agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2313 .



Rasfoind
personale [ ]
reviste pentru femei

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Enuka ]

2004-01-27  |     | 



Ãsta este adevărul, rozul nu există. Rozul nu a fost înca inventat decât de specialiștii în sicience-fiction, optimiștii fără cauză. Există desigur moș Crăciun, și Valentine's day, fiecare cu motivele lor solide de a fi inventate, dar nu și rozul. Și dacă tot ceea ce spun eu aici, nu ar fi general cunoscut, atunci, să-mi spune-ți pentru ce motiv ridicol (pentru ce alt motiv ridicol) s-ar mai fi inventat revistele pentru femei (dacă nu pentru a picta cu stângăcie griul, monotonia). Până la urmă nu toată lumea e în stare de profunzimi, de fapt cea mai multă nu este, și atunci de ce nu le-am da și lor ceva de făcut. Terifiant este faptul că "unde's mulți puterea crește". Multă vreme și eu, ca și multe altele, mi-am petrecut timpul cu aceste reviste în brațe, încercând să mă las purtată de logica și argumentația lor "light" , și anume ușoară, la concluziile că "trebuie să-mi trăiesc clipa" și că "zilele de tristețe, nefericire nu ți le dă nimeni înapoi". Ba chiar, una și mai inovatoare, a scos într-un editorial (acele sfaturi prietenești, le cunoașteți cu siguranță, de la "omul" redactor-șef al revistei, care ne dezvăluie în final că este la fel cu noi toți, cu acel zâmbet "a la Corina Dănilă", vezi reclame) o chestiune argumentativă de zile mari. Și anume, spune (către noi, prietenele ei, cele care trecem acum prin ceea ce a trecut ea, de nu-știu-câte-ori în nu-știu-câte vieți anterioare): "Nu-ți mai crea suferință și durere raportându-te la trecut. Nu-ți mai crea frică trăind în viitor. Nu mai spera.[...] Fii fericită Acum." Așadar, rupe din tine întâmplările care ți-au dat identitatea de azi, rupe-te de suferința care te-a ajutat (numai prin suferință putem evolua până la urmă, nu?) să devii ceea ce ești azi, și nu-ți ancora speranța în viitor. Redusă la prezența ta fizică și hai, fie! și mentală (până la urmă aceaste argumente se bazeaza pe logica și gândirea de care poți da dovada, așa că ai nevoie de ele) "fii fericită Acum". Dacă stăm să ne gândim, e și simplu. Te decupezi din poza vieții tale, și făcând un colaj te lipești pe-o poză din revistă, nu, nu roz, pentru că nu se poartă în acest sezon. De ce nu ai adauga și un zâmbet pe fața ta, ar fi de bun-simț, sincer.
Treci de editorial, pregătită să înfrunți viața, oricum ar fi ea, tu ești fericită Acum, ce mai contează? Moare cineva de foame, undeva în lume Acum? Asta e o altă poveste, nu se poate chiar acum, Acum este momentul tău de a fi fericită.
Self-improvement-uri de duzină, "echilibru sufletesc" - cuvinte magice Zen, sfaturi anti-plictiseală fetelor singure... să continui? De fapt, da. Continuă ei, continui si eu. Am să iau ultimul articol - cel pentru fetele singure. Pentru că, nu-i așa, singuratatea ne-o conștientizăm toate mai devreme sau mai târziu, mai mult sau mai puțin. Sfatul nr. 1: "Pune la cale o petrecere exclusivistă"... nu mi-a fost foarte clar sensul cuvântului "exclusivist". Lămurirea vine subit: o petrecere de "tipi și tipe solo", la care cei anunțați trebui să apară neînsoțiți, cu ceva de băut, bună dispoziție, și bancuri bune. Să vedem, majoritatea locuim cu părinții, nu se poate, câteva suntem prin cămin, egal: lipsă de spatiu, timp, bani!, nu se poate, și mai suntem și altele care nu avem nici o tragere de inimă să punem la