agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 61 .



Despre surse și rețele de spiritualizare
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2023-06-03  |     | 



Indiferent de nivelul de evoluție în care se naște Omul, încă din primele clipe de viață este conectat la sursa universală a cunoașterii, creează rețele proprii și colective pentru lucrările psihicului. Cu siguranță în mare parte ele se datorează moștenirii ereditare existente în toate cele cinci memorii ale simțurilor. Încărcătura și calitatea cunoașterii se dezvăluie pe parcursul creșterii în vârstă, nici un om nu se aseamănă cu altul, fiecare este unic, diversitatea spirituală este infinită.
În dimensiunea cunoașterii fiecare om are receptori diferiți de absorbire a informațiilor, în spiritualitate există multă strategie, tactică, pentru ca fiecare gând, dorință, vis să devină realitate și totodată satisfacție, fericire.
O înțelegere clară a fenomenelor vieții conferă omului virtutea analitică, filosofică .
Naturalizarea/ ambientarea ființei cunoaște/ pornește evoluția armonioasă printr-o interacțiune optimă cu universalitatea naturii.
Primii șapte ani sunt hotărâtori pentru rețele lucrului spiritual. Familia sursa dragostei, a siguranței, a încrederii în cei din jur, în natură, și lume trebuie fundamentate solid pentru ca restul construcțiilor spirituale să poată fi susținute pe tot parcursul vieții. Copilul astfel format începe sa audă chemările destinului chiar după primii ani de școală , proiectează în viitor aspirații, visuri și le urmează metodic instrumentat de și însușiri ale cunoașterii. Din nefericire dintr-o clasă de circa 40 de elevi doar trei sunt premianți, doar o parte îi urmează aproape. Oare chiar trebuie să fie toți destinați spiritualității înalte și geniilor???. pun semn de întrebare în acest punct, întrucât o mare parte a intelectualității de astăzi bate moneda superiorității pe seama observării unei lumi descalificată , incultă, mizeră.
Aerul de superioritate nu este potrivit unui intelectual lucid, realist, complex.
Măcar atât pretind unor intelectuali să înțeleagă faptul că cineva trebuie să le lucreze lingura și blidul cu care mănâncă, cineva trebuie să are ogorul să fie multe roade, să existe multiplu de muncitori meniți să construiască drumuri, case, mașini și poduri , să creeze haine, încălțări că așa îi stă bine unui intelectual să aibă totul la îndemână. Am iubit/iubesc cu ardoare clasa scriitoricească, pentru unii admirația mea este maxim, mulți sunt fenomenali formatori de raționament în termeni blânzi și sacri, prin gândirea lor ilustrează spirite care diminuează peste timpuri nefericirea, singurătatea omului centrat într-o mulțime indiferentă. Au dus continue perpetue eforturi sa perceapă să pătrundă in mecanismele civile și politice ale societății, nu și - au azvârlit concluziile ca niște pietre asupra celor îndepărtați de spiritualitate superioară de știință.
Metafora aruncării cu pietre asupra decăzuților , o găsim în Scriptură conform exprimării mântuitorului; să dea cu piatra în păcătos cel ce se știe fără de păcat. Arta și cultura cu tenacitate și oportunitate evoluționistă insuflă în toate nivelele elemente de esență accesibile claselor mici. Fără un țel superior, fără chemări ancestrale omul nu poate ajunge la o destinație demnă de spiritualitate superioară. Nici Dumnezeu nu pretinde fluturelui într-o viață să atingă calitățile unui porumbel, ori unei gâște să devina o suavă lebădă. Dresorii de sălbăticiuni reușesc performanțele domesticirii cu înțelegere , dăruire și dragoste blândă.
Pentru a iubi pe cineva trebuie timp de cunoaștere și înțelegere profundă.
Superficialitatea înțelegerilor a creat confuzii, antipatii, dispreț, aroganță, conflicte între ideologii.
Menționez două repere superioare creatoare de rețele naționale, asupra cărora Voința Divină a constituit motorul existențial în conștiința românească.
