Francisca Stoleru"
invitație primită pe adresa personală de la Liana Soxone Horodi, membră în comitet.

extras protocol in perspectiva( primit de la editura) :Conferință de presă la Tel Aviv vineri 11 ora 11 dimineața la Casa Scriitorilor din Tel Aviv ,str. Kaplan nr.6

La Asociația scriitorilor de limba română din Tel Aviv, cu participarea reprezentanților Comitetului director al F.C.E.R. și a profesorului Carol Iancu, de la Universitatea din Monpellier – Franța, precum și a reprezentanților Ambasadei României.
Se va difuza un CD care prezintă acțiunile și carțile Editurii Hasefer la târgul de carte, cu prilejul împlinirii a 10 ani de existență.

Lansări de carte : luni 14 ora 15
Lansări într-o sală specială, probabil în prezența fostului Prim ministru Simon Peres. Sperăm să vină și Norman Manea.
- Þvia Walden Cuvântul unei israeliene
- E. Campus Prozatori ebraici
- prof.Carol Iancu de la Universitatea din Montpellier-Franța: Lupta internațională pentru emanciparea evreilor
din România
Alte lansări de carte și dezbateri
- Moshe Idel Cabala și eros marti 15 ora 11
Lansare la Universitatea ebraică din Ierusalim, cu sprijinul lui L. Volovici.
- Em. Aczel Bibliografia presei evreiești din România Vol.l
Lansare la Centrul de studii iudaice al Universității ebraice din Ierusalim, cu sprijinul lui Ditza Goshen. marti 15 ora 12
Deplasarea asigurată de Centrul de studii iudaice.
- E. Nicolae Victor Brauner – La izvoarele operei
Lansare la stand
marți 15 ora 16
- Bianca Marcovici Puțin blond,cu mult farmec
Lansare la stand. miercuri 16 ora 12
- Uri Orlev Bunica împletește miercuri 16 ora 13

Lansare la stand.




- Al. Sever
"Umbre la Zidul plângerilor mele"
Lansare la Cinemateca din Ierusalim, cu prijinul lui L.Volovici și C. Safirman, miercuri 16 ora 17


- Cercul cultural Haifa Prezentări de carte și dezbateri
joi 17 0ra 16
După târg
- Iaacov Geller Rezistența spirituală a evreilor români în timpul Holocaustului

Lansare la Universitatea ebraică din Tel Aviv, în prezența autorului. Duminica 20 ora 10
- XXX Pirkei Avot
Lansare la Uniunea scriitorilor de limba română, cu sprijinul lui Shaul Carmel și B. Trecatin, probabil și cu participarea Marelui rabin Menachem Hacohen. Duminica 20 ora 12

- Expoziție de carte Hasefer la Centrul cultural al Ambasadei
Române din Tel Aviv luni 21 și marți 22 orele 18? (10)
- Ambasada României a propus să realizăm, cu acest prilej, o prezentare a cărții lui Z.Ornea."



-o invitație sosită pe adresa mea din partea scriitorului Leon Volovici, în care apar deja datele corecte ale întâlnirii:

CERCUL CULTURAL DIN IERUSALIM
P.O.B. 11157 - JERUSALEM 91111
Cu ocazia celui de-al 22-lea Târg
Internațional de Carte de la Ierusalim, vă invităm să luați parte la o masă
rotundă pe tema




SCRIITORI ROMÂNI - SCRIITORI EVREI - SCRIITORI ISRAELIENI :
DIALOGURI ȘI INTERFERENÞE
Vor participa: Sandu Singer (directorul editurii Hasefer), Iosef Eugen
Campus, Alex. Sever, Horia Arama, Mirel BrateÈ™, Virgil Duda, Gina
Sebastian-Alcalay si Eran Sela. Moderatori : Leon Volovici si Costel
Safirman
Intâlnirea are loc miercuri, 16 februarie 2005, ora 17.00,
la Cinemateca din Ierusalim (sala bibliotecii, etaj 1).


Din" Viața noastra",vineri 11 februarie,articolul semnal de Lin Ben Hil ân care se anunță și alte participări la Tărg:
"Trei oameni de cultură vor fi gazde pentru vizitatorii standului românesc:
Tudor Urian, Ion Tomescu, președintele "Asociației publicațiilor literare și editurilor" și Daniela Tomescu, director editorial al Fundației Culturale "Libra" (..)Printre editorii români care vor fi prezenți la Ierusalim se numără "Ziua","Cartea Românească","Libra","Albatros","Polirom","Niculescu","Dacia","Anastasia","Tritonic",
"Muzeul Literaturii Române","Gramar","Bizantina", "Curtea Veche","Paralela 45","Academiei","RAO","Junimea","Pontica","Noul Orfeu",Editura "Teșu"(...)
Un colț al Centrului Cultural Israeliano-Român va prezenta bogata producție literară a scriitorilor israelieni de limbă română.




