agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3941 .



Zilele Marin Sorerscu
articol [ ]
articol

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ionda Gãrduþ ]

2007-02-26  |     | 



În perioada 22-25 februarie 2007, la Craiova s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a "Zilelor Marin Sorescu".
Ediția din acest an a avut în program o expoziție de pictură și una de carte, un colocviu internațional de exegeze și traductologie, premiere teatrale, un pelerinaj la Bulzești, lansarea biografiei Marin Sorescu și decernarea "Premiilor Marin Sorescu" pe anul 2006.
Universitatea din Craiova, Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova, Liceul de Artă "Marin Sorescu" din Craiova, Muzeul de Artă din Craiova, Radio "Oltenia" Craiova, Societatea de Științe filologice - filiala Craiova și alte instituții craiovene în colaborare cu Primăria și Consiliul local al municipiului Craiova au făcut ca, timp de patru zile, Cetatea Băniei să devină, prin amploarea manifestărilor organizate, o adevărată Capitală a culturii.
Joi 22 februarie, la Galeriile Radio Arts Craiova, s-a realizat o emisiune cu public în care s-au lansat ediții Marin Sorescu cu participarea editurilor: "Academiei", "FNSA", "Minerva", "Art", "Cartier". Cărțile au fost prezentate de prof. univ. dr. George Sorescu, prof. univ. dr. Ovidiu Ghidirmic, prof. univ. dr. Marin Beșteliu ș.a. La ora 15,00 a avut loc dezbaterea cu tema: "Marin Sorescu, poetul și pictorul" la care au participat plasticieni și critici de artă.
Vineri, 23 februarie, ora 9.00, la biblioteca "Alexandru și Aristia Aman" a fost organizată expoziția de carte "Marin Sorescu - opere și exegeze", iar la ora 10.00 a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică realizată de elevii liceului de artă "Marin Sorescu", în holul Primăriei municipiului Craiova.
La ora 11.00, în sala Primăriei municipiului Craiova, a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Marin Sorescu. Au rostit alocuțiuni: Antonie Solomon, primarul Craiovei, acad. Eugen Simion, acad. Mihai Cimpoi, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector al Universității din Craiova, criticul și istoricul literar Dan Cristea, Brenda Walker (Marea Britanie) - poetă, profesor universitar de limbă engleză și traducătoare -, Marco Lucchesi (Brazilia) - scriitor, traducător - și asist. univ. Sorina Sorescu.
Premiile "Marin Sorescu" pe anul 2006, acordate de Primăria și Consiliul Municipal Craiova, "pentru contribuția esențială la promovarea operei soresciene", au revenit academicianului Mihai Cimpoi - președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, poetului, romanistului și traducătorului Marco Lucchesi (Brazilia), academicianului Dan Hăulică, critic de artă și fost ambasador al României la UNESCO, și dramaturgului Horia Gârbea.
Punctul culminat al manifestărilor din primărie l-a constituit, la orele 12.30, spectacolul "O țeapă pentru fiecare", realizat de actorul Ilie Gheorghe, alături de Eugen Titu, pe un scenariu după piesa "A treia țeapă" de Marin Sorescu. La ora 16.00, în sala de concerte a liceului de artă "Marin Sorescu" elevii de la secția de muzică au susținut un concert extraordinar. Între orele 17.00-20.00, la Casa Universitarilor din Craiova, s-a desfășurat "Colocviul internațional Marin Sorescu, exegeze și traductologie - comunicări pe secțiuni".
Seara, începând cu orele 18, pe scena Teatrului Național, actorii Virgil Ogășanu, George Mihaiță și Horațiu Mălăele au susținut un recital de poezie din lirica soresciană. Finalul serii i-a aparținut rapsodului Tudor Gheorghe, care, timp de două ore, în spectacolul cu titlul "Când Dumnezeu era mai jos", prezentat în premieră, a reînviat, prin versurile lui Sorescu, lumea Bulzeștiului.
În ultima zi a manifestărilor (25 februarie) la ora 18.00, pe scena Teatrului Național a fost vizionat spectacolul "Există nervi", piesa de debut a lui Marin Sorescu, publicată în 1964. Inițiativa punerii în scenă a piesei îi aparține lui Mircea Cornișteanu, director general al teatrului craiovean, regizorul care a montat spectacolul în urmă cu 25 de ani dar nu s-a jucat fiind interzis de prim-secretarul județului Dolj, "tovarășul" Miu Dobrescu. Până la "întâmplarea" de la Craiova, piesa mai fusese jucată fără probleme în țară, având premiera absolută la Studioul Casandra al Institutului de Teatru București, în stagiunea 1968-1969. A mai fost jucată după aceea la Teatrul de Comedie București, în 1981, apoi la Teatrul de Nord Satu Mare, la Teatrul Dramatic "I.D. Sârbu" din Petroșani, în 1993, și la Teatrul Național din Târgu-Mureș, în 1994.
Distribuția spectacolului interzis era: Petre Gheorghiu-Dolj, Tudor Gheorghe, Remus Mărgineanu, Constantin Sassu, Tamara Popescu, Ileana Sandu; regia: Mircea Cornișteanu; scenografia: Viorel Penișoară-Stegaru.
Actuala versiune a piesei soresciene, în regia lui Kincses Elemer și scenografia Klarei Labancz, are următoarea distribuție: Valentin Mihali, Ilie Gheorghe, Nicolae Poghirc, Gina Călinoiu, Romanița Ionescu.
În programul manifestărilor celei de-a VII-a ediții a "Zilelor Marin Sorescu" s-a înscris și "Pelerinaj la Bulzești" cu vizita la casa memorială "Marin Sorescu" și la cimitirul "La lilieci".
Palatul "Jean Mihail" din Craiova a găzduit, în două dintre sălile sale, o expoziție de pictură a lui Marin Sorescu. Au fost expuse 39 de lucrări, majoritatea fiind executate în ulei pe pânză. Multe dintre tablouri poartă titluri amuzante, care au rolul de complementare a imaginii, precum: "Fereastra spre interiorul lucrurilor", "Să treci peste mare un ou...", "Darul de nuntă: un ou", "Ca să învingi o lume de cristale", "Peisaj sublunar", "Fata de măritat, așteptând apartament la cheie", "Peisaj cu ieșire la calea ferată", "Autoportret ân golf", "Descoperirea Americii iminente" etc.
Evenimentul cultural a costat aproximativ 156.000 lei (ron). "Cred că s-a cheltuit prea puțin, pentru că, până la urmă, Marin Sorescu este brand-ul nostru, al oltenilor, alături de Tudor Gheorghe" - a spus primarul Craiovei.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!