agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6862 .



Escrocul cu o mie de voci
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rradu ]

2003-11-27  |     | 



Escrocul cu o mie de voci

Imitind vocea unor personalitati, un tinar a tapat de bani VIP-urile Bucurestiului

La citirea acestui articol, multe dintre persoanele cu oaresice renume in tara asta vor rasufla a usurare: a fost arestat Romi Varga, tinarul care fura prin telefon identitatea unor celebritati, imitindu-le vocea, si-i suna pe cei bogati pentru a le cere bani sau o slujba. Guvern, Parlament, Presedintie, firme straine sau romanesti, prin toate a intrat Romi Varga ca prin brinza ori cu vocea, ori chiar cu fiinta sa de adolescent aparent derutat. A cazut, o data, dupa gratii. Judecatorii l-au ingaduit atunci printre cei liberi, condamnindu-l cu suspendare. Acum vreo saptamina a cazut a doua oara, in urma unei curse intinse de managerul unei firme din Capitala. Va prezentam astazi prima parte din aventura bucuresteana a lui Romi Varga, poreclit acum in arest “Irina Loghin”. In arestul Sectiei 4 Politie din Bucuresti isi asteapta procesul Romi Varga, 21 de ani, recidivist, din orasul Otelul Rosu, judetul Caras Severin. Este anchetat sub acuzatia de inselaciune. Nimeni, nici macar el, Varga, nu stie numarul victimelor sale, mai toate din lumea buna a Bucurestiului.

A fost arestat pe 7 august. Potrivit datelor anchetei, pe 6 august, Romi Varga a sunat-o de la un telefon mobil pe Doina Popovici, managerul unei firme de pe Strada Frumoasa, din Capitala. Si-a schimbat vocea in cea a Nadiei Constatinescu, sotia fostului presedinte, si i-a cerut Doinei Popovici sa ajute un orfan, de la o casa de copii, sa-si achite taxele de cazare la un camin studentesc din Bucuresti. Cinci milioane de lei. Atit i-ar fi trebuit orfanului. Directoarea firmei a fost de acord. Vocea Nadiei Constantinescu a spus ca va veni la sediul de pe Strada Frumoasa sa ia banii “chiar baiatul necajit”. Romi s-a dus la firma, a luat cele cinci milioane de lei, a multumit respectuos si s-a facut nevazut. Pe
seara si-a cumparat un telefon mobil, a montat cartela cu numarul de pe care se recomandase ca sotie a fostului presedinte si a inceput sa-i dea “bipuri” directoarei Popovici. Aici, din acest impuls copilaresc, s-a frint metoda care functionase peste zi.
Directoarei i s-a parut suspect ca sotia unui fost sef de stat sa-i dea “bipuri”. A sunat la numarul respectiv, a dat peste Romi si l-a invitat a doua zi la masa, la prinz, sub pretextul ca ar vrea sa aiba grija “in mod constant” de viitorul lui. Dupa ce ne-am conversat citeva ceasuri cu Romi Varga intr-unul dintre birourile Sectiei 4 Politie am realizat ca ar fi pacat sa nu-l lasam pe el sa povesteasca mai departe. “Am cumparat un buchet de flori, jerbere erau, am dat pe el 150.000 de lei, era vorba de un prinz cu o doamna, si m-am dus la firma. M-am asezat la o masa, doamna Popovici a strigat celor din jur, acum, toata lumea la sedinta, eu m-am ridicat si le-am zis, ei, daca aveti sedinta m-as retrage ca nu se face sa stai pe capul omului!, “Nu, Romi, ca pentru tine e sedinta!”. Si la masa de sedinta, linga farfuriile cu pizza, s-au asezat bodyguarzii, asa m-au arestat.” Parchetul de pe linga, Judecatoria Sectorului 1 a prelungit mandatul de arestare pe numele lui Romi Varga cu 27 de zile, sub acuzatia de inselaciune.

“Nu putea sa se vada la TV ca ministrii goneste copiii!”

