agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5351 .



Vasile Iftime: O frontieră cat toate iernile noastre
articol [ Carte ]
semnal editorial: Zona Publisher, Iași, 2012

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Paul Gorban ]

2012-05-17  |     | 



Vasile Iftime este un poet talentat, versurile sale sunt pline de sensibilitate, de ludic, de imagine, de trăire. Mesajul său este direct și profund, abundând în metaforă. Poemele sale merg la suflet, cântând și încântă lectorul.
Dinuța Marin

Poemele lui Vasile Iftime atrag atenția prin expresivitate și reflexie, discursul liric este unul intuitiv și grav, ancorat în problematica umană. O lirică matură ce dă identitate poetului.
Lucian Alecsa

Mai întâi și întâi, Vasile Iftime este un poet, un operator în sfera gândirii. Cărțile lui confirmă acest adevăr, ele conțin toate ingredientele unei lirici mature, pregătită să dea identitate poetului, să trezească interesul cititorului de poezie. Vasile Iftime, între puțini poeți de prin părțile locului, încearcă să recupereze, și de multe ori reușește, în multe poeme, acea intuitivă și gravă prezență, comico-tragică, a concretului, a banalului, a derizoriului inefabil.
Petruț Pârvescu

Vasile Iftime scrie o poezie conjugală și a iubirii tăinuite expunându-și motivele care i-au creat stări poetice dezinvolte, dezinhibate, firești. Discursul limpede, uneori dezvelit până la nuditatea ideii conferă textelor lui Vasile Iftime transparența unor ferestre prin care privești sufletul poetului ca pe o fotografie din care poți extrage timpul care le-a dat chip.
Gellu Dorian

Vasile Iftime scrie o poezie a tandreței (conjugale) în care iubita are un statut in¬cert (ca în poezia lui Arghezi), de promisiune amânată repetat, de ființă adorată, de întâlnire predestinată, de logodnică mistică, de soție binecuvântată, de ideal dorit. Tonul este și el modulat, cu inflexiuni diverse amintind de Cântarea Cântărilor, de Scrisorile portugheze ale Ma¬rianei Alcoforado sau chiar de grația epitalamurilor. De altfel, suavitatea este caracteristica acestei poezii, care atenuează cruzimile, caligrafiind idealist și melancolic. Prin reluarea acelorași imagini, prin neistovita căutare (a iubitei, a certitudinii), prin disecarea stărilor lăuntri¬ce, poetul exprimă continua trezie a iubirii. Este semni-ficativă dificultatea de a defini /de a comunica dragostea, dar și teama de a nu pierde puritatea, pentru că dragostea miroase a Dumnezeu.
Paul Aretzu

De unde până deunăzi poezia nu mai încăpea cuvintele, iată că un claustrofob ne asigură de contrariu. Inefabila poezie se dilată și depășește limitele vorbelor, oricât de numeroase. Și totuși Vasile Iftime folosește un lexic foarte bogat, convoacă în poezie tot felul de termeni, ca de exemplu formatul a5 (exist cel mult în format a5 – afirmă el) sau sms-ul. Această modalitate specifică telefoniei mobile e folosită pentru a se adresa îngerului care, la rândul lui, îi dă un bip amical. Poezia lui Vasile Iftime e curat claustrofobă, agitată de limitarea în pagină (format a5, ce să facem!). Dacă pornește într-o direcție, putem fi siguri că va sfârși în alta, ca și cum ar ricoșa dintr-un obstacol nevăzut. Aceste devieri, la fotbal am spune că Vasile Iftime „joacă din prima”, fără preluare, sunt uneori atractive prin varietate și (auto)ironie…
Horia Gârbea

Vasile Iftime este poet sută la sută, își stăpânește cu măiestrie discursul în acțiunea de demantelare a propriei biografii. Poeziile sale deseori fals anecdotice, sunt adevărate holograme care odată decriptate relevă concretețea vieții din preajmă, un amestec de nimicnicie memorabilă și de frumusețe silnică.
Adrian Alui Gheorghe

Poezia lui Vasile Iftime este scrisă parcă dintr-o suflare, dintr-o descărcare a inimii și a viselor, scoate la vedere dialectica iubirii carnale și metafizice, aduce în atenție un limbaj ce ține de mecanismul sincerității, care constă dintr-o erupție de adevăr a sufletului. Poemele sale, jocuri vizuale miros când a zăpadă, când a iarbă, când a pământ, când a urme lăsate de iubită. „O frontieră cât toate iernile noastre” este, de fapt, formula pe care poetul o descoperă în acest paradis al vieții de fiecare zi, formula care îl ajută să treacă în declarația sa de avere, IUBIREA.
Paul Gorban

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!