agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 356 .



Despre sărbătorile tradiționale și moderne
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2023-10-21  |     | 



Indiferent de religie, oamenii din întreaga lume iubesc sărbătorile, fie ele tradiționale, fie cele moderne, sunt așteptate cu mare interes și entuziasm, sunt respectate cu sfințenie mai ales la sate unde oamenii au adoptat straie specifice, conform obiceiurilor moștenite de la strămoși.
Sărbătorile sunt cele mai grăitoare reflexii ale iubirii și generozității divinității, ale mediului înconjurător ale universului.
Toate anotimpurile au sărbători specifice, sunt adevărate omagii dedicate sfinților, dar și roadelor vieții, materiale și spirituale.
Oamenii se pregătesc îndelung, pentru sărbătorile aniversare, dar și pentru cele onomastice, fiecare zi a anului în calendarul bisericesc este motiv de bucurie pentru oameni, pentru că este atribuită unui sfânt, oamenii își serbează numele pe care îl poartă cu cinste și onoare în amintirea sfinților strămoși.
Dar în ultimele decenii se acordă o mare importanță roadelor vieții materiale dar și spirituale. Sunt sărbători ale iubirii, ale pâinii, ale apei, ale grânelor, ale fructelor, ale arborilor, mai ales al bradului, a cireșului, ale vinului, ale realizărilor naturii, dar și ale realizărilor spirituale, precum este educația, inovația, arta, cultura.
Sunt celebrate zile ale femeilor, a bărbaților ziua copiilor, nu sunt uitați nici cei morți, o zi de Sâmbătă în fiecare anotimp se celebrează Ziua Morților, respectându-se ritualurile bisericești
Toate aceste sărbători sunt semne de recunoștință pentru ceea ce oferă divinitatea, natura și universul , oamenilor pe întreg mapamondul, evident ele diferă de la o zonă la alta, de la un obicei la altul.
În România portul popular se sărbătorește de pe vremea dacilor și a romanilor, ia fiind articolul vestimentar cel mai reprezentativ cu motive detaliate cu migală, specifice fiecărei zone, articol care în zilele moderne se poartă numai la sărbători nu și în zilele de muncă.
Ia românească a câștigat faimă internațională, este recunoscută , prețuită și admirată peste tot în lume, face parte din patrimoniul național și social, este mândria românească la cele mai înalte cote de reprezentativitate ca finețe și eleganță. Sărbătorile românești religioase sun ocazii minunate pentru a purta o fină ie românească cu mare mândrie de a fi roman.
Creatori de modă din întreaga lume au fost inspirați de ia românească și au creat rochii și bluze cu motive asemănătoare, elegante, rafinate, pretențioase. Este o zi specială dedicată iei românești, este o sărbătoare care trebuie celebrată cu fast, ca de altfel toate sărbătorile religioase din care ia face parte integrantă alături de întreg tezaurul folcloric
Cele mai iubite și mai așteptate sărbători sunt cele de Paște, de Crăciun închinate vieții mântuitorului Hristos dar și cea de revelion închinate înnoirii timpului și vieții în general.
Fiecare sărbătoare este celebrată cu un ritual moștenit din strămoși, nu sunt uitate nici viețuitoarele care fac parte din viața omului, precum, caii, caprele, urșii mai ales de Anul Nou când se împletește dansul cu muzica la modul cel mai spectaculos și mai răsunător, pentru alungarea duhurilor rele, pentru aducerea energiilor prosperității și abundenței.
Venirea primăverii este așteptată și celebrată cu mult entuziasm în ziua de întâi Martie zi dedicată mărțișorului, simbol al renașterii materiale și spirituale, un talisman având specificația și semnificația purității și iubirii naturii, a universului, a divinității, precede sărbătoarea Paștelui, a învierii mântuitorului dar și al înnoirii sufletelor oamenilor.
Sărbătorile sunt binemeritate de omenire, de români in special, realizări de cinste, de success, în urma curajului si eroismului cu care a trecut prin războaie, dezastre, catastrofe , suferințe și dureri inimaginabile , fizice și metafizice, demoralizare și deasupra tuturor , îmbărbătare, înălțare conform planurilor de evoluție.
România este țara cu cele mai spectaculoase obiceiuri și realizări spirituale moștenite de la strămoși, așadar români fiți fericiți, sărbătoriți cu entuziasm și frenezie fiecare zi a anului în cea mai frumoasă și miraculoasă parte a globului pământesc.


















.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!