Cum l-am gasit din cale-afara de vorbaret, l-am rugat pe Romi Varga sa ne povesteasca inceputurile vietii lui in Bucuresti. “Prin ‘97-’98, nu mai tin minte, am venit la Bucuresti cu doamna deputat Mona Musca, a avut tare multa grija de mine doamna, mi-a dat
bani de mincare, de haine... Asta pina mi-a zis ca am dezamagit-o si nu mi-a mai dat atentie. Stateam intr-o zi la parlament, la secretariatul liberalilor, si am auzit-o pe secretara domnului Andrei Chiliman ca a sunat la o firma: “Alo, buna ziua, domnul deputat Chiliman ar vrea sa vorbeasca cu directorul general!”, apoi pe Chiliman ca spunea “dom’le director, n-ati putea ajuta o fundatie pentru copii?!”“. Uite-asa mi-a venit ideea... Pe multi deputati si pe ministri ii abordam cind urcau in masini, le ceream niste bani, era acolo presa, nu putea sa se vada la tv ca ministrii goneste copiii. Agathon mi-a dat 500.000 de lei, Hildegard Puwak, 500.000, Bartos - 300.000, Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor - 200.000 de lei, Marian Sirbu - 300.000. Pe altii ii sunam pe celular, Cozmanca, Vasile Dancu, asta era rau,
m-a’ntrebat de unde am numarul, i-am zis ca nu conteaza, vreau si eu un loc de munca, si mi-a inchis. Cu Serban Mihailescu... a, cu domnul Serban, alta istorie, un domn adevarat, a zis ca nu-mi da bani, imi da serviciu, a vorbit si m-a angajat sa spal vase la un restaurant de la Snagov, am stat vreo saptamina, cazat intr-o vila, da’ ma saturasem... de-acolo am plecat la Paris. “Tu ai vazut Parisul!?” “Nu, cum asa, deodata, la Paris!?”

“Servus, Nadia! No, servus, Ioane!” - (Tiriac - n.r.)

“Ei, nu, pina la Paris am trecut si pe la Ion Tiriac. M-am dat drept Nadia Constantinescu”. “Cum ai aflat numarul ei de telefon?” “Am sunat-o pe Zoe Petre, m-am dat drept Tamara Tinu, “oh, condoleante doamna Tamara”, multumesc, multumesc, doamna Zoe!, (vaduva lui Dumitru Tinu, fost director la ziarul “Adevarul”) si i-am cerut numarul doamnei Nadia Constantinescu! Asa ca l-am sunat pe Tiriac, el mi-a raspuns, “Servus, Nadia!”, atunci i-am zis si eu, ca ardelenii, “No, servus, Ioane!”, am un copil orfan aicea la mine in birou, eu i-am dat zece milioane pentru casa de copii, n-ai vrea si tu sa-l ajuti cu ceva? Trimit pe cineva cu o mie de euro la tine acasa, e bine?, a intrebat Tiriac, nu, ca-s plecata spre aeroport, am spus, atunci cred ca s-a prins, il trimit eu la birou la tine, e bine, Ioane!? E bine, Nadia! M-am dus chiar in ziua aia la el la sediu, am trecut de secretara, fusesem anuntat, m-a intimpinat, de unde esti fecioras? De la o casa de copii, dupa cum zimbea mi-am dat seama ca se prinsese, si citi bani vrei tu, ia zi?! Ei, cit v-ar lasa inima... A pus mina pe telefon si l-a sunat pe Emil Constantinescu. Am incremenit linga canapeaua din birou, da’ nu m-a alungat, mi-a dat sase milioane si mi-a urat drum bun!”