Marin Preda fenomenal scriitor, pornit de la sat ca observator realist, lucid al maselor/claselor rurale, ulterior în interacțiune cu clase superioare intelectuale. A reușit să expună loial realității , încărcăturile sufletești și spirituale. Transparența expunerilor în mii de pagini a devenit incomodă politicului vremurilor comuniste. Libertatea de expresie si de gândire a cunoscut treptat cenzura comunistă în care chiar conexiunea omului emancipat cu DUMNEZEU a atins regresul. Domnia sa in opera creată reflecta loial , cu eleganța stilului erudit, negativități flagrante pentru suflet și spirit; parvenirea neesențială, iresponsabilitatea unor demnitari, avariția, penibilul , invidiile, ura acerbă și dorințe de răzbunare ale unor categorii din toate sferele socioculturii în perioada n care școala devenise obligatorie. Marin Preda conectat perfect în mentalul colectiv național și-a alimentat sufletul și spiritul, întreaga operă însumează mari căutări, întrebări și răspunsuri, relatări, funcțiile autentice a calităților omenești și intelectuale ale scriitorului. Este unul dintre cei mai publicați autori din Romania . A fost solicitat puternic de societatea românească și Divină până la sacrificiul suprem. A devenit vicepreședinte academic, director la o importantă editură, traducător al altor simboluri/ semantici culturale din lume. Devenise în fapt mult prea puternic și incomod pentru dictatorii Ceaușescu și acoliții inculți , agresivi, astfel că l-au eliminat printr-o metodă încă învăluită în mister. A avut o singură slăbiciune, băutura , numai astfel a putut fi vulnerabil în fața trădătorilor criminali, care i-au urmărit obiceiurile, acțiunile. Observați asemănarea cu destinul Hristic- în trecutul îndepărtat al poporului evreu pe același principiu aprioric de solicitare colectivă s-a născut Isus Hristos observatorul perfect al societății creatorul spiritualității creștine- iluminist renascentiste.
A creat rețele de opinie, pentru ca societatea să se elibereze de sub sclavia opresivă, stăpânitorii ( biserica și monarhia) au preferat să îl ucidă decât să se confrunte spiritual, să îi asimileze învățăturile.
Iisus vorbind prin duh divin spune; pe cei ce îi iubesc îi voi lua de lângă părinți frați și surori , să mă urmeze în lucrarea mea.
Peste timpuri , nemuritorul spirit divin pe mulți i-a chemat să-i urmeze, LUCRAREA DIVINA este într-o infinită restaurare și modernizare, în planul fizic și metafizic.
IÎtre aceste paralele de observare, Ion Luca Caragiale animat de vocații artistice( iubea cu pasiune teatrul), a reușit să parodieze rafinat/subtil realitățile grave romanești. Părți din opera sa montate în scene de teatru, majoritar tragicomice vor rămâne tezaur de rezistență psihosomatică. Românii cu structură foarte optimistă reușesc, îmboldiți de repere temperamentale din cultură și istorie să facă haz de necaz. Autorul, fiu de intelectual- tatăl avocat, mama descendentă a unei familii de negustori înstăriți. Scurta biografie sugerează evidența unui existente între burghezi, astfel aproprierea de sferele aristocratice. Opera grăiește despre un mediu luxuriant , conace și moșii, exuberanță și efervescență contrastând cu stupiditatea inteligenței personajelor, iresponsabilitatea unor intelectuali ajunși sus prin egolatrie de club, de bancheri, egocentrismul societății bogate în sfere dezorganizate.
Motorul unei forme de inteligență în accepțiunea domniei sale trebuie să aibă cale precisă politică și socială .
Sursa spirituală de la care s-au inspirat unii politicienii și nu numi, este cea burghezo-moșierească, întrucât ei au adunat averi colosale în timp ce marea majoritate a societății se confruntă cu o sărăcie lucie.
