agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 74 .



Despre Iluminism și Absolutism
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2024-02-15  |     | 



Iluminismul este cea mai înaltă formă de cunoaștere, în artă și cultură, care deschide drumuri luminoase spre Absolutismul Divin , este o mișcare ideologică, filozofică.
Iluminismul mai este numit și Epoca Luminii, Epoca Rațiunii superioare, cu certitudine iluminismul are calitatea supremă să facă uz de rațiune, să pună in lumină spiritul omenirii evoluate, spiritul Mamei Natură, spiritul universului, Spiritul divin.
Iluminismul este un rezultat din curentul renascentismului, un curent ideologic cultural și artistic menit să înlăture dogmele religioase, să creeze lumina prin gând și faptă, să umple omenirea cu lumina creatoare și salvatoare, menit să promoveze credința în legile naturale, în legile omenirii raționale, în legile universului, în legile divinității absolute.
Motto-ul iluminismului este; îndrăznește să gândești- este gândit de Imanuel Kant creatorul acestui curent ideologic intelectual, revoluționar.
Principalii promotori ai luminismului sunt filozofii care au promulgat și popularizat idei și principii evoluționiste care să guverneze umanitatea, să inducă în mase lumina creatoare și salvatoare.
Eu consider că marele poet Mihai Eminescu este promotorul iluminismului românesc, a indus societății de atunci o gândire revoluționară, înaintemergătoare, eu l-am numit Poetul Luminii, opera sa de referință este Luceafărul, dar întreaga sa creație se bazează pe legile naturii, ale universului ale omenirii civilizate , ale divinității. Pesemne totul se datorează faptului că a studiat ani buni în Europa, mai exact la Viena și a fost influențat de raționaliștii acelor vremuri cu tendințe iluminist- renascentiste.
Trăim în climatul și secolul filosofiei și rațiunii, cele mai mari genii ale tuturor timpurilor își reunesc lecțiile spre a ne instrui... totul contribuie la perfecționarea înțelegerii noastre și la dăruirea fiecăruia dintre noi a tot ce poate să formeze și să cultive națiunea. Am devenit prin aceasta mai buni și mai înțelepți?
Cel puțin așa consider eu că se petrec lucrurile, ideologiile la ora actuală, pretutindeni în lume precum și în România.
O caracteristică a absolutismului o reprezintă puterea divinității absolute, care este iubire absolută, care cu generozitate absolută i-a dăruit umanității toate condițiile de iluminare, de înălțare prin forțele proprii, cu puterea inteligenței creatoare și salvatoare.
Dumnezeu este inteligența supremă, împăratul suprem, este judecător suprem, impune noi legi de evoluție care să respecte legile naturii, ale societăților, ale ierarhiei divine, ale Sfintei Treimi, care să servească nevoile umanității în întreaga lume.
Menționez că nu trebuie confundat absolutismul monarhic, cu absolutismul divin, primul reprezintă lumea fizică, terestră, al doilea reprezintă lumea spirituală, cerească.
Cum este în cer așa și pe pământ - spune Hristos în Noul Testament, a menționat că el este regele iluminat a lumii creștine, însă Dumnezeu este împăratul cerului și al pământului, al lumii materiale dar și spirituale.
De reținut faptul că iluminismul absolut transformă tristețea fizică și metafizică în lumină, foarte important este faptul că majoritatea oamenilor tinde către iluminismul absolut, tot mai mulți oameni sunt triumfători asupra neantului, a morții, conștienți că prin iluminismul absolut pot dobândi nemurirea.
Nu în ultimul rând iluminismul absolut reprezintă cea mai înaltă aspirație spre ideal, cea mai înaltă formă de cunoaștere creată până la ora actuală.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!