“Mi-a dat singele pe nas cind am vorbit cu Iliescu”

In mintea lui Romi Varga zilele, verile, primaverile si anii se invalmasesc. Limpezi ramin doar personajele intilnite, nume celebre ale tarii. Cel mai mult se mindreste cu discutia pe care a avut-o cu Ion Iliescu, de la un telefon public. “Cind mi-a raspuns presedintele tarii la telefon mi-a dat singele pe nas de emotie. Aflasem numarul de la un aghiotant de-al lui, pe care-l sunasem si-i spusesem ca sint sotia lui Gherman, ambasadorul nostru de la Paris. Presedintelui m-am prezentat tot ca madam Gherman. Era intr-o vineri, cind l-am sunat de la un telefon public pe Iliescu, pe la ora 11 seara, era obosit, stii, mi-a zis ca tocmai se intorsese din Japonia, saracul: “Bonsoir, monsieur president! Comment ca va...!? Tres bien, tres bien, madame!”, facea Iliescu la mine, apoi am parlit-o pe romaneste, ca mi se terminase franceza, da’ tot cu accent... daca puteti primi pe un tinar necajit pentru care si eu am facut multe sa-l ajutati cu niste bani si o slujba! Iliescu mi-a zis sa vin luni, la 11.00, la intrarea de la Leu. Dupa ce-am inchis am zbierat in strada, ba, am vorbit cu presedintele tarii, niste politisti de la circulatie se uitau la mine ca la un nebun... nu ma credeau... hi,hi...!
Luni mi-am pus niste blugi curati, m-am dus la Palat, m-a primit unul dolofan, Talpes, ii zice, mi-a dat 500.000 si a vorbit cu Oprescu sa ma opereze de varice. A si trimis Oprescu pe o doamna cu masina sa vina sa ma ia, da’ n-am mai stat, ca mi se facuse frica...”

“...Stolojane, nu pot discuta acum despre astea!...”

Cel mai mult i-au placut lui Romi discutiile cu Stolojan, cu Vacaroiu si cu Basescu. “Cu Vacaroiu nu-mi amintesc prea multe, stiu doar ca m-am dat drept Daniela Bartos, ministrul sanatatii, si el mi s-a plins ca nevasta-sa era bolnava si-mi cerea sfaturi prin telefon. I-am spus ca sigur, putem discuta, se rezolva, dar sa ajute un copil fara speranta, m-a chemat acasa la el, si cind am ajuns acolo m-au alungat sepepistii, fugi de-acilea, ca-ti rupem picioarele! Cind l-am sunat pe Stolojan m-am dat drept Maria Manolescu, secretar de stat la Ministerul Finantelor; abia i-am spus cine sint ca a tabarit pe mine cu intrebari, dac-am rezolvat nu’s ce bugete la nu’s ce comune, daca e gata treaba cu autocarele, i-am zis, Stolojane, nu pot discuta acum despre astea!, chiar asa i-am zis, Stolojane, hi, hi, uite, am la mine in birou un copil necajit, fa si tu ceva pentru el, il cheama Varga Romi! Sa vina, sa vina pina la mine... m-am dus si l-am gasit la birou, cu picioarele pe masa, ca un bastan, m-a recunoscut. “Ma, tu n-ai fost la masina mea, uite 500.000 de lei, da’ sa nu te mai prind pe-aici!”.”

Ar fi vrut sa se faca actor...

In total, Romi Varga a strins vreo suta de milioane in ultimii trei ani. Spune ca nu i-a mai ramas nimic. Victimele, cu exceptia Doinei Popovici, nu s-au constituit parte civila. “Popovici iti cere inapoi cinci milioane si daune morale!”, il anunta politistul. “Ce-s alea?” “Ei, lasa, c-ai sa vezi tu!” Marturiseste ca i-ar fi placut sa lucreze ca actor, intr-un teatru. “Am fost si la Florin Calinescu, la
“Chestiunea zilei”, i-a placut de mine, “ce numar porti la picior, ba, 42, gata, miine iti aduc de acasa o pereche de pantofi si te iau in trupa, gata, fac om din tine!” Da’ nu m-a angajat. Asa fac toti, daca ma duc personal sa le cer un loc de munca sau un ajutor nu-mi dau. Daca ma dau drept unul de-al lor, atunci “Poftiti, poftiti!”. Ei, acu’, o sa fac puscarie! Da’ mi-e teama ca dupa ce ies chiar n-o
sa ma angajeze nimeni.”


