agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4305 .



Carol Iancu -""Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități"
presa [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marina ]

2013-03-16  |     | 



Evreii-BISHirlau-25-02-1024x698


Miercuri, 3 aprilie 2013 la ora 11,30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc lansarea cărții Evreii din Hârlau. Istoria unei comunități de Carol Iancu, apărută în acest an la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Lucrarea va fi prezentată de prof. dr. Vasile Morar, prof. dr. Alexandru-Florin Platon și dr. Aurel Vainer, deputat. În deschiderea evenimentului va lua cuvântul prof. dr. Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român.
Hârlăul, străveche vatră de cultură și spiritualitate românească, a fost timp de peste 250 de ani și leagănul unei importante comunități evreiești. Scrierea istoriei acesteia a însemnat pentru profesorul Carol Iancu, o „datorie a memoriei“ dar și o necesitate științifică, deoarece nici un studiu de ansamblu nu i-a fost consacrat până în prezent localității. Bazat pe o vastă documentație adunată în arhivele din România, Franța, Israel și Statele Unite, și pe numeroase mărturii orale, volumul de față relatează destinul unui grup minoritar care a reprezentat la sfârșitul secolului al XIX-lea peste 50% din populația localității și care a jucat un rol economic deosebit în dezvoltarea sa. Universul religios și cultural, școala israelito-română, mișcarea sionistă, tragedia Șoahului, exodul comunității sub regimul comunist, atașamentul față de locurile natale al evreilor hârlăuani stabiliți în Israel și în alte țări, toate aceste subiecte, tratate cu rigoare și cu pasiune, sunt completate cu numeroase anexe, tabele, documente în facsimil și ilustrații.
Carol Iancu este profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier și Directorul Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului (Ecole des Hautes Etudes du Judaïsme) din Franța. Doctor honoris causa al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași și al Universității din Oradea, a fost ales membru al Academiei din Nîmes, fondată în 1682. Îndeplinește și funcția de președinte al Asociației de prietenie iudeo-creștină (secția Jules Isaac) din Franța. Este autorul a numeroase studii consacrate istoriei evreilor și relațiilor internaționale, apărute în franceză, ebraică, engleză, germană și română. Pentru prestigioasa sa activitate științifică și pentru servicii aduse Educației Naționale a fost promovat „Ofițer al ordinului Palmelor Academice“ printr-un decret al Primului ministru al Franței (2012).

 photo 9cbbf116-74a9-4b3f-84d4-c46c27527edc_zps8f96e888.jpg

"EVREII DIN HÂRLÃU. ISTORIA UNEI COMUNITÃȚI"

Editura Universității "Alexandru Ioan Cuza", Iași, 2013, 400 p.

va fi lansată astfel:

- la Hârlău pe data de 29 martie 2013,

- la Iași pe data de 1 aprilie 2013, la ora 18, la Librăria Universității "Alexandru Ioan Cuza",

- la București pe data de 3 aprilie 2013 la ora 11h30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38).

sursa: ICR

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!