agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2157 .



Buf, și mai murea câte un rege...
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-02-22  |     | 



Una din ideile cele mai stupide este cea care presupune că ar exista oameni deosebiți, plămada din stirpe deosebită. De exemplu casele regale. Cu ce e mai bun John decât regina Elisabeta ? Cu ce e mai bun Juan decât Juan Carlos ? Răspunsul este unul singur. Cu nimic. Monarhiile occidentale sunt la ora actuală (cu excepția Spaniei unde reprezintă o pavăză a democrației) sisteme statice-încremenite în proiect. Probabil că este mai ieftin să o păstrezi pe regina Beatrix decât să alegi din 4 în 4 ani un președinte pentru Olanda. În orice caz, sunt inutili.
Această inutilitate a început să fie percepută odată cu Carol I al Angliei și cu Ludovic al XVI- lea. Imaginea odată legendară (regele sfânt care vindeca de scrofule, etc.)n-a rezistat în fața tăișului rece de oțel. Ghilotina, ca mijloc de a egaliza societatea și-a dovedit eficiența în Franța sfârșitului de secol XVIII și începutului de secol XIX. Burghezia și-a făcut loc în societate în mod literal peste cadavrul marilor feudali. A fost ceva rău în asta ?
Sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX aduce negarea absolută a principiului divinității regale. Regii erau oameni- și mureau simplu și stupid ca toți oamenii. Frumoasa Sissi, regele Italiei, dinastia Obrenovici,Franz-Ferdinand- sunt numai câteva exemple. Nicolae al II-lea al Rusiei, țarul stupid - e cel mai bun exemplu. Până și cei mai înverșunați lăudători ai săi nu pot să nu recunoască marea sa prostie. A ajuns stăpân peste n milioane de ruși. Cu ce drept ? Doar pentru că poporul rus a fost suficient de tâmpit să nu îl omoare la timp- dovada o reprezintă milioanele de morți zadarnic din primul război mondial.
Regalitatea reprezintă o noțiune perimată peste tot pe glob. O dovedesc statele care sunt motorul economiei mondiale- Germania și SUA.
Pentru România problema regalității este demult moartă și îngropată. Ultimul rege mare al ROmâniei-Carol al II-lea- și-a găsit sfârșitul departe de țară, în Portugalia. În rest- principele Duda care cere 30 de euro echipelor de filmare care vor să rămână peste noapte la Săvârșin ? Să fim serioși.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!