agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7926 .



In Memoriam: ANDREI CHINTILÖ Elogiul discret al cotidianului
articol [ Arte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marina ]

2009-04-20  |     | 



În perioada 24.04.2009 - 24.05.2009 la Muzeul de Artă din Craiova, Palatul Jean Mihail, va avea loc expoziția de artă plastică «In Memoriam Andrei Chintilă» organizată de fratele artistului Matei Chintilă, alături de criticul de artă Adrian Guță si pictorul Mircea Novac.
Întrucât din motive obiective, nu pot participa la vernisajul acestei expoziții cu totul deosebite consacrate pictorului Andrei Chintilă unde sunteți de-altfel invitați, toți cei care iubiți arta, vă readuc în prim plan impresiile mele de la retrospectiva din 2008, prezentă la Galeriile Apollo, Teatrul Național din București.

Intrând, nu întâmplător, prin câteva săli de expoziție bucureștene, între două călătorii, am reușit să văd retrospectiva artistului plastic Andrei Chintilă în ultima zi. Impresionată de tablourile prezentate în această expoziție, poate și pentru că vedeam într-un singur loc atâtea lucrări reprezentative din cariera acestui pictor plecat prea devreme dintre noi, m-am gândit o vreme la ele altfel. Greu de spus în câteva cuvinte, însă mai mult ca sigur, cu o nostalgie acută greu definită și cu sentimentul unei pierderi iremediabile. Deși nu l-am cunoscut personal niciodată, sunt sigură că am avut multă vreme aceleași locuri comune, prin același oraș ce ne-a macerat gândurile, lumi artistice paralele, poate chiar din perioada când Andrei Chintilă a absolvit grafica la Institutul de arte plastice «Nicolae Grigorescu» clasa profesorului Octav Grigorescu din București.

Photobucket
Andrei Chintilă în atelier

«A fost unul din oamenii care au văzut lumina și întunericul la intensități greu egalabile» avea să spună prof. univ. și cunoscut critic de artă Adrian Guță, unul dintre cei care au contribuit afectiv și efectiv la organizarea acestei retrospective la Galeria Apollo de la Teatrul Național.

Photobucket
Andrei la fereastră, 2000
ulei pe pânză 67x106 cm


Târzie revelație pentru mine aceste amprentări stranii cromatice cu subiecte tributare unei palete neliniștite, mereu în căutare de inefabil, târzie întâlnire cu Andrei Chintilă cel care «a atins acel prag metafizic al picturii pure neapelând la athanor sau la ramificațiile culturilor magice contemporane» cum va sublinia și artistul plastic Gheorghe Rasovszky.

Photobucket
Oglindire, 2002
ulei pe carton, 80x50 cm


Încadrat sau nu câteodată de către critici într-un neoimpresionism autohton, Andrei Chintilă a trecut discret de la un figurativ tradițional spre o poezie autentică a paletei, copleșit de secvențele cotidianului și căutând cu obstinație, natura, înțelegerea ei.
In creația sa nu se poate vorbi de influența profesorilor săi și mă gândesc și la Octav Grigorescu sau Ivancenco și nici a familiei sale, cunoscuți artiști plastici, întrucât Andrei Chintilă își construise pe lângă propria personalitate, un excelent vocabular artistic în care adusese un plus de candoare narativă compozițională eșafodajului acestui nou univers.

Photobucket
Margine de București, 1995
ulei pe pânză, 40x81 cm


Vor surprinde poate pe cei mai mulți peisajele citadine în care se simte o fervoare neobosită de a înțelege și a accepta scenografia cotidianului anost, cu accente vădit bacoviene, depresive chiar, imaginile terne urbane, în care artistul totuși căuta obsedant aproape, o partitură existențială cu rezonanțe profunde.
Multe din compozițiile sale au perimetrul sufletesc prestabilit al melancoliilor metropolei păstrând o vitalitate perenă, imaterială dincolo de timp.

