agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5402 .



Maestrul și jumătate lebădă- autori Doina Roman și Gabriel Gherbăluță
articol [ Presa ]
cronică eveniment

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2014-12-11  |     | 







Vineri 5 decembrie, Librăria Bastilia din București a găzduit lansarea volumului de versuri,,Maestrul și jumătate lebădă”, publicat le Editura agol - autori- Gabriel Gherbăluță și Doina Roman. Au vorbit despre carte poeții Dan Iancu, Eugen Pohonțu, Anca Trăistaru și criticul Felix Nicolau.

 photo P4050166_zpse86dce8a.jpg

Dan Iancu, editorul volumului, vorbește concis despre spiritul de echipă, despre modul în care s-a lucrat și finalizat cartea. Am propus publicului să citească câte o poezie. La început nu au îndrăznit, dar pe parcursul evenimentului au lecturat cu plăcere majoritatea participanților, spre încântarea autorilor.

 photo P4050214_zpsa7d81c22.jpg

,, Relația lirică a celor doi autori nu este simbiotică, este o relație de întrepătrundere, de dezvoltare a simțurilor prin completare. Cel care asimilează mai mult este Gabriel, Doina este zurbagia, șturlubatica cuvintelor sale, nu ea trebuie să se plieze, ci Maestrul...care, chiar o face, cu har.”, spune poetul Eugen Pohonțu care pe parcursul intervenției sale a avut tot timpul zâmbetul pe buze.
 photo P4050223_zpsd96bab86.jpg

Următorul moment a fost acela al bilelor trase din bol. Fiecare participant a câștigat câte ceva, dar cei care au tras biletele având pe ele scris numele autorilor, Gabriel Gherbăluță și Doina Roman, au câștigat câte un volum de versuri cu autograful autorilor.
Tinerii din sală și-au exprimat dorința să citească din volumul Maestrul și jumătate lebădă. Câțiva și-au spus părerea despre poeziile citite.
Într-o atmosferă relaxantă și de bună dispoziție a urmat o nouă serie de lecturi citite de public care a fost parte activă din eveniment.
,,Forma lirică prin care această stare de fapt este denunțată, devine cu atât mai incisivă cu cât decupajul de realitate ales de un poem sau altul corespunde într-o manieră periculos de mimetică realității care are nevoie de o insurecție. Iată că volumul „Maestrul și jumătate lebădă” devine libretul unei opere căreia niciun clișeu urban nu-i supraviețuiește.”, concluzionează tânăra poetă Anca Trăistaru din Brașov.

 photo P4050245_zps876125f7.jpg

,,aș face cumva o plasare meinstring” spune criticul Felix Nicolau care încheie evenimentul vorbind despre autenticitatea volumului, un volum care după ,,ce-l citești îți spui -,,flagela-m-aș și n-am bici,,!...adesea nostalgic, poezia aceasta totuși surprinde prin conectarea vitriolică sau demascatoare la realitate… Maestrul și jumătate lebădă este un manual de învățătură erotică despre inflația și deflația între care se agită spița umană, incapabilă de măsură și luciditate. O incapacitate ce poate stimula arta.”
O altă surpriză a serii a fost aceea a darului oferit autorilor care au primit câte un tablou, din partea unui prieten, artist plastic, tablouri realizate în creion, având o simbolistică specială.

 photo P4050258_zpsecafd38b.jpg

La final de eveniment autorii acordă autografe cititorilor care au stat la coadă pentru a le obține, după care au fost serviți cu plăcintă cu mere, ca la mama acasă.

 photo P4050295_zps0a2f0a20.jpg

A fost o atmosferă veselă, colocvială, fără ștaif, pe care aș dori să o întâlnesc la cât mai multe lansări de carte, unde, de cele mai multe ori, mă plictisesc de moarte.
A semnalat pentru dv. Claudia Minela



 photo 983820_1505406623075837_6073419134757983814_n_zpsef089526.jpg



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!