-La conferința de presă de la Tel Aviv au fost prezenți reprezentanți ai A.S.I.L.R , președinte poetul Shaul Carmel,atașata culturală Michaela Ionescu, ed.Hasefer, director Alexandru Singer, revista "Cultura", "Ultima ora ",Viața noastră", Carol Iancu, de la Universitatea din Monpeller, "Institutul Cultural Român",ed."Tesu",Riri Manor,din partea A.S.E.L.R. S-au răspuns la întrebări legate de manifestările tărgului și s-a clarificat, mai exact, cum va fi organizat Pavilionul românesc de carte, a tuturor editurilor de mai sus, inclusiv standul separat al ed.Hasefer,(nr 652) care aniversează 10 ani de activitate!



Alte manifestări de semnalat
16 februarie,ora 20 "Goldfaden's Legacy", Scenariu Manase Radnev

cu participarea lui Radu Gârbea, Slomo Leibovici Laiș ,Carol Feldman,
la cinemateca ,
str Sprințak St.,Tel Aviv ,
titrare în limba engleză.

18 februarie orele 12
Lansările de cărți ale Institutului Cultural din București

21 februarie,orale 18.30
Ed.Hasefer,medalion Zigu Ornea
(1930-2001)
Cu participarea scriitorilor A.Singer și dr.Elena Esther Tacciu
Date preluate din invitația Ambasadei Române de la Tel Aviv

NOU
==============================================================================================================
PREMIUL OVIDIUS ȘI O INVITAÞIE DE LUAT ÎN SEAMA:


--- ISRAEL- ROMÂNIA ASOCIAÞIE DE SCRIITORI ( I.R.A.S.)
cu sprijinul INSTITUTULUI CULTURAL ROMÂN din Tel Aviv

va invită la o seară dedicată
lui

AMOS OZ
-laureatul premiului literar internațional "Ovidius" 2004-

cu ocazia apariției versiunii românești a romanului "Să cunoști o
femeie" ( Editura Polirom ) in traducerea Antoanetei Ralian.
Evenimentul va avea loc pe data de 3 Martie 2005 ora 18 la Beith
Sokolov , strada Kaplan 4, Tel Aviv.
Cuvânt de deschidere: Excelenta Sa D-na Valeria Mariana Stoica

Ambasadoarea Romaniei
in Israel
și
Scriitorul Eugen Uricaru

Președintele Uniunii
Scriitorilor din Romania

Amintiri " virtuale" despre Amos Oz - Dr. Leon Volovici

Universitatea Ebraică Ierusalim

Fragmente din roman in lectura actriței Tatiana Olier Canellis
( Teatrul Habima)
"Să cunoști o femeie" Ioana Ieronim
Secretar general Centrul
P.E.N. România

Riri S. Manor
Președinta I.R.A.S.

Cuvânt de încheiere
AMOS OZ


____________________________________________________

--- "Eu scriu,cine ma citeste"