Pustiul cu o mie de voci a vazut Parisul

Va prezentam in editia de astazi alte citeva episoade din traiectoria bucuresteana a lui Romi Varga, tinarul cu o mie de voci. El si-a folosit capacitatea de a imita vocea oricui pentru a usura de bani multe personalitati. Anchetat sub acuzatia de inselaciune, Romi Varga, 21 de ani, din Otelul Rosu, judetul Caras Severin, asteapta in arestul Sectiei 4 de Politie din Bucuresti deschiderea procesului sau. A fost arestat pe 7 august. Cu o zi inainte sunase la sediul unei firme din Capitala, se prezentase drept Nadia Constantinescu, imitind perfect vocea sotiei fostului presedinte al Romaniei, si ceruse un ajutor de 5 milioane de lei “pentru un copil necajit”. Directoarea societatii a fost de acord cu sponsorizarea. Dupa ce la firma s-a prezentat si a luat banii chiar “copilul necajit”, Varga, directoarea companiei, a inteles ca a fost trasa pe sfoara. A anuntat politia si l-a chemat pe Romi a doua zi la sediu, sub pretextul unui ajutor de lunga durata. Asta a fost cursa in care a cazut tinarul cu o mie de voci, poreclit acum, in arest, Irina Loghin. Daca va fi gasit vinovat de inselaciune, Romi Varga risca intre 3 si 15 ani de inchisoare. La pedeapsa se vor adauga 315 zile de arest neefectuate, de la prima condamnare primita in noiembrie, anul trecut, cind a fost arestat, pentru acelasi tip de infractiune, in biroul lui Dragos Seuleanu, directorul general al Radiodifuziunii Romane. “M-am dat drept Irina Loghin si l-am sunat pe Dragos Seuleanu de la un telefon public din centru; l-am luat direct, i-am zis Dragos, vreau sa-mi ajuti un copil necajit, cu vreun milion. El mi-a zis, “da, cum sa nu, Irina, trimite-l la sediu, la radio...!” si-aici am gresit, l-am intrebat “unde adica la sediu?”, aici s-a prins el, ca mi-a zis mirat “cum Irinuca, nu-ti amintesti unde vii tu sa inregistrezi!?”, si cind am ajuns, m-a primit in birou, a zimbit cu mustata aia a lui, il stiti, nu, a sunat-o pe Irina de pe celular chiar in fata mea. Cind a inchis telefonul a chemat doi jandarmi, da’ le-a zis, “ba, va purtati frumos, nu care cumva sa dati in el!”, si-a venit dup-aia politia... dupa vizita la Seuleanu mi-au dat un an cu suspendare!”

Pasaport la urgenta pentru Paris

“La Paris m-am dus cu o echipa de studenti de la Drept. Era un turneu de volei, le-am cumparat echipament de zece milioane de lei, au fost invitati la Paris, la un turneu studentesc. Voiam sa merg si eu. Strigau: “Sa traiasca Romi, Romi, sponsorul nostru!”, ma simteam ca tata lor! Era in aprilie anul trecut, mai erau citeva zile pina la plecare, dar eu n-avem pasaport... trebuia repede facut ceva. Am sunat la Serviciul Pasapoarte, cu vocea Nadiei Constantinescu, am zis ca plec cu sotul meu in 48 de ore la Paris si luam cu noi un copil necajit, il cheama Romi Varga, va rog sa-i faceti pasaportul la urgent, o sa-l trimit chiar pe el sa-l ridice... M-am dus si am platit un milion din banii mei, costa 920.000 pasaportul facut la urgenta, le-am lasat si bacsis 80.000 de lei, ca s-au miscat repede baietii! Am stat zece zile la Paris cu studentii, am vazut Turnul, am mincat strudele bune, nu ca aicea, mi-am cumparat o umbrela si asta a fost tot. M-am intors, puteam sa ramin, da’ mi-era dor de tara, de locul unde dormeam, la caminul unui institut baptist”. Prin aprilie 2002, Varga a telefonat tot in numele Nadiei Constantinescu, la reprezentanta Mercedes in Romania si a cerut opt milioane de lei. S-a dus sa ia banii, insa a fost intimpinat in biroul managerului de politistii... “Uitasem ca Mercedes apartine tot lui Tiriac!” In vara lui 2002, in timp ce era anchetat de politie, a sunat la Pepsi, si-a spus cu vocea Danei Nastase: “Puteti primi un copil de la casa de copii sa-i dati cinci milioane? Da, cum sa nu, doamna Nastase, managerul ala strain vorbea prost romaneste; ghinionul era ca vorbise alta data cu Dana Nastase si vazuse ca stia engleza, s-a prins ca e ceva in neregula, m-au asteptat politistii de la Sectia 18, am stat sase luni in arest. Atunci mi-au facut un dosar gros si cei de la SPP. Judecatoria Sectorului 4 m-a achitat”.