cale o asemenea mascaradă, deci nu se poate. Sfatul nr 2: Întâlnește-te cu băieții. Începe senin: "cu siguranță ai o gramadă de amici (singuri)." Eu, personal nu am amici singuri prea mulți. Iar dacă cunosc băieți singuri, cât de nebună ar trebui să fiu să încep să-i iau pe rând în fecare week-end cu o invitație în oraș? Sfatul nr 3 are ceva substanță: Să mă apuc de vreun curs, sport. Pentru că ideea de "sănătate", "fitness" emană ea însăși atâta sănătate încât nu ai crede că te-ai simți mai bine nici măcar după depunerea efortului respectiv, am sărit-o ca o caprioară spre gândul de a face vreun curs. Să vedem... da, aș vrea să fac fotografie, poate desen, clar: curs! Nu înțeleg acum de ce trebuie să fiu singură ca să mă apuc de așa ceva. Până la urmă, pot evolua și lângă cineva, nu? Cu aer în piept, am dat citire sfatului nr. 4 "comportă-te ca o mică prințesă"!!! Ceea ce însemna cumpărături, pedichiură și alte "programări" de înfrumusețare a corpului (și se presupune, nu știu prin ce tehnici argumentative, că va avea ca efect și o înfrumusețare a minții). Sfatul nr. 5 era agațatul prin chat. Cred că știu care e ideea și cu chat-ul: Să vorbești cu o persoană care pentru tine, iarăși, nu are trecut și nici viitor, și cu care poți fi fericită Acum.
Există și o rubrică de carte. Am regăsit expuse pe scurt ideile din 6 cărți nou apărute. Nimic care să mă atragă în mod "irezistibil" (iarăși un cuvânt supra-tipărit, reinventat prin sens și amețitoare prezență în revistă, și din revistă în viețile noastre). Totuși, citez din prezentarea "Peșterii ideilor" a lui Jose Carlos Somoza: "Titlul nu este foarte tentant (!!!), iar dacă mai spun că hoitul cu pricina aparținea unui efeb de la Academia lui Platon (da, filozoful) te-am pierdut de clientă." Deci, ați înțeles... femeia secolului XXI nu este deloc profundă și o îndepărtează instant orice încercare de scufundare în acest tip de lecturi (da, filozofice).
Și-atunci, dragele mele, de ce să ne mai preocupe vreo citire? Oricum ar trebui să ajungem a o programa, cu o oarecare nostalgie și zâmbet de excepțional favor ce ni-l facem, ca vreun capriciu ce nu ni l-am explicat vreodată, citirea vreunei cărți, recenzii, articol de cultură. Manunchiul de reclame ce "colorează" prezenta revistă este din nou de nesuportat. Propăvăduirea caselor de modă, parfumurilor și-a prezervativelor prin imagini mi-a ajuns până în gât. Pe lângă tenta sexuală, nici macar senzuală, vin în întâmpinare aritcolele despre sex. Descoperiri, tehnici, învățături, care de care mai vechi și mai aducătoare de senzații miraculoase.
Concluzia: ca să fii actuală, activă, atractivă trebui îndeobește să fii fericită (nici nu mai preget a spune că eu nu cred în fericire, cred în simpla presimțire a ei, ea însăși fiind cu totul miraculoasă, astfel că ar fi fost indescriptibil de dureros să ne fie dat să mai și trăim dupa experimentarea ei), să te răsfeți prin material, să evoluezi profesional, să arăți bine, să fii atentă la reduceri, să știi să spui "nu" (articolul te învață să spui "nu" și să te bucuri apoi, înlăturând acel sentiment de vinovăție ca un punct negru de sub unghie, să te bucuri, ziceam, de momente "de calitate" cu tine), să îți cunoști și să îți aperi drepturile cu orice preț, să nu uiți ce ți se cuvine. Cred că Acum încerc să devin inactuală, inactivă, neatractivă cu mai multă convingere. Și cred că am să citesc "Peștera ideilor".

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!