Capitalizarea cunoașterii vremurilor moderne fără susținerea normelor sacre a divinității, va reflecta micro și macro ( individ- societate) caracteristicile naturaliste cu semantici precise; cel puternic, cel viclean, cel feroce, visavis de cel labil, inabil, blând . Efectele capitalismului sălbatic străbat umanitatea indiferent de nivelele de evoluție pe care se situează. Funcția socială deseori s-a dovedit, că nu reprezintă întocmai nivelul spiritual de evoluție. Fapt foarte grav în arivismul guvernamental. Politicul susținut de cei mai bogați într-o țară focalizează lupta magnaților și bancherilor mondiali astfel societatea urmează cursul stabilit de această rețea. Politicienii actualii nu stau cu fața la cei lăsați în urmă, evident aleargă după afaceri cu ingrediente politice să-i prindă pe cei din față- milionarii, miliardarii. Fiecare realizare reflectă calități psihotice create din adolescență, aproape, totul are justificare, regretabil și dureros faptul că unde nu există IUBIRE de semeni mai ales de sărmani, nu se poate pune în discuție EVOLUȚIA unui ATOM ILUMINIC DIVIN- în rețelele HIPERCONȘTIINȚEI. Toate crizele mondiale reflectă nu doar economia ci și erorile spiritualității tehno-științifice. Observatorii cosmici divini trebuie să reconsidere spiritualitatea capitalistă, să o reformeze.
Bunurile pământului precum și bunurile universului sunt ale tuturor, sunt comune.
Convulsiile economice, politice, și sociale generează pierderi psihotice în micro și macro-umanitate sunt din ce în ce mai greu de recuperat.
Îmi este clară o convingere, de câte ori Divinitatea s-a făcut vizibilă în repere ale umanității, socio culturale, științifice, artistice de atâtea ori a fost sacrificată crunt.
Se nasc deodată în raționamentul meu mai multe întrebări și răspunsuri.
Suntem așezați pe cărările sănătoase ale evoluției? războirile ideologice capătă amploare.
- suntem informați/ facultați de repere ale inteligentei salvatoare și creatoare?
.
- nu cumva ne-am adâncit în realitățile junglei feroce ?- oameni rechini, oameni tigri, oameni crocodili, oameni dragoni, oameni vipere care suprimă- oameni capre, oameni miei, oameni neștiutori ca găinile curții, oameni mușuroaie de furnici care caută câte un bob de viață. Funcțiile tehno exploatatoare sunt mai diverse și mult mai sofisticate ca în trecut.
Oare care dintre reperele romanești amintite ar putea să insufle mentalului individual energie psiho-spirituală pentru a trece de crizele actuale care în esență nu diferă mult față de cele din trecut.
Realitățile umanității se repetă, în ecuație de plus și minus, de împărțit și radicalizat după fluctuația puterilor.
Nația romană actuală este o reflectare a nemulțumirilor , a zbaterilor, a epuizărilor grave spirituale. Sunt foarte puțini cei cu adevărat preocupați de soarta și evoluția neamului românesc. Fie ca sursa speranțelor să invoce în mentalul colectiv superior, salvatori, iubitori de această mult încercată națiune. Spun iubitori și nu milostivi, se demonstrează facil că de la milă la silă nu este decât un pas înapoi.
Istoria cunoașterii demonstrează că marile revoluții au fost generate de clasele conspirative intelectuale. Lumea întreagă se înarmează continuu, cu costuri incomensurabile ca și cum se pregătește de război sau de revoluții sângeroase.
În țările foarte dezvoltate înarmările se fac direct prin sistemele legale.
Lume mozaicată, misterioasă și periculoasă, o lume antagonică fizică si metafizică. O lume care naște dorințe inadmisibile divinității, care forțează prin toate elementele științifice și culturale capitalismul, o lume halucinantă pentru cei care așteaptă să li se arate ADEVĂRUL DIVIN, IUBIREA DIVINĂ, dreptatea dumnezeiască în toate esențele emancipării spiritualității .
În aproape toate casele românești, mai ales la sate singura carte care se află este Scriptura( cartea cărților) din ea s-au inspirat oamenii să reziste tuturor timpurilor pline de nevoi, griji și tristețe. Scriptura este sursa care îi spiritualizează pe oameni conform voinței divine, este sursa din care se nasc marile visuri și speranțe pentru o lume ideală, minunată.





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!