agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2874 .



Gând de Mărțișor
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Cununita ]

2010-02-15  |     | 



Pare că Primăvara și-a întins brațele-i catifelate și ne-a primit în mrejele ei de argint. Ecoul ei se desprinde din petalele ghioceilor, care somnoroși și plictisiți de așteptarea lungă, revin din pământul lucios și umed.
Luna Martie se înveselește în mantaua ei de sărbătoare.
Întâia zi e cea în care oferim unul altuia lucruri pure, venite de la sine.
Mărțișor.
O lacrimă a Primăverii, care se usucă atunci când e dăruită în grabă. Un fulg de nea ce se topește când îl primim în iubire și căldură. Un ecou al eternității divine pe care o așteptăm cu toții. O ploaie de miresme crude care ne îmbie cu stropi de lumină. O adiere caldă ce ne-nfășoară în așteptarea florilor de primăvară...
Din nou, Mărțișorul îi primește pe oameni în casa lui. În rostul lui de gazdă, își oferă camera tainică a sufletului tuturor, pentru popas. Oamenii aduc cu ei ale lor simțăminte : Emoția, Bucuria, Dăruirea, Candoarea, Bunătatea, Încrederea, Dragostea. El adaugă: Mărinimia, Afecțiunea, Respectul, Tandrețea, Iubirea, Simpatia, Ocrotirea, Răbdarea. Și le închide în scrinul tainic al valorilor de suflet.
Timp de un an, bătrânul Mărțișor împletește în tihnă șnurul fericirii. Întâi leagă Iubire și Dăruire, apoi leagă un fir alb, semn de Candoare și altul roșu, de Dragoste veșnică. Un strop magic, din Emoție care-l face să devină real, o suflare caldă de Tandrețe care-l face tainic, o mângâiere fină de Afecțiune ca să aline. La sfârșit adaugă Încrederea lumească de care are mare nevoie. Aceste ingrediente magice, amestecate laolaltă, devin un luru simplu. Oamenii l-au numit cândva, demult, după numele bătrânului: MÃRÞIȘOR!
În ultima noapte de iarnă Mărțișorul se strecoară în vesele oamenilor, amintindu-le că ziua următoare pot fi mai darnici cu ceilalți. Le lasă gând de bine, de sănătate, de noroc, de rodnicie.
Semnele și vraja...Ce stăruie pentru câteva zile. După care, se risipesc până la anul...
Faceți-i pe plac Bătrânului Mărțișor! Încercați în aceste zile să deeniți mai mari în suflet, mai deschiși, mai darnici, pentru că dăruind, veți dobândi bucuria și veți afla valoarea!




Mandeal Bianca-Ioana, clasa a VIII-a

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!