agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 109 .



Continuitate / fragmentare
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ALICENATAN ]

2024-02-19  |     | 



Rãsturnãm oameni şi sisteme, ca şi cum am fi eroi din basme ce luptã cu zmei şi balauri! Punem bariere şi limite de timp în orice: de la atât la atât, e voie de respirat, de la atât la atât, avem voie de iubit, de la atât la atât, avem voie sã fim sãnãtoşi, de la atât la atât, avem voie sã existãm...

Ce sau cine are ghinionul (sau privilegiul) sã se fi ivit anterior pe axa timpului nu mai are nicio valoare, nicio relevanţã, niciun drept. Aşa se întâmplã, din pãcate, în toate domeniile vieţii: în culturã, în literaturã, în viaţa socialã, în viaţa de familie, în comunicare. Pentru curentele literare de astãzi, Eminescu este minimalizat, aproape redus la 0! Valorile tradiţionale, istoria naţionalã, religia mamã, creştinismul, au devenit o ruşine şi un pericol.

Dar lumina nu se poate ascunde veşnic sub obroc, iar logica vieţii materiale, a prezentului nu este nimic fãrã logica spiritului, fãrã continuitate.

Fragmentarea şi anihilarea a ceea ce a fost, în numele progresului, este ruperea corzii de argint care leagã frunzele de trunchi şi trunchiul de rãdãcini.

Nu uitaţi cã nimic nou nu e sub soare. Totul revine, sub o altã formã, esenţa e aceeaşi. Viaţa e o spiralã cu bucle care revin şi se înalţã. Asemeni „Coloanei Infinitului”. Viaţa este evoluţie, nu o naştere continuã din nimic. Buclele singulare nu formeazã o spiralã, ci efemeritãţi mai slabe decât o pãpãdie zburatã de vânt. Pãpãdia duce seminţe mai departe, buclele izolate de spirala mamã, sunt sterpe, inutile, sunt seminţele care cad pe piatrã şi nu dau rod.

Sã respecţi valorile din care vii, cãci nimeni nu vine din neant, nu înseamnã cã eşti vetust, conservator sau naţionalist. Nici dacã modifici tot, direcţia crengilor, orientarea, forma, culoarea, ignorând şi eliminând rãdãcina, nu te poţi numi progresist sau reformator. Totul stã în echilibru, în menţinerea legãturii între ceea ce a fost, ceea ce este, din perspectiva a ceea ce va fi.

Timpul coexistã cu eternitatea, fragmentarea este doar relativã. Facem parte dintr-un tot, în care fiecare element are valoarea lui, fie cã e înapoia noastrã pe axa timpului, fie cã ne e contemporan sau urmeazã dupã noi. Sã reflectãm îndelung înainte de a desfiinţa oameni, idei, istorie, sisteme de gândire, de artã, de culturã, de religie.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!