“Ce faci mai, Becali!?”

In biroul unui inspector principal de la Sectia 4 de Politie, Romi Varga povesteste rizind. Imbracat intr-un trening rupt si mirosind a transpiratie,istoriseste episod dupa episod, cu placerea unui actor in fata salii pline ochi. Ofiterul, fata de dur care a vazut multi potlogari la viata lui, zimbeste si el. Imi spune ca n-a fost niciodata la Paris si nici cu presedintele Iliescu n-a apucat sa vorbeasca la telefon. Secretarele mai trag cite un ochi in incapere si susotesc amuzate intre ele. Din cind in cind, alti politisti intra pret de o clipa in birou. Se retrag un pic enervati de privelistea cu “borfasul asta in centrul atentiei”. Si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a cazut in plasa lui Varga... “Am sunat la BNR, am zis ca vreau cu Adrian Vasilescu, consilierul de presa, il stiam de la televizor, m-am dat drept Nadia si i-am cerut numarul de acasa al lui Isarescu... mi-a zis sa vin a doua zi la banca... pacat de efort, ca n-am luat decit un milion. L-am sunat pe Gigi Becali si vorbeam ca Andreea Esca, el m-a intrebat “ce-ti face fetita”“, eu m-am scapat si i-am zis “ce faci, Becali?”, in loc de Gigi, asa ca mi-a inchis. Nu mi-a mers... De la George Copos am scos 2,7 milioane, l-am sunat tot ca Nadia Constantinescu, pe Valetin Paunescu l-am facut doar de un milion de lei, i-am zis ca-s Mona Musca, de la Patriciu am luat de doua ori, asta era milos, o data cinci, alta data un milion...”

“Melescanu mi-a scapat trei milioane de lei”

“Dupa Stolojan a urmat Melescanu, secretara lui mi-a dat numarul de celular, le-am zis si secretarei, si lui ca-s Tamara Tinu,“condoleante, doamna, multumesc, domnule Melescanu, uitati ce va rog, nu puteti sa ajutati un...” M-a chemat la partid, nu m-am dus ca tot PNL-ul ma cunostea, l-am asteptat sa intre la jeep, i-am spus cine sint. “Te-am asteptat juma’ de ora la partid, tinere!”, a scos trei milioane si mi le-a dat. Despre Stoica nu va mai spun, ca nu-mi place episodul, acolo la el in birou m-a prins de guler Melescanu si m-a dat afara... da’ Stoica, baiat fin, nu mi-a cerut inapoi cei 200.000 de lei.. Pe Basescu l-am sunat tot cu vocea Mariei Manolescu, secretarul de stat de la Finante. Buna seara, domnule Basescu, n-aveti sa ajutati un biet tinar... Romi Varga ii spune, sa-si plateasca chiria... “Ba da, cum sa nu”, a zis la inceput, da’ s-a razgindit, mi-a zis “cum adica, dumneavoastra, ditamai ministru, cu capul la scaun - asta, Manoliu, avea un coc mare, stiti - n-aveti sa-i dati din geanta, acolo, un 500.000 de lei!? Sa nu vina, sa nu vina la mine”... Si m-am dus totusi, cind m-a vazut la birou, Basescu a urlat : “Da’ Manolescu asta e chiar nesimtita! Ia for-meaza numarul ei, i-a strigat secretarei...” Atunci am intrebat unde-i toaleta si dus am fost!”

