agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2160 .



Un deținut pe cruce, pentru sufletul tău
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Florian din Transilvania ]

2006-02-16  |     | 



Un deținut pe cruce, pentru sufletul tău

“Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, și toți sfinții îngeri cu El, atunci va ședea pe tronul slavei Sale.
Și se vor aduna înaintea Lui toate neamurile și-i va despărți pe unii de alții, precum desparte păstorul oile de capre.
Și va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.
Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.
Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit;
Gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine.
Atunci drepții Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând și Te-am hrănit? Sau însetat și Þi-am dat să bei?
Sau când Te-am văzut străin și Te-am primit, sau gol și Te-am îmbrăcat?
Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniță și am venit la Tine?
Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut.
Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui.
Căci flămând am fost și nu Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și nu Mi-ați dat să beau;
Străin am fost și nu M-ați primit; gol, și nu M-ați îmbrăcat; bolnav și în temniță, și nu M-ați cercetat.
Atunci vor răspunde și ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniță și nu Þi-am slujit?
El însă le va răspunde, zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu ați făcut unuia dintre acești prea mici, nici Mie nu Mi-ați făcut.
Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică. “

Acestea sunt cuvintele lui Iisus Hristos. Dar cine este acest Iisus Hristos? Este Dumnezeu întrupat. Unul dintre atâția Dumnezei care există și au existat în Univers. Care ne spun că au creat lumea și l-au creat pe om.
Am citit cuvintele fiecărui Dumnezeu din Univers. Am citit viața fiecărui Dumnezeu.
Am fost flămând. Am fost însetat. Am fost gol. Am fost bolnav. Am fost intemnițat într-un izolator. Și dintre toți Dumnezeii care au creat omul și lumea, am întâlnit, târziu, un singur Dumnezeu care mi-a spus: Și eu am fost flămând. Și eu am fost însetat. Și eu am fost gol. Și eu am fost bolnav. Și eu am fost întemnițat. Și toți cei care au fost ca mine, sunt frații mei mai mici, pe care îi am în grijă. Atâta grijă, încât îmi dau cu bucurie viața pentru ei.
Citind și urmând viața acestui Dumnezeu și ascultându-i cuvintele, mai întâi, citind și urmând apoi cărțile celor care l-au cunoscut și pipăit pe acest Dumnezeu, citind și urmând viețile și cărțile celor care au fost unși în duhul acestui Dumnezeu, au crezut, au trăit și au murit întru acest Dumnezeu, mi-am spus: Chiar dacă acest Univers ar fi fost creat de un alt Dumnezeu, pentru mine Dumnezeul meu este Iisus Hristos. Pentru că el este bun cu cel slab. Este bun cu cel rău. Este bun cu cel păcătos. Este bun cu toți. Unde este păcatul mai mare, unde este răul mai crâncen, unde este ticăloșia mai infamă, unde este sărăcia mai cumplită, unde este singurătatea mai amară, unde este viața mai plină de disperare, acolo este inima de mamă, acolo este mana de ajutor mai bărbătească, acolo este palma ocrotitoare mai umană a Dumnezeului meu, Iisus Hristos. El judecă oamenii nu după haine, nu după zidurile caselor, nu după cuvinte, nu după strălucire, nu după faimă, ci după inima lor.
“Buna ziua, om bun!”
“Bună să-ți fie inima!”
Așa se salutau odată oamenii.
Pentru Iisus Hristos nu există în intregul Univers un lucru mai valoros decât sufletul meu. Nu există în intregul Univers un lucru mai valoros decât sufletul tău. Nu există în intregul Univers un lucru mai valoros decât sufletul unui om. Nu, pământul. Nu, cerul. Nu, bogățiile lumii. Nu, Universul. Ci sufletul tău Omule. El i-a dat viață la nașterea ta. El îi dă, și după moartea ta, viață veșnică. Și după faptele sufletului tău în această viață, tot el judecă sufletul tău, așa cum te judecă pe tine, copile, tatăl tău, sau mama ta. Și te pune pe coji de nucă o veșnicie, sau te strânge cu dragoste părintească în brațe.
Iisus Hristos m-a pregătit pentru tot ce poate fi mai rău în viață.
“De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana și trupul decât îmbrăcămintea ?
Priviți la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitnițe, Și Tatăl vostru Cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai presus decât ele ?
Și cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot ?
Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiți ? Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc.
Și vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia.
Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor ?
Deci, nu duceți grija, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca ?
Că după toate acestea se străduiesc neamurile; știe doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele.
Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă. Amin.”
Dincolo de orice rău, fiecare creație a acestei lumi, fiecare minune făcută de om, fiecare clipă pe care o trăiesc, fiecare binecuvântată clipă trăită în familie, în casă, este un imn și o rugăciune nepricepută pe care i-o adresez. Fiecare îngenunchere în biserica lui cea dreaptă, ortodoxă, fiecare dar de o frimitură de pâine, măcar, făcută ei, sau unui frate mai mic al lui, fiecare rugăciune pentru cel care mi-a făcut bine, sau mi-a făcut rău, sau, pur și simplu, este om, și nu îmi poate fi indiferent, fiecare asemenea lucru este un dar neprețuit al Vieții, Căii, și Adevărului, care este Iisus Hristos. Dumnezeul meu. Cel Bun.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!