agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5156 .



Versetele satanice
presa [ ]
O idee Colecţia: texte si poezii religioase

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [amalosoul ]

2007-12-22  |     | 



Muftiul cultului musulman este indignat că volumul a apărut în România în zi de sărbătoare.

"Versetele satanice", volumul apărut joi la editura Polirom, ridică primele valuri de indignare în rândul cultelor religioase din România. Murat Iusuf, muftiul cultului musulman, critică dur editarea cărții lui Salman Rushdie, lansată în librării, chiar în prima zi de Kurban Bairam, sărbătoarea sacrificiului, la care participă peste 100.000 de musulmani din România.

Patriarhia Română s-a solidarizat imediat cu musulmanii, dezaprobând publicarea "Versetelor satanice", deoarece volumul "lezează valorile spirituale și simbolurile religioase, indiferent de religia oficială pe care acestea le exprimă". Titlul „Versetele satanice" se referă la anumite versuri retrase din Coran, despre care se spune că i-ar fi fost dictate lui Mahomed de diavol, și nu de îngeri.

"Într-o zi de sărbătoare, când trebuie să ne bucurăm cu cei din jurul nostru, noi am fost indignați, ba chiar jigniți, blasfemiați de această traducere în limba română", a declarat Murat Iusuf pentru "Adevărul". Salman Rushdie a fost condamnat la moarte, în 1989, printr-o fatwa, decret religios emis de ayatollahul iranian Ruhollah Khomeiny. Reprezentanții editurii Polirom au spus că nu doresc să comenteze declarațiile Patriarhiei și ale muftiului Murat Iusuf.


Apel la unitate religioasă


"Mai întâi a fost scandalul caricaturilor, apoi cel cu icoanele din școli. Ce intenționează să facă aceste persoane, blasfemiind o religie?", întreabă muftiul Murat Iusuf. El s-a arătat indignat că directorul editurii Polirom a ales să lanseze volumul tocmai într-o zi de sărbătoare musulmană, fără să țină cont de sensibilitățile comunității aflate într-un moment de sărbătoare.

"Îi mulțumesc Bisericii Ortodoxe că este alături de noi. Fac apel la toți liderii să fim uniți, pentru că noi nu trebuie să dăm curs acestor provocări, fie că este vorba de religia creștină, iudaică sau islamică. Până la urmă, credința este într-un singur Dumnezeu. Cum să permit eu, de exemplu, să fie blasfemiat Mântuitorul Iisus Hristos? Nu se poate așa ceva, este inacceptabil!", ne-a spus acesta.

Sursa Cotidianul.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!