Photobucket
Nuferi pe lac, 2002
ulei pe hârtie, 79x68 cm


În deplin contrast, sunt exuberante însă peisajele din natură, caracterizate de o lumină asimilată de acea tinerețe unică a filonului creator.
«Tema fundamentală, unificatoare, a acestei picturi este libertatea» va scrie la rându-i despre Andrei Chintilă, Călin Dan în 1986. Libertatea spiritului va fi cea care se va impregna iremediabil în structura creativă a acestui pictor nedreptățit de soartă.
Telurice încercări de a exterioriza propriile stări spectatorilor creației sale, cărora le conferă un drept de coautor la tensiunile existențiale, ceea ce de alfel Virgil Mocanu sesiza în 1986 deja, la prima expoziție personală a artistului, scriind în paginile «României literare» despre «decisa revenire la morfologii figurative, în dorința obținerii unui flux de comunicare deschis și relevant».

Photobucket
Nud neterminat, 1999
ulei pe pânză, 100x70 cm


Remarcabile sunt la rândul lor, tablourile din tematica nudului. Impresionant este ultimul nud, neterminat, expus astfel, ce are o senzualitate coloristică demnă de o reală vibrație spre autenticitate, imprimând modelului, o altă dimensiune sufletească oferită cu resemnare și tandrețe de acest poet al culorii.
Retrospectiva lui Andrei Chintilă rămâne nostalgic într-un album expresiv de înaltă ținută, reprezentativ, al generației optzeciste, iată, mai singură cu un Artist.


Biobibliografie

Născut în București 6 august 1958, decedat 29 iunie 2007.Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" secția grafică, profesor Oclav Grigorescu. Între 1985 -1990 profesor de pictură la Școala Populară de Artă din București. Din 1990 membru definitiv al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură.

Activitate:
1981 Expoziția Republicană de Tineret, Sala Dalles - București

1982 Expoziția Municipală de Pictură, Sala Dalles - București

1982 Expoziție de pictură, Sala Dalles - București

1983 Expoziție de gravură, Muzeul Tulcea

1983 Expoziția Municipala de Pictură, Sala Dalles - București

1984 Expoziția Națională de Pictură, Sala Dalles - București

1986 Expoziția internațională Arts of Today Budapesta, Ungaria

1986 Expoziția Republicană de Pictură, Sala Dalles- București

1986 Expoziție personală de pictură, Sala 35 Orizont - București
1987 Expoziția Municipala de Pictură, Sala Dalles - București
1987 Expoziția de grup .Alternative", Sala Orizont - București

1988 Bienala de Pictură, Sala Dalles București

1988 Expoziția de grup „Cinci pictori și un desenator", Galeria Simeza București

1988 Tineri pictori români Budapesta, Ungaria

1989 Expoziția de grup „Atelier 35", Sala Orizont - Bucuresti

1990 Expoziția de Tineret. Muzeul Teatrul Național - București

1990 Expoziția de grup „5 pictori români". Van der Geen Gallery Olanda

1990 Expoziția de Tineret Budapesta, Ungaria

1990 Expoziția Salonul de Iarnă, Teatrul Național - București

1992 Expoziție personală de pictură, Galeria La Source - Bruxelles, Belgia

1994 Expoziția Lineart, International Art Fair Gent - Belgia

1998 Expozitia de grup, Centrul Cultural American - București

Expoziția de pictură „Chintila si Rasowski", Galeria Simeza - București

2000 Expoziția de grup, tabăra și simpozionul „Beretzhausen" - Germania

2000 Expoziția de grup „Nudul” Teatrul Național București

2001 Expoziția de grup, tabăra și simpozionul „Beretzhausen" - Germania
Lucrări de pictură în muzee din țară, Belgia, Franța, USA, Germania, Ungaria, Italia etc.

Lucrările au fost reproduse din catalog cu acceptul doamnei Simona Vasiliu-Chintilă.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!