A sunat-o chiar pe Nadia Constantinescu

“Odata, cind eram in cercetari, m-am dat drept Irina Loghin si am sunat-o chiar pe Nadia Constantinescu, am intrebat-o daca s-a dus la tribunal sa-l reclame pe baiatul ala necajit care i-a facut atitea zile negre. Doamna Nadia mi-a raspuns ca s-a dus, dar baiatul
nu va pati nimic pentru ca nu e pericol social, am dat un ufff, asa m-am linistit. La finalul convorbirii nu mi-am mai controlat vocea Irinei, de bucurie, cred ca s-a prins Nadia cu cine vorbise...
Dupa vreo trei saptamini, am sunat si la Viorel Catarama, atunci m-am prezentat sincer, i-am zis ca-s Varga Romi si ca vreau un loc de munca, mi-a inchis telefonul in nas, m-am suparat, ca asa-i la astia bogati, nu-ti dau nimic decit daca esti unul important. Am sunat dupa cinci minute, cu glasul Nadiei. Alo, de la Fundatia Aspec va sun, Nadia Constantinescu sint, cu domnul Catarama vreau
sa vorbesc! Imediat!, a facut secretara legatura. “Am onoarea doamna Constantinescu, spuneti! Sigur ca pot sa-l primesc, da, cred ca as avea un loc de munca”. M-am dus. Nici vorba de un loc de munca, mi-a dat un milion si mi-a aratat usa. Am incercat si la
fabrica de ciocolata Heidi, mi-au zis initial ca-mi ofera un loc de dormit, da’ s-au prins ca nu sunase doamna Nadia si m-au dat afara. Si la printesa aia, Marina Sturdza, si la magazinul Billa am fost dupa un loc de munca!” Tot in numele sotiei fostului presedinte a sunat Varga si la Oriflame, firma al carei manager, Monica Tatoiu, l-a sponsorizat cu 5 milioane de lei. La PricewaterhouseCoopers, doar intuitia de ultim moment a directorului de PR, Monica Nistorescu, trezita de obiceiul baiatului de a da bip-uri, i-a suflat lui Varga de sub nas alte 5 milioane.

Dupa program, la arest

Secretarele si-au incheiat programul. E aproape ora 16.00. Ofiterul responsabil cu arestul a intrat de vreo patru ori in incapere, din ce in ce mai nerabdator, sa vada daca anchetatul a terminat de povestit. Cind ne-am ridicat, l-a luat pe Romi Varga de-o mina si l-a impins catre scarile ce duceau spre subsol: “Misca, hai, gata cu risu’, ba!”

“Nici macar un telefon de multumire n-ati dat, doamna Constantinescu!”

Daca Irina Loghin ne-a inchis telefonul imediat ce ne-am prezentat, Nadia Constantinescu, sotia fostului presedinte al Romaniei, a acceptat sa ne spuna citeva cuvinte despre experienta traita in ultimii trei ani, de cind Varga ii folosea numele. “Au fost multe
momente penibile, cind patroni sau directori de firme imi reprosau pe la receptii ca n-am sunat pentru a le multumi pentru ajutorul acordat tinarului necajit: “Nici macar un telefon de multumire n-ati dat, doamna Constantinescu!”, mi-a strigat odata cineva. Nu ieseam din stinjeneala nici dupa ce le explicam cum au stat lucrurile. Mi-au reprosat asta si Copos, si doamna profesoara Tatoiu, de la Oriflame, si multi altii; sincera sa fiu, mi-a facut zile amare baiatul asta, dar imi pare cumva rau pentru el. Cred ca a folosit atit de des numele meu, abia dupa ce s-a ars cu numele Danei Nastase; al meu il expunea mai putin la pericol, dar ii deschidea in continuare niste usi! Pacat de el!”

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!