agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1266 .



Minutul din alună
personale [ ]
Colecţia: Poezii pentru copii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Mermaid ]

2006-11-05  |     | 



Știi ce? Am o idee. Pentru că tot mi-ai spus zilele trecute că ai avea poftă să ronțăi niște alune, hai să mergem într-un loc mai rar întâlnit. Chiar tu le vei culege; și le vei crănțăni în voie... ca să vezi și tu ce se poate întâmpla. Știu eu un copac în care sunt milioane de alune extrem de gustoase... Dar nu oricine îl cunoaște, deoarece alunele acestea sunt speciale. Există un singur astfel de copac și este copacul timpului. Și știi ce e frumos? Că în fiecare alună este ascuns un minut. Cum desfaci aluna, apare minutul. Și de fapt, atunci când alunele se coc, ele cad din copac și sunt purtate de vânt. La fiecare adiere, aluna se sparge și minutul este luat de vremea care se învârtește împrejurul copacului timpului. Dar dacă vrei să o ronțăi, cu greu poți sparge coaja alunei. Trebuie să o crănțăni bine între dinți ca să se spargă. Și, de asemenea, să nu uiți că trebuie să ai dinți foarte puternici. Dacă nu îi ai puternici, nu ai făcut nimic; stai și te uiți la alună. Altfel tu nu o poți sparge.
Dar, mai întâi de toate, trebuie să ai răbdare, deoarece aluna are nevoie de fix 60 de secunde în care să se coacă. Să nu crezi că e mult - așteptarea trece repede. Secundele din minut dau savoarea. Dacă nu lași suficient, va fi crudă și în mod sigur nu îți va plăcea gustul. Că un gust are o alună care a avut timp să se coacă în 60 de secunde - e o alună coaptă complet - ... și alt gust are o alună care nu a avut la dispoziție decât 10 sau 40 de secunde. Să nu râzi, căci îți vorbesc din proprie experiență. Și nu oricui îi dezvălui eu secretul alunei.
Așa. După cum îți spuneam, iei aluna, o bagi la măsele și o spargi. În momentul în care coaja s-a crăpat, nu e nevoie să o decojești. Nu. Pur și simplu secundele minutului din alună se risipesc și dispar în cea mai mare viteză. Cu coajă cu tot. De parcă nici nu ar fi fost. Și minutul împreună cu ele. Tu nu ai cum să le vezi, în schimb poți simți gustul lor neasemuit de plăcut. Sunt atât de gustoase!! Eu nu îți pot descrie gustul lor, nu am termen de comparație pentru el. De aceea ți-am explicat ce trebuie să faci pentru a încerca tu însuți și a te convinge de savoarea minutului din alună.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!