agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3054 .



Dumnezeul nisipului
eseu [ ]
Faras-o catedrală pierdută în deșert

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-10-16  |     | 



Îi chema Mihai, Anna, Pavel.
Din ce în ce mai puțini...din ce în ce mai singuri...până ce, pe la mijlocul celui de-al treisprezecelea secol au dispărut pentru totdeauna.
O cultură uluitoare. O cultură profund creștină, pe drumul caravanelor, în inima unei civilizații musulmane în ascensiune.
În secolul 6 Faras sau Pachora, cum era odată denumită avea deja o biserică creștină. Din anul 625 Faras avea un episcop.În îndepărtata Nubie o civilizație creștină profund originală, o civilizație în care femeile erau acceptate la preoție, putând să ajungă chiar la cel mai înalt rang ecleziastic.
O civilizație pierdută. Ruptă de orice fel de contact cu Bizanțul sau cu alte centre ale culturii occidentale. Pierdută în deșert. O catedrală superbă, care ar putea sta alături de orice fel de biserică din creștinătatea orientală.
Picturi de o stranietate tulburătoare. Picturi cu sfinți negri, cu episcopi colorați, cu slujbe bisericești conduse de femei. Respectarea canonică a ritualurilor Bisericii unice, înainte de marea schismă. O cultură religioasă completată și îmbogățită însă cu experiența proprie.
Îi chema Mihai, Anna, Pavel.
Din ce în ce mai puțini, în mijlocul unor zone din ce în ce mai deșertice. Au dispărut în mod "natural" dacă se poate considera dispariția cuiva naturală.
Îi chema Mihai,Anna,Pavel. De-acolo, din frescele de la Faras, par extrem de aproape. Ne par alături în această lume care își uită tot mai mult rădăcinile.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!