A fost mesajul președintelui U.S. din România la întâlnirea de la Cercului Cultural, Haifa! Sensul îl vom întâlni și la o nouă "întâlnire a scriitorilor de preutindeni, de la Neptun"!
Din amalgamul de date, uneori pitorești pe care le-a descris cu lux de amanunte, președintele U.S.R. am notat câteva,în memorie,eu nefiind ziaristă,văd totul numai poetic. Mă bucură să anunț ca se va încheia un acord cu Israelul, pe baza logistică, pentru schimburi culturale, adică, o "Casa a Scriitorilor" la Herțzlia unde pot veni scriitorii români, la fel cei din Israel vor putea merge la Sovata, Sighișoara sau Neptun.
S-a adus un elogiu poetei Riri Manor care a avut curajul sa propună iesirea din Ghettoul mentalității noastre, plecand de cunoasterea culturii celor două țări,cum zice E.Uricaru "a controla spații,piața", cultură deschisă,mai bine zis etc.
Mai mult, scriitorul Eugen Uricaru a povestit despre cele 18 reviste finanțate de catre U.S.R., despre problemele legate de finanțarea scriitorilor care au probleme de sănătate sau batrânețe .S-a mai vorbit despre noile schimburi culturale și cu alte țări,cum ar fi China ,Tunisia. În încheiere s-a vorbit despre premiul "Ovidius" acordat scriitorului israelian, Amos Oz care deschide un orizont larg de premiere și altor scriitori din lume!
S-a vorbit de editura "Polirom" care ocupă unul din primele locuri sintre editurile din România ,întâlnirea fiind dedicată și cărții lui Amos Oz editată la Polirom: "Sa cunosti o femeie", o traducere excepțională al Antonetei Ralian, "o performanță de un virtuoz", cum scrie in Times Literary Supplement despre romancier. Cartea a fost prezentată de scriitorii Riri S.Manor din Israel și Ioana Ieronim din România.
"După ce s-a dus la pepinierele Bardugo să-și ridice puieții care tocmai sosiseră:un smochin,un curmal,un rodiu și doi măslini",cum zice Amos Oz,în acest moment m-am trezit acasă, cu suc de rodie sorbit cu încetineala. Am simțit ca doream să citesc această carte, nu neapărat direct în ebraică ci, mai degrabă în limba rămână, s-o degust.Sosită prea târziu,la 40 de ani în țara care mă recunoaște, că-i aparțin cu trup și suflet, mereu am încercat să-i dăruiesc inima în felul meu! Dar să trec la vizualizarea întâlnirii:
Au luat cuvântul: scriitoarea Gina Sebastian Alcalay, precum și pictorița Liana Saxone Horodi și ziarista Biti Caragiale din partea cercului Haifa, precum și mulți alții,scriitori ,doctori, printre care și subsemnata. S-au pus întrebari legate de editarea cărților în limba româna al autorilor din Israel și invers,inclusiv problema traducerilor.Eu am menționat unele din revistele din internet care ne aduc mai aproape de România:"Galateea,Respiro, Agora, Poezia, Observator- Muenchen" (antologia "Șalom Haverim" adică în ivrit înseamnă Pace,Prieteni!,alcatuită de Radu Bărbulescu,) " Argos-Craiova, Agonia -poezie.ro",scriitorul Georges Astaloș cu antologiile sale, traduceri în limba franceză, precum si, LiterNet cu performanțele de editare a cărților virtuale, despre munca editorilor, aproape voluntară, lucru în care trebuie să se investească de catre noi, cei din Israel precum si cei din România, pod literar al Diasporei, și nu numai! O mică eschivare s-a produs, legat de virtualitate și internet, referitor la furturile de pe internet, copyright-ul autorului care-și publică virtual texte sau cărți, ca răspuns la întrebarea mea poeta Ioana Ieonim s-a exprimat că ar fi probleme de copyright destul de serioase! La fel s-a discutat și despre cum e receptata poezia erotică după 1990, confuziile care s-au produs,cum au fost înțeleasă libertatea de exprimare poetică,ce va rămâne și ce nu!
Cum a zis romancierul Amos Oz: "ze am she rotze licro", referindu-se la poporul român :"este un popor care vrea sa citeasca"!
Amos Oz i s-a acordat Premiul Ovidius în cadrul festivalului internațional Zile și nopți de literatură,pentru romanul "Să cunoști o femeie"(pe care n-a cunoscut-o decât după moartea ei accidentală,numai dupa ce ghețarul din Yoel,agend secret sau spion israelian, s-a topit,atunci și-a pus întrebari,atunci s-a autodescoperit,pornind de la fiecare obiect al soției care ascunde o enigmă,o revelație.Yoel ,personajul lui Oz știe și puțin românește,asta te incită să citești cartea pe nerăsuflate!)

ps.
La intilnirea de la Tel Aviv n-am participat, din motive de serviciu obligatoriu ca ingineră. Aș fi vrut sa-l zăresc pe Amos Oz , am un mare regret! Mi s-a spus ca au fost 300 de persoane. Riri Manor a tradus din ivrit tot ce a zis romancierul.Seara s-a bucurat de un real succes,toate astea le-am aflat la o cafea expresso și o prăjitură preferată de scriitoriiRiri Manor,Iona Ieronim, Luiza Carol,ing. Horodi Mirel,fiecare după preferințe,la o cofetărie din apropiere de o piață,pe o stradă din Haifa, asemănătoare cu Lăpușneanu din Iași.Eu am baut cafeaua cu lapte cald adăugat, iar Eugen Uricaru fără...Asta-i diferența dintre Europa și Asia...eu m-am adaptat la gusturile asiatice,adică am stricat cafeaua cu bună-știință și, fară mustrări de conștiință. Scriitorul Eugen Uricaru n-a înțeles însă, cum pot să distrug expresso cu mâna mea! Cel mai mult s-a mirat că sunt bunică! Uite cum trece vremea!
Totuși, m-a complimentat că sunt o bunică tânără! Am reușit să cooptez atmosfera povestind că, primul cuvânt rostit de nepoțel a fost: mama... și nu ima!

Bianca Marcovici






pentru conformitate,

Bianca